-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Melas ar pusinė tiesa įaudrina visuomenę

„Aš skelbčiau pavojaus signalus valstybei. Yra grėsmė, kad žmonės gali tapti nevaldomi“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys, vertindamas naujus faktus apie Kauno dramą.
Šeštadienį prie Generalinės prokuratūros pastato Vilniuje vėl renkasi galimą pedofilijos skandalą smerkiantys ir Drąsių Kedį palaikantys žmonės.
Šeštadienį prie Generalinės prokuratūros pastato Vilniuje vėl rinkosi galimą pedofilijos skandalą smerkiantys ir Drąsių Kedį palaikantys žmonės. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Yra grėsmė, kad žmonės gali tapti nebevaldomi. Ir niekas negalės pasakyti, kaip tą situaciją suvaldyti. Tas lašelis – ta vaiko situacija – provokuoja labai rimtus neramumus valstybėje. Auga visuomenės nepasitikėjimas teisingumu“, – perspėja psichiatas.

„Dabar visi pradės ieškoti atpirkimo ožių. Jau girdžiu, kad bus prašoma atsistatydinti vaiko teisių kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės. Aš manau, kad ne šiose institucijose slypi problema. Viskas yra daug žemiau ir paprasčiau. Žmonės tokių situacijų bijo. Pamačiusius prievartos prieš vaiką atvejį darbuotojus apima panika, o jei dar sužino, kad su tuo susiję garbūs žmonės – nesvarbu, ar tai teisybė, ar neteisybė, – jie nelinkę net patikėti, jog galima išvis pradėti tyrimą“, – mano L.Slušnys.

Psichiatras perspėja, kad jokiu būdu neturėtume kaltinti mergaitės minėtų asmenų, kol dar viskas taip neaišku. „Sužlugdyti žmogų kaltinimu „tu buvai pedofilas“ labai lengva, bet paskui jam atkurti dvasinę pusiausvyrą labai sunku. Visuomenė daro išankstines prielaidas ir tai yra labai rimta problema. Neanalizuoti yra patogiau. Žmogus gauna vieną faktą, net ne faktą, o gandą ir daro išvadas. Dabar teisėsaugos pareigūnai išsigandę ir nežino, kaip į tą situaciją reaguoti. Tai labiausiai kelia nerimą“, – „Lietuvos rytui“ sakė psichiatras.

Į klausimą, ką reikėtų daryti, L.Slušnys atsakė: „Manyčiau, būtų paprasčiausia esant tokiai kritinei situacijai mesti visas pajėgas ir per kokį mėnesį ją ištirti. Valstybė turėtų parodyti, kad jos institucijos veikia ir viską daro objektyviai.“

Paprašytas įvertinti Drąsiaus Kedžio-didvyrio fenomeną visuomenėje, psichiatras pasakė: „Tai tiesiog rodo mūsų archajišką mąstymą. Matyt, žmonės labai norėtų viešų egzekucijų. Toks archajiškas mąstymas dabar ir išlindo. „Aš galiu pats nuteisti“, – toks mąstymas labai atsispindi šitoje situacijoje. Lygiai taip pat viduramžiais būdavo deginamos raganos: argumentų nereikia, nes aš žinau, kad ji elgiasi blogai, ir nuteisiu pats.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius