Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų pradžioje Lietuvoje sumažėjo gaisrų, tačiau padaugėjo gelbėjimo darbų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad per pirmąjį šių metų mėnesį šalyje kilo 611 gaisrų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jų sumažėjo 36 proc. Gaisruose žuvo 21 žmogus (2010 m. sausio mėn. – 34), o 32 gyventojai (25) patyrė traumas.
Gaisro vietoje
Gaisro vietoje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Per šių metų sausio mėnesį gaisrai pasiglemžė mažiausiai žmonių gyvybių, palyginti su praėjusių penkerių metų tuo pačiu laikotarpiu. Tačiau sausio mėnesį jau kilo keturi gaisrai, kuriuose žuvo po 2 šalies gyventojus. Miestuose žuvo penki žmonės, o miesteliuose ir kaimo vietovėse – net 16.

Penkių gyventojų žūties priežastimi buvo neatsargus jų elgesys su ugnimi, 2 žmonės žuvo dėl neatsargaus rūkymo, 2 – dėl padegimų, o 10 žmonių žuvimo priežastys tikslinamos.

Sausio mėnesį 229 gaisrai kilo gyvenamosios paskirties pastatuose, t.y. 37,5 proc. visų gaisrų, o juose žuvo 21 gyventojas. Palyginti su pernykščiu sausiu, gaisrų čia sumažėjo beveik 38 proc. Be to, 96 kartus degė transporto priemonės (15,7 proc. visų gaisrų), 67 kartus liepsnojo pagalbinio ūkio paskirties pastatai (11 proc.), 14 gaisrų kilo atvirose teritorijose, 6 – gamybos ir pramonės paskirties pastatuose.

Miestuose užgesinti 382 gaisrai, o miesteliuose ir kaimo vietovėse – 229. Ugnis sunaikino 28 pastatus, 22 transporto priemones, 66 tonas pašarų, 1 tūkst. 287 kv. m gyvenamojo ploto ir 1 tūkst. 148 kv. m šio ploto buvo sugadinta. Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 25 žmonių gyvybes (tarp jų 3 vaikų), 79 pastatus, 6 transporto priemones, 283 gyvūnus.

Pagrindinės gaisrų priežastys: neatsargus žmonių elgesys su ugnimi (23,4 proc.), netvarkinga elektros įranga ir elektros prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (14,6 proc.), krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (11,3 proc.), neatsargus rūkymas (3,3 proc.). Be to, įregistruoti 56 padegimai (9,2 proc.), o 196 gaisrų (32 proc.) priežastys dar tiriamos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, pateikdamas šiuos statistinius duomenis, nori atkreipti visuomenės dėmesį į pagrindines gaisrų priežastis bei skaudžias jų pasekmes ir prašo gyventojų atsargiau elgtis su ugnimi, nerūkyti lovose, saugiai naudotis šildymo įrenginiais, nepalikti be priežiūros besikūrenančių krosnių ir mažamečių vaikų.

Be gaisrų gesinimo ugniagesiai per sausio mėnesį atliko ir 773 kitus gelbėjimo darbus. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jų padaugėjo net 143 proc. Dėl gausaus sniego ir užpustytų bei slidžių kelių, net 3,5 karto padaugėjo pagalbos gyventojams buityje atvejų, beveik 2,5 karto dažniau talkinta kitoms specialiosioms tarnyboms (ypač greitajai medicinos pagalbai).

Per sausio mėnesį ugniagesiai gelbėtojai 440 kartų teikė pagalbą gyventojams buityje, 237 kartus talkino kitoms specialiosioms tarnyboms, 43 autoavarijose, panaudoję gelbėjimo įrangą, iš sudaužytų automobilių išlaisvino 4 nukentėjusius piliečius bei ištraukė 2 žuvusiųjų kūnus, atliko 14 gelbėjimo darbų vandenyje ir ant ledo.

Be to, ugniagesiams teko likviduoti 14 cheminių incidentų, 6 kartus surinkti gyvsidabrį, 8 kartus darbuotis dideliame aukštyje ir kt. Gelbėjimo darbų metu ugniagesiai išgelbėjo dar 11 žmonių, tarp jų ir 4 vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius