-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merdinčiųjų aimanos medikų nesujaudino

Biržų rajono greitosios pagalbos tarnybos medikai atsisakė padėti žiaurią avariją patyrusiems šešiems vyrams. Merdinčius sužalotuosius prie pat Lietuvos sienos gelbėjo iš trijų Latvijos vietovių suvažiavę gydytojai.
Profilaktiškai pasitikrinti, ar nesergate prostatos vėžiu, ypač rekomenduojama vyrams, perkopusiems 50 metų.
Medikai / Photos.com

Prie Latvijos sienos esančiame Germaniškio miestelyje šiomis dienomis tvyro gedulo, sąmyšio ir neapykantos dvasia. Prieštaringus jausmus gyventojams sukėlė avarija, į kurią pateko šeši jauni miestelio vyrai. Nelaimė, per kurią vienas žmogus žuvo, penki buvo sunkiai sužaloti, įvyko Latvijos teritorijoje, už keturių kilometrų nuo Lietuvos. Šoko ištiktas vienas sužalotųjų prisiskambino į Biržų rajono savivaldybės poliklinikos greitosios pagalbos tarnybą, bet išgirdo atsakymą, kad padėti merdintiesiems užsienyje nėra galimybių. „Ar po tokio įvykio galime nejausti neapykantos kilniausia vadinamos profesijos atstovams?" – vienas kito klausinėja Germaniškio žmonės.

Pagalba atsakyta

Vanda Klyvienė, lankanti Latvijos ligoninėse gydomus vyrą ir brolį, LŽ pasakojo, kad jos artimieji pateko į avariją grįždami iš Rygos priemiesčio. Kartu su kitais keturiais Germaniškio gyventojais jie buvo susibūrę į betonuotojų brigadą ir dirbo vienoje Latvijos įmonių. Pasak V.Klyvienės, visi gana dažnai parvažiuodavo namo. Lemtingą rugsėjo rytą vyrai, dirbę iki paryčių, mikroautobusu skubėjo namo. Kai iki Lietuvos buvo likę vos keli kilometrai, ant kelio išbėgo stirna – ji ir tapo eismo nelaimės priežastimi. Mėgindamas išvengti susidūrimo vairuotojas rėžėsi į pakelės medžius.

Anot V.Klyvienės, vienas sužeistųjų, kurie šaukėsi Biržų rajono greitosios pagalbos medikų, buvo jos brolis. „Toje vietoje, kur įvyko avarija, kelias kaip tik eina per mišką, todėl iš ten labai sunku prisiskambinti mobiliuoju telefonu. Stebiuosi, kad sužalotam broliui pavyko susisiekti su Biržų medikais. Deja, jie atsisakė suteikti pagalbą sužeistiesiems", – apgailestavo V.Klyvienė.

Padėjo tik latviai

Nesulaukę netoliese esančių Lietuvos medikų pagalbos, sužalotieji ėmė skambinti artimiesiems. Šie taip pat puolė ieškoti, kas galėtų jiems padėti, – skambino į Latvijos pagalbos tarnybas. Išgirdę baisią žinią nukentėjusiųjų artimieji, kaimynai kuo skubiau sulėkė į avarijos vietą. Netrukus atvažiavo ir Latvijos greitosios pagalbos brigados. V.Klyvienė teigia, jog gretimos valstybės medikai atskubėjo net iš trijų skirtingų vietų. Atvyko ir latvių ugniagesiai, policija, o iš Lietuvos nepasirodė nė viena pagalbos tarnyba. Keturi sužeistieji greitosios pagalbos automobiliais buvo išvežti į Rygą, vienas – į Jelgavą, o žuvusysis – į vieną Latvijos lavoninių. Vėliau artimiesiems jį teko išpirkti.

„Iš pradžių buvo labai skaudu, kad Biržų medikai atsisakė suteikti pagalbą. Tačiau šiandien manau, jog tai nukentėjusiesiems išėjo tik į naudą. Net keturi vyrai, patyrę sunkių sužeidimų, buvo nuvežti į Rygos klinikų reanimaciją. Tarp jų ir šiurpiai sužalotas, lūžusiu stuburu, išmuštais dantimis, sutrankyta galva, iš akiduobių iššokusiomis akimis mano vyras. Dabar jis džiaugiasi itin kvalifikuota ir nuoširdžia Latvijos gydytojų priežiūra bei gydymu, kokio Lietuvoje, matyt, nebūtų sulaukęs", – kalbėjo avarijoje sužaloto Povilo Drevinsko žmona Vita Drevinskienė. Moteris pasakojo LŽ, kad jos sutuoktinis patyrė šiek tiek lengvesnių sužalojimų, o kitų vyrų būklė dar sunkesnė.

Vadovaujasi įstatymais

„Vadovaujamės jurisdikcija", – paklausta, kodėl Biržų medikai nevažiavo gelbėti savo rajono gyventojų, LŽ paaiškino už Biržų rajono poliklinikos greitosios pagalbos tarnybos darbą atsakinga Biržų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Audronė Gaigalienė. Specialistė tikino, kad jei nukentėjusieji būtų kreipęsi tiesiai į ją, viską būtų metusi ir lėkusi padėti. Tačiau nelaimės dieną budėjusi dispečerė nutarė vadovautis įstatymais ir nesiųsti greitosios pagalbos ekipažo į kitą valstybę.

Pasak A.Gaigalienės, Biržų rajono greitosios pagalbos tarnybai mokama už paslaugas, suteiktas Panevėžio apskrities ribose. Greitosios pagalbos automobiliai taip pat vežioja ligonius į kitas didžiųjų Lietuvos miestų medicinos įstaigas. O štai kelionės į užsienio šalis neapmokamos, nesvarbu, kad nelaimė atsitiko vos už kelių kilometrų nuo sienos.

Nėra susitarimo

„Nors Europos Sąjungos valstybių sienos atviros, nėra tarpvalstybinio susitarimo, kuriuo remdamiesi galėtume teikti pagalbą užsienyje", – dėstė Biržų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja. Specialistė sakė, kad dėl šio įvykio, kai jos pavaldiniai neišvyko padėti Latvijos teritorijoje nukentėjusiems Lietuvos piliečiams, konsultavosi su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos departamento Specializuotos medicinos pagalbos skyriaus vedėju Vytautu Radavičiumi. Anot A.Gaigalienės, šis greitosios medicinos pagalbos darbą kuruojantis valdininkas jai paaiškinęs, jog minėtu atveju nusižengimo nepadaryta, nes teikti pagalbą nukentėjusiesiems turi tų šalių, kuriose įvyksta nelaimingas atsitikimas, medicinos tarnybos.

Pakalbinti paties V.Radavičiaus LŽ nepavyko. Išgirsti oficialią SAM nuomonę šiuo klausimu, kaip ir suteikti medicinos pagalbą sužeistiesiems, sutrukdė biurokratiniai barjerai. SAM valdininkai, pareikalavę rašytinio LŽ paklausimo, atsakymo į jį vakar nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius