Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Migracijos departamentas dar metams suteikė prieglobstį Rusijos teisėsaugos persekiojamam buvusiam Maskvos prefektui Jurijui Chardikovui

Lietuvos migracijos departamentas dar vieneriems metams suteikė laikiną apsaugą Rusijos teisėsaugos pinigų plovimu įtariamam buvusiam Maskvos prefektui Jurijui Chardikovui.
Buvęs Maskvos prefektas Jurijus Chardikovas
Buvęs Maskvos prefektas Jurijus Chardikovas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Dar metams davė laikiną apsaugą. Tai yra prieglobsčio forma. Kaip žinote, pabėgėliams nuo karo yra tas tikrasis prieglobstis, o čia yra švelnesnė forma, kuri suteikiama asmeniui negalinčiam grįžti į savo kilmės valstybę dėl pagrįstos grėsmės, kad su juo bus žiauriai elgiamasi, kad kyla grėsmė jo gyvybei, sveikatai ir panašiai“, – BNS penktadienį sakė advokatas Aivaras Raišutis, komentuodamas Migracijos departamento sprendimą dėl J.Chardikovo.

Pasak teisininko, Migracijos departamentas suteikdamas leidimą Lietuvoje gyventi J.Chardikovui rėmėsi tais pačiais motyvais kaip ir pernai.

„Jam suteikta apsauga nuo korumpuoto baudžiamojo persekiojamo Rusijos Federacijoje“, – kalbėjo advokatas.

Pasak A.Raišučio, Rusija pernai gruodį panaikino kaltinimus J.Chardikovui, bylą sustabdė, tačiau jos nenutraukė.

„Pagal jų procesą jis tampa įtariamuoju. Šiandien jis yra įtariamasis, toks yra jo statusas toje byloje. Kaip minėjau, tie kaltinimai panaikinti kaip priešlaikiniai ir esant prieštaravimams, o taip pat pareiškėjai Jelenai Baturinai neįrodžius apgaulės fakto. Tačiau įdomiausia, kad jie, panaikinę kaltinimus, sustabdo tolesnį bylos tyrimą, o priežastis – J.Chardikovas yra Lietuvoje ir jam suteikta laikinoji apsauga. Išėjo uždaras ratas“, – pasakojo J.Chardikovo gynėjas.

J.Chardikovas domina ne tik Rusijos, bet ir Lietuvos teisėsaugą. Vilniaus apygardos teismui yra perduota byla dėl J.Chardikovo galimai nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, neteisėtos juridinio asmens veiklos.

Pasak Lietuvos Generalinės prokuratūros, Rusijos pilietis J.Chardikovas kaltinamas, kad per savo įsteigtas įmones Lietuvoje legalizavo Rusijoje nusikalstamu būdu įgytas lėšas. Prokuratūros teigimu, J.Chardikovas 2009-2010 metais į Lietuvoje veikiančiuose bankuose turimas asmenines bei jo įsteigtų įmonių sąskaitas pervedė 10 mln. 398 tūkst. 333 eurų (35 mln. 874 tūkst. 248 litų).

J.Chardikovui anksčiau buvo paskirtas įpareigojimas registruotis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) Vilniuje, vėliau ši kardomoji priemonė pakeista į 10 tūkst. litų užstatą.

Sausio pradžioje J.Chardikovas neatvyko į teismo posėdį Vilniuje, nes buvo sulaikytas Italijoje. Pasak A.Raišučio, jo ginamasis buvo paleistas po aštuonių dienų, paaiškėjus, kad Rusijoje jo atžvilgiu kaltinimai buvo panaikinti.

Vilniaus teismas J.Chardikovo bylos nagrinėjimą atidėjo iki kovo 20 dienos.

Rusijos piliečiui už inkriminuojamas nusikalstamas veikas Lietuvos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki septynerių metų.

J.Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji esą prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

J.Baturinai pradėjus reikšti pretenzijas J.Chardikovui, jis 2009 metų vasarį neteko aukštų pareigų, o tų pačių metų lapkritį Maskvos Tverės rajono teismas už akių priėmė sprendimą jį suimti bei paskelbė tarptautinę paiešką.

2011 metų sausio 14-ąją Generalinė prokuratūra gavo Rusijos ambasados Lietuvoje diplomatinę notą dėl Rusijos piliečio J.Chardikovo atžvilgiu atliekamo ikiteisminio tyrimo. Notoje teigiama, kad Lietuvos teisėsauga suėmė J.Chardikovą, neturėdama tam teisinio pagrindo, nes jo byla Rusijoje dar nėra išnagrinėta ir joks sprendimas nepriimtas.

Pasak A.Raišučio, J.Chardikovas gyvena Lietuvoje ir Latvijoje, kuri taip pat jam yra suteikusi prieglobstį. Netoli Rygos Rusijos pilietis turi įsigijęs namą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius