Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Metų įvykis 2013“: pedofilijos skandalas gęsta teismuose, o N.Venckienė ir L.Stankūnaitė slepiasi užsienyje

15min.lt primena, kokie svarbiausi su rezonansine pedofilijos istorija susiję įvykiai plėtojosi 2013 metais. Didžiausias netikėtumas – priešingose barikadų pusėse esančios Neringa Venckienė ir dukrą atgavusi Laimutė Stankūnaitė atsidūrė užsienyje. Abiejų buvimo vietos nežinomos, bet dėl skirtingų priežasčių. Seimo nare tapusi N.Venckienė užsienyje pasislėpė nuo teisingumo, o L.Stankūnaitė su dukra išvyko pagal liudytojų apsaugos programą ir gyvena svetima pavarde.
Savaitės prievarta – liečiamoji
Neringa Venckienė / Savaitraščio „15min“ iliustr.

Karščiausi pedofilijos skandalo įvykiai (tvirkinimo bylos Andriui Ūsui iškėlimas, Drąsiaus Kedžio suplanuota dviguba žmogžudystė Kaune, D.Kedžio ir A.Ūso mirtys) drebino Lietuvą 2009 ir 2010 metais, tačiau įvairūs reikšmingi šios istorijos tęsiniai plėtojosi ir visus 2013 metus.

Iki šiol vykstantys tyrimai ir teismuose narpliojamos bylos iškelia vis daugiau naujų faktų. Dalis jų padeda susidaryti aiškesnį pedofilijos skandalo vaizdą, suprasti jo šaknis ir priežastis. Kitos naujai iškylančios aplinkybės, priešingai, tik sukelia papildomų klaustukų.

15min.lt primena, kokie svarbiausi su didžiąja pedofilijos istorija susiję įvykiai plėtojosi 2013 metais.

Šešių kaltinimų sulaukusi D.Kedžio sesuo Neringa Venckienė pasislėpė užsienyje

Prie Venckų namų
Neringa Venckienė

2013 m. balandžio 9 d. Seimas nusprendė panaikinti „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę. Prokurorams suteikta galimybė patraukti šią parlamentarę baudžiamojon atsakomybėn.

Šiaulių apygardos prokuratūra dar 2012 m. spalį buvusiai teisėjai N.Venckienei pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad N.Venckienė prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Kai Seimas balandžio pradžioje panaikino parlamentarės N.Venckienės teisinę neliečiamybę, D.Kedžio sesuo pasislėpė užsienyje ir  darbe nesirodo. Seime jai inicijuojama apkalta.

Andrius Ūsas galutinai išteisintas pedofilijos byloje

TV laidos „Valanda su Rūta“ akimirka
Andrius Ūsas televizijos laidoje „Valanda su Rūta“

2013 m. balandžio 10 d. Vilniaus apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje velionis Andrius Ūsas po mirties buvo išteisintas dėl kaltinimų mažametės tvirkinimu. Įsiteisėjusiu nuosprendžiu A.Ūso byloje patvirtinta: jokios pedofilijos nebuvo.

A.Ūso išteisinimą dar galima buvo apskųsti kasacine tvarka, tačia niekas iš proceso dalyvių kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą nepanoro.

Drąsiaus Kedžio draugai stojo prieš teismą dėl pagalbos rengiant žudynes Kaune

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Teismo posėdyje
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė (dešinėje) teismo posėdyje

2013 m. gegužės 6 d. Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl kurstymo nužudyti teisėją Joną Furmanavičių, Laimutės Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę, pačią L.Stankūnaitę ir jos tuometį globėją Andrių Ūsą, taip pat dėl pagalbos žudant J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę bei pagalbos rengiantis L.Stankūnaitės ir A.Ūso žmogžudystei.

Kaltinamieji šioje byloje – Drąsiaus Kedžio draugai Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė. Ir kultūrizmu užsiimantis silpnaregis choristas, ir buvusi jo sugyventinė kaltinimus vadina absurdiškais. 

Liepta saugoti per „trečiojo pedofilo Aido“ medžioklę sūnų praradusią Milinių šeimą

Albertas Milinis
Albertas Milinis

2013 m. gegužės 13 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad dėl „trečiojo pedofilo Aido“ medžioklės nukentėjusi Milinių šeima turi būti saugoma.

15min.lt primena, kad buvusio Kauno apygardos teismo teisėjo Alberto Milinio įsūnis V.Milinis Kauno rajone rastas nušautas 2010 m. gruodžio 11 d.

Kaip žinoma, Drąsius Kedys dėl mažametės prievartavimo kaltino „tris pedofilus“ – išteisintąjį Andrių Ūsą, nušautąjį teisėją Joną Furmanavičių ir mistinį „Aidą“. Kai kurie Garliavos įvykių aktyvistai buvo įtikėję, kad Marijos Milinienės sūnus Vaidas ir buvo tas „trečiasis pedofilas Aidas“. Iki šiol tiriama, ar ne dėl to buvo atimta vaikino gyvybė.

Už sakmę apie „vien triusikais apsirengusį“ A.Ūsą nuteistas D.Kedžio tėvas

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./ Vytautas Andrius Kedys
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./ Vytautas Andrius Kedys

2013 m. liepos 30 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Drąsiaus Kedžio tėvas Vytautas Andrius Kedys buvo teisiamas dėl pasakojimo, kad Stankūnų bute matė „vien triusikais apsirengusį“ Andrių Ūsą.

Teismas V.A.Kedį pripažino kaltu, jam skirta 1 040 litų bauda. D.Kedžio tėvas kaltės kategoriškai nepripažįsta ir siekia išteisinimo aukštesnės instancijos teisme.

Laimutė Stankūnaitė su mergaite išvyko į užsienį ir pradėjo slaptą naują gyvenimą

Nuotr. iš „YouTube“/Laimutė Stankūnaitė su dukra
Nuotr. iš „YouTube“/Laimutė Stankūnaitė su dukra

2013 m. rugsėjo 12 d. premjeras Algirdas Butkevičius patvirtino, jog valstybės saugomos Laimutė Stankūnaitė su dukterimi yra išvykusios iš šalies.

„Kiek aš turiu informacijos, tikrai yra išvykusi, kur – atsakymo nebus. Buvo pasakyta, sveika, gyva, lanko mokyklą ir taip toliau“, – per Vyriausybės valandą sakė A.Butkevičius.

Teigiama, kad valstybės saugoma liudytoja pedofilijos byloje L.Stankūnaitė kartu su mažamete dukra svetimoje valstybėje gyvena kita pavarde, dar Lietuvoje išmoko sukurtą naują biografiją. Prieš išvykdama L.Stankūnaitė sakė, jog šiam žinigsniui pasiryžo dėl to, jog nei ji, nei jos dukra Lietuvoje negalės normaliai gyventi.

Beje, dar 2013 m. kovo 15 d. L.Stankūnaitė socialiniame tinkle „Facebook“ buvo išplatinusi vaizdo įrašą, kuriame pareiškė nepasitikėjimą savo apsauga ir paprašė žmonių pagalbos, nes baiminosi net dėl savo gyvybės. Tačiau netrukus jauna moteris sutvardė emocijas, savo ruožtu L.Stankūnaitės apsaugininkai tąsyk pažadėjo pagerinti jos gyvenimo sąlygas.

Nuteisti D.Kedžiui pažymą apie mergaitės tvirkinimą išdavę Kauno policininkai

TV3 žinių stop kadras/Kauno Panemunės policijos komisariato viršininkas Egidijus Kuckailis ir tyrėja Rasa Kairienė
Kadras iš TV3 žinių/Panemunės policijos komisariato viršininkas Egidijus Kuckailis ir tyrėja Rasa Kairienė

2013 m. rugsėjo 30 d. Panevėžio miesto apylinkės teismas, baigęs nagrinėti nusikaltimų valstybės tarnybai baudžiamąją bylą, priėmė nuosprendį, kuriuo du Kauno policijos komisariato pareigūnus, Egidijų Kuckailį ir Rasą Kairienę, pripažino kaltais dėl tarnybos pareigų neatlikimo ir paskyrė po 4 tūkst. 940 litų dydžio baudas.

Pareigūnai nuteisti už tai, kad pedofilijos skandalo įkarštyje neteisėtai išdavė D.Kedžiui pažymą, jog mažametė buvo tvirkinama. Teismas iš dalies patenkino ir nukentėjusiosios Laimutės Stankūnaitės civilinį ieškinį bei priteisė jai 40 tūkst. litų neturtinės žalos.

Antstolė S.Vaicekauskienė įrodė, kad per šturmą Garliavoje mažametę ėmė be smurto

Klonio gatvėje
Klonio gatvėje

2013 m. spalio 7 d. Aukštesnės instancijos teisėjai sostinėje atmetė garliaviškių Drąsiaus Kedžio tėvų ir kaunietės jo sesers Neringos Venckienės skundą dėl antstolės veiksmų. ​

Teismas patvirtino, kad antstolė Sonata Vaicekauskienė 2012 m. gegužės 17 d. Klonio gatvėje Garliavoje teisėtai atėmė mergaitę ir atidavė ją Laimutei Stankūnaitei. Pareiškėjų skundas dėl antstolės veiksmų buvo grindžiamas tuo, kad vaiko perdavimo operacijos metu esą buvo naudojama prievarta. Vilniaus apygardos teismas galutinai patvirtino, kad antstolė ir jos pagalbininkai veikė teisėtai, mažametės atžvilgiu nesmurtavo.

V.Milinio šmeižimo byloje nuteista apie pedofilą „Aidą“ rašiusi R.Gajauskaitė

R.Gajauskaitės ir A.Drižiaus byla
R.Gajauskaitės ir A.Drižiaus byla

2013 m. spalio 24 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo ir paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl mirusiojo paniekinimo – Kauno apygardos teismo teisėjo Alberto Milinio įsūnio Vaido Milinio apšmeižimo po jo mirties.

Apie trečiąjį pedofilą „Aidą“ viešai samprotavusi Atkuriamojo Seimo deputatė Rūta Gajauskaitė ir leidėjas Aurimas Drižius, atsidūrę teisiamųjų suole dėl vaikino šmeižto po mirties, sulaukė skirtingo verdikto: žurnalistas išteisintas, o kriminologė pripažinta kalta.

R.Gajauskaitei skirta 5 200 litų bauda, be to, teismas įpareigojo ją sumokėti iš viso 10 500 litų Milinių šeimai neturtinei žalai atlyginti.

Teisiami penki policininkai, neužkirtę kelio D.Kedžio suplanuotoms žudynėms

Posėdis dėl Drąsiaus Kedžio suplanuotų žudynių.
Dėl Drąsiaus Kedžio suplanuotų žudynių teisiamų pareigūnų byla.

Visus 2013 metus Vilniaus miesto apylinkės teismas tęsė nagrinėjimą baudžiamosios bylos, kurioje dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo ir tarnybos pareigų neatlikimo į teisiamųjų suolą yra sėdę penki Policijos departamento ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnai: Visvaldas Račkauskas, kuris tuomet ėjo policijos generalinio komisaro pavaduotojo pareigas, Tomas Ulpis, Emilijus Damukaitis, Darjušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis.

Jie kaltinami nuslėpę informaciją ir neužkirtę kelio D.Kedžio suplanuotoms žudynėms Kaune. Šią bylą sostinės teismas gavo dar 2012 m. pabaigoje, jos atomazgos pirmosios instancijos teisme laukiama 2014 m. pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius