Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Metų įvykis 2013“: labiausiai nustebinę teisėsaugos tyrimai ir nuosprendžiai

Naujienų portalas 15min.lt skaitytojams siūlo prisiminti ir išrinkti, kuris didžiulį atgarsį sukėlęs teisėsaugos tyrimas ar teismo nuosprendis labiausiai nustebino 2013 metais.
Sulaikyti įtariamieji
Sulaikyti įtariamieji / Stop kadras iš policijos filmuotos medžiagos

Visus 2013 metus mūsų šalies gyventojų ramybę drumstė tiek Lietuvoje, tiek europiniu mastu veikiantys nusikaltėliai. Neretai teisėsaugos pareigūnai laiku ir ryžtingai duodavo jiems atkirtį, tačiau kartais atrodydavo, kad policija bejėgė ir žmonėms belieka gintis patiems.  

Kaip jau tapo įprasta, 2013 m. neišvengta labai triukšmingai paviešintų, tačiau bent iki šiol niekuo nesibaigusių teisėsaugos operacijų.

Dalis bylų ilgą laiką atrodė įspūdingos ir perspektyvios, tačiau vėliau netikėtai subliuško teismuose.

15min.lt primena skaitytojams 2013 m. didžiausią atgarsį sukėlusius teisėsaugos tyrimus ir teismo nuosprendžius bei siūlo išrinkti, kurie įvykiai labiausiai nustebino.

Triukšmingai pradėtas tyrimas dėl lėšų grobstymo prieš 2011 metų Europos čempionatą Lietuvoje

 Dovilė Kuklieriūtė
Verslininkei Daliai Kuklierienei atsidūrus už grotų, viešbučio „Romantic“ verslą laikinai teko perimti jos dukrai Dovilei Kuklieriūtei (nuotr.)

2013 m. sausio 7 d. paviešinta informacija, kad Panevėžio prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo aiškinantis savivaldybės lėšų panaudojimo viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai teisėtumą.

Įtariama, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“.

Vienu iš 14 įtariamųjų šioje byloje tapo tuometis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. Jį teismas iš pradžių buvo leidęs netgi laikyti suimtą, taip pat jis buvo nušalintas nuo pareigų LKF.

M.Balčiūnui ir kitiems asmenims „Romantic“ byloje ikiteisminį tyrimą atliekantys prokurorai yra pareiškę milijoninį ieškinį. Iš įtariamųjų prokurorai teisme sieks priteisti 2 mln. 375 tūkst. Lt – tiek buvo skirta viešbučio remontui.

M.Balčiūnas neigia kaltę.

Dalis bylos jau yra atskirta ir perduota teismui – Panevėžyje bandoma atskirai teisti dviejų bendrovių vadovus. „Romantic“ viešbučio savininkei Daliai Kuklierienei ir bendrovės Hidruonis“ direktoriui Arvydui Kiškiui pateikti kaltinamai dėl didelės vertės turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, jų panaudojimo, sukčiavimo ir neteisingo duomenų apie pajamas pateikimo.

Lietuvos kriminalistai padėjo išardyti europiniu mastu veikusią banko duomenų vagių grupuotę

Policijos nuotr./Įranga, skirta duomenų pasisavinimui
Policijos nuotr./Įranga, skirta duomenų pasisavinimui

Lietuvos kriminalinės policijos biuras informavo, kad kovo 22 d. pareigūnams įkliuvo tarptautiniu mastu veikusios, gerai organizuotos, profesionalios nusikalstamos grupuotės nariai, kurie naudodami specialią įrangą savinosi mokėjimo kortelių duomenis, kuriuos vėliau panaudodavo pasisavinti asmenų sąskaitose esantiems pinigams.

Nukentėti galėjo maždaug 36 tūkst. banko mokėjimo kortelių turėtojų. Šios operacijos rėmuose Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai tuoj po nusikaltimo sulaikė tris Rumunijos piliečius, ketvirtas grupuotės narys, taip pat Rumunijos pilietis, buvo sulaikytas nuomojamame bute.

Sulaikyti asmenys daugiau nei mėnesį Vilniuje savinosi mokėjimo kortelių duomenis bei planavo juos panaudoti užsienyje.

Teigiama, kad nuo šios grupuotės nukentėti galėjo net 16 Europos Sąjungos valstybių gyventojai. 

Rudenį Vilniuje prieš teismą stojo Rumunijos piliečiai Sebastianas Cainas Lucaci, Teodoras Vargas ir Danielis Ungureanu, kuriems pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo, neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo, neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo ir kitų nusikaltimų.

Eglė Kusaitė dėl terorizmo nuteista kalėti ne 10 metų, o tik 10 mėnesių

Rūtos Strakšaitės nuotr./Apeliacijų nagrinėjimas E.Kusaitės byloje
Rūtos Strakšaitės nuotr./Apeliacijų nagrinėjimas E.Kusaitės byloje

Gegužės 30 d. Vilniaus apygardos teismas nuosprendžiu kalta dėl rengimosi teroro aktui pripažino klaipėdietę Eglę Kusaitę, bet išteisino ją dėl dalyvavimo organizuotoje teroristų grupėje. Todėl mergina nuteista kalėti vos dešimčiai mėnesių. Be to, įskaičius kardomajame kalinime praleistą laiką, iškart pripažinta, kad mergina jau yra atlikusi bausmę.

Bylos duomenimis, E.Kusaitė rengėsi vykti į Maskvą, iš kur jos pažįstamas čečėnų tautybės Apti Magmadovas būtų pergabenęs ją į Čečėniją. Čia teroristinės organizacijos „Kavkaz Imirat“ nariai klaipėdietę turėjo parengti mirtininkės vaidmeniui. Mergina turėjo susisprogdinti prie kurio nors karinio objekto.

Generalinė prokuratūra buvo siūliusi klaipėdietę nubausti 10 metų laisvės atėmimo bausme.

Nuosprendis dar neįsiteisėjęs, apeliaciniame teisme prokuratūra siūlo skirti E.Kusaitei bent dvejų metų lygtinę bausmę, ją irgi įskaitant į suėmimo laiką. Savo ruožtu nuteistoji reikalauja pripažinti ją visiškai nekalta. E.Kusaitė šio proceso metu nuolat kartoja tapusi saugumiečių provokacijos auka.

Henrikas Daktaras nuteistas iki gyvos galvos

Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras

Po daugiau nei dvejus metus trukusio nagrinėjimo Klaipėdos apygardos teisme 2013 m. birželio 14 d. teisėjų kolegija paskelbė nuosprendį Kauno nusikalstamo pasaulio vadeiva tituluotam Henrikui Daktarui ir su juo siejamai penkiolikos asmenų grupuotei. Nuosprendis buvo griežtas – Henytė kalės iki gyvos galvos, o jo dešiniąja ranka laikytas Egidijus Abarius 20 metų praleis pataisos namuose. 

Prokuroras H.Daktarą buvo prašęs nuteisti iki gyvos galvos už šešias žmogžudystes: verslininko Sigito Čiapo, jo vairuotojo Vinco Varno, Vladimiro Seneckio, Arvydo Mučinsko, Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto. Tačiau teisėjų kolegija paskelbė, kad Henytė iki gyvos galvos turi kalėti dėl keturių asmenų nužudymo – S.Čiapo, V.Seneckio, V.Varno ir R.Ganusausko.

Nuosprendis „daktarų“ nusikalstamo susivienijimo byloje dar neįsiteisėjęs, nes Vilniuje vyksta apeliacinis procesas.

Lobisto Andriaus Romanovskio sulaikymas ir tąsymas

Andrius Romanovskis
Andrius Romanovskis

Birželio 19 d. vakarą Panevėžio apylinkės teismas 15 parų leido suimti lobistą, Lietuvos draudikų asociacijos direktorių Andrių Romanovskį. Jis birželio 18 d. dienas buvo sulaikytas tiriant su jau buvusiu parlamentaru Vitu Matuzu susijusią bylą.

Seimo nario A.Matuzo papirkimu (55 tūkst. litų kyšiu) įtariamas lobistas, pasibaigus minėtam 15-kos parų terminui, teismo leidimu buvo suimtas dar 8 paroms (netrukus aukštesnis teismas paskelbė, kad pastarasis griežčiausios kardomosios priemonės pratęsimas buvo neteisėtas).

Liepos 13 dieną prokurorai nusprendė A.Romanovskį paleisti į laisvę už 50 tūkst. litų užstatą, taip pat skirti rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

Lapkričio 12 d. lobistas A.Romanovskis sulaukė Panevėžio apygardos prokuratūros pranešimo, kad ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu nutraukiamas.

Tačiau jau po savaitės ta pati Panevėžio apygardos prokuratūra nusprendė atnaujinti tyrimą: aukštesniu lygmeniu priimtas sprendimas naikinti lobistui parankų prokuroro nutarimą, A.Romanovskis vėl tapo įtariamuoju.

Viktorui Uspaskichui Darbo partijos byloje skirti 4 metai nelaisvės, prokuratūra siekia dar griežtesnio nuosprendžio

Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas

2013 m. liepos 12 d. Vilniaus apygardos teismas yra paskelbęs pirminį nuosprendį Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, kurioje yra nuteisti Viktoras Uspaskichas (4 metai nelaisvės), Vitalija Vonžutaitė (3 metai), Marina Liutkevičienė (1 metai) ir Vytautas Gapšys (piniginė bauda), o pavadinimą pakeitusi Darbo partija, kaip juridinis asmuo, baudžiamosios atsakomybės išvengė.

Nuteistieji Lietuvos apeliaciniame teisme prašo juos visiškai išteisinti, o Generalinė prokuratūra – dar labiau griežtinti „darbiečiams“ skirtas bausmes.

Dėl paramos teroristams Lietuvoje ilgai kalintas airis Michaelas Campbellas paleistas teismo salėje

Michaelas Campbellas
Michaelas Campbellas

2008-ųjų sausio 22-ąją Lietuvoje sulaikytas Michaelas Campbellas airis po beveik šešerių metų paleistas teismo salėje, neįrodžius jo kaltės dėl paramos teroristams.

Pirminis Vilniaus apygardos teismo apkaltinamasis nuosprendis buvo panaikintas, o naujuoju 2013 spalio 2 d. verdiktu M.Campbellas yra išteisintas dėl visų jam pateiktų kaltinimų.

Prieš tai 41 metų airis 2011 spalio 21 d. Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu dėl paramos Airijos karinei grupuotei „Real IRA“ buvo nuteistas kalėti net 12 metų, o Lietuvos generalinė prokuratūra siekė airiui net 16 metų laisvės atėmimo bausmės.

Biržuose iš mašinos nušautas gatve ėjęs nepilnametis, vietos ūkininkas paskelbė nusikaltėliams karą

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Romuladas Misevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Romualdas Misevičius

Rugpjūčio 24 d. Biržų centre nušautas 17-metis jaunuolis. Nepilnametis šeštadienio vakarą ėjo su bičiuliu, pasigirdus šūviams iš pravažiuojančio BMW automobilio, pastarajam pavyko pabėgti, o negyvą 17-metį vėliau po namo balkonu rado jo motina.

Policija iškart pradėjo įtariamojo Dainiaus Miliuko paiešką. Šis įtariamasis jau pirmadienio vakarą pasidavė Vilniaus policijai ir prisipažino įvykdęs nusikaltimą Biržuose.

Tuo tarpu antradienį gyventojų susitikime su policijos generalinio komisaro pavaduotoju Renatu Požėla stambus Biržų ūkininkas ir verslininkas Romualdas Misevičius nevyniojo žodžių į vatą. Anot jo, miestą kontroliuoja ne policija ar prokuratūra, o didelė jaunų vyrų banda. „Man paskelbtas gaujos nuosprendis – mažojo sūnaus neliesti, o vyresnįjį užversti“, – R.Misevičius baiminosi dėl savo šeimos saugumo ir įspėjo, esą tuoj Biržuose prasidės Garliavos įvykiai.

Dar po kelių savaičių, rugsėjo 5 d., po ilgalaikio tyrimo Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai kartu su „Aro“ kovotojais sulaikė 5 įtariamuosius, kurie yra gerai žinomi policijai.

Paaiškėjo, kad šie sulaikymai – tai beveik metus trukusios Panevėžio kriminalistų operacijos rezultatas. Mat 2012 m. pabaigoje į Panevėžio policiją kreipėsi individualia žemės ūkio veikla užsiimantis apskrities gyventojas, kuris pranešė, kad grasindama susidorojimu, grupė asmenų reikalauja iš jo pinigų – 150 tūkst. litų.

Sulaikytieji buvo siejami ir su Biržų miesto nusikaltėliais, apie kuriuos kalbėjo ūkininkas R.Misevičius. Tačiau tie Biržų gyventojai, kuriuos R.Misevičius atvirai vadino jį terorizuojančiais nusikaltėliais, kol kas niekuo neapkaltinti.

Smūgis 1,5 milijardo JAV dolerių iš narkotikų Europoje uždirbusiai grupuotei ir jos vietininkui Lietuvoje Agurkui

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Spaudos konferencija
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Schema rodo, kaip narkotinių medžiagų gamintojai buvo apraizgę visą Europą.

Lapkričio 5 d. Lietuvos policijos vadovas Saulius Skvernelis ir Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos (FSKN) direktorius Viktoras Ivanovas pranešė, kad Lietuvos ir Rusijos teisėsaugininkams pavyko uždaryti didžiulį narkotinių medžiagų tranzito iš Rusijos į Europos Sąjungos šalis kanalą. Pasak Rusijos FSKN direktoriaus V.Ivanovo, sutriuškinta grupuotė per visą savo gyvavimo laikotarpį galėjo uždirbti apie 1,5 milijardo JAV dolerių (apie 3,8 milijardo litų). Teigiama, kad tokią milžinišką sumą Europoje iš narkotikų uždirbusios grupuotės vietininkas Lietuvoje – Saulius Velečka, pravarde Agurkas. Jis jau anksčiau buvo suimtas dėl įtarimų kitose bylose.

Per penkerius metus iš viso sulaikyti 73 asmenys, iš jų – 21 Rusijoje, 52 – ES šalyse.

„Agurkinių“ gaujos atžvilgiu Lietuvoje tebevyksta ikiteisminis tyrimas. Tikimasi, kad iki 2014 m. pavasario S.Velečkos baudžiamoji byla pateks į teismą.​

Netikėtumas advokato Sergejaus Novikovo žmogžudystės byloje: žudikas kalės 18 metų, o tariamas užsakovas išteisintas

Marija Novikova
Advokato našlė Marija Novikova

Lapkričio 18 d. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį žinomo advokato ir sostinės tarybos nario Sergejaus Novikovo nužudymo byloje. Šioje byloje advokato nužudymo iš savanaudiškų paskatų suorganizavimu kaltintas Vilniaus laidojimo rūmų direktorius bei Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos vadovas Vitalijus Gasperovičius, o nužudymo įvykdymu – buvęs boksininkas, dambrauskinių gaujos vadeiva Jonas Dambrauskas.

J.Dambrauskui teismas skyrė 18 metų (iš jų 10 – kalėjime), o V.Gasperovičiui – 7 metus nelaisvės pataisos namuose.

Didžiausias netikėtumas: V.Gasperovičius išteisintas dėl kaltinimų užsakius advokato nužudymą, o kaltu pripažintas tik dėl sukčiavimo.

Nors nuosprendis dar neįsiteisėjo, abu nuteistieji laikomi suimti, o 2014 m. šią bylą planuojama persvarstyti apeliacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius