Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonierių skolos už elektrą byloje – netikėta versija

Teisme advokatas citavo buvusio sveikatos apsaugos ministro Juozo Galdiko paaiškinimą, kuriame medikas teigia, kad už elektrą mokėjo. Jei tą patį sąžiningai darė ir dar apie 60 buvusio ministro kaimynų, belieka išsiaiškinti, kodėl pinigai nepasiekė tiekėjų.
Į stulpą įlipęs elektrikas
Elektros tiekėjams ir teismui prireiks laiko ir kantrybės, siekiant išnarplioti šią istoriją. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Dalius Mertinas

Trečiadienį Vilniaus 4-asis apylinkės teismas toliau aiškinosi sostinės pakraštyje, Kairėnuose, esančio prestižinio kvartalo ūkinio gyvenimo peripetijas.

Kaip 15min.lt jau pasakojo, kadenciją baigusio prezidento dukterį Laimą Mertinienę, buvusį ministrą J.Galdiką ir būrį kitų milijonierių bendrovė Rytų skistomieji tinklai (RST) padavė į teismą dėl senos skolos už elektrą.

„Scanpix“ nuotr./Laima Mertinienė
„Scanpix“ nuotr./Į šią istorija įvelta ir Laima Mertinienė.

Į trečiadienio posėdį atvyko tik vienas iš 64 atsakovų, nors apie bylą buvo pranešta viešo paskelbimo būdu. Tiesa, didžiajai daliai jų teisme atstovavo advokatas Valdas Rakauskas.

Tačiau labiausiai teismas pasigedo dviejų asmenų, kurių dalyvavimas šioje byloje jau anksčiau yra pripažintas būtinu: tai buvęs Kairėnų sodų bendrijos pirmininkas Petras Povilas Juodelė bei bendrijos finansininkė Jūratė Vozgirdienė.

Ši moteris jau pavasario posėdyje yra sakiusi, kad liepos 8 dieną tikrai negalės atvykti, nes bus išvykusi toli į užsienį.

Kodėl neatvyko P.P.Juodelė, teismui negalėjo paaiškinti net advokatas. „Jam papildomai teismas siuntė šaukimą. Šaukimas įteiktas tinkamai, jis pasirašė asmeniškai“, – tuo, kad svarbusis atsakovas nepasirodė teisme, stebėjosi teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis.

Beje, į šią bylą kaip atsakovas įveltas vienas teisėjas vienintelis atsiuntė raštą, kuriuo prašė bylą nagrinėti jam nedalyvaujant.

Ar tikrai naudos turėjo visi?

Išnaudodami progą, kad susirinko, abiejų šalių advokatai parengiamajame posėdyje bandė išsiaiškinti kai kurias ginčo aplinkybes.

Kaip žinoma, dar 2004 metų lapkritį tikrintojai pastebėjo, kad nesisuka šios sodų bendrijos įvadinis elektros skaitiklis.

Energijos tiekėja RST reikalauja iš bendruomenės narių sumokėti iš viso 13 313 litų.

Tačiau advokatas V.Rakauskas citavo vieno iš savo ginamųjų, atsakovo J.Galdiko paaiškinimą, kuriame teigiama, jog visą laiką sąžiningai mokėdavo už elektrą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./RST byla prieš milijonierius
Balandžio 1-ąją į teismą buvo susirinkę daugiau dalyvių nei vidurvasarį.

Bendrą skaitiklį turėję gyventojai neatsiskaitydavo tiesiogiai su RST. Namų šeimininkai savo valdose turėjo pagalbinius skaitiklius, kurių duomenimis remiantis žinojo, kiek jie sunaudojo elektros, o pinigai būdavo perduodami kažkokiam atsakingam asmeniui, kuris visos bendrijos vardu galėdavo sumokėti tiekėjams už elektros energiją.

„Šiuo atveju naudos turėjo visi“, – RST advokatas Donatas Kimsa teisme aiškino, kodėl tiekėjai nutarė patraukti kaip atsakovus šioje byloje visus be išimties kvartalo gyventojus.

Tačiau akivaizdu, jog jei gyventojai mokėjo pinigus, bet lėšos paprasčiausiai nepasiekė elektros tiekėjų, milijonierių gautą naudą būtų sunku įžvelgti.

Tokiu atveju būtų ypač svarbu išsiaiškinti, kur dingo iš gyventojų surinkti pinigai, nes bendram skaitikliui kurį laiką stovint vietoje, tų lėšų nebuvo už ką mokėti.

Tęsinys – tik spalio gale

Šias aplinkybes teismas galės išsiaiškinti geriausiu atveju rudenį – byla atidėta iki spalio 28 dienos.

Iki to laiko RST turės apsispręsti, ar tikrai nori matyti atsakovų sąraše, pavyzdžiui, Genę Mikailionytę.

Šios moters sklypas Kairėnuose dar ir šiandien yra tuščias, tad ar jo šeimininkė galėjo grobti elektrą?

Kitas atsakovas Gintaras Ruseckas per advokatą teismą iš anksto mėgina įtikinti, kad namą statytis pradėjo tik 2005 metų pradžioje, o realiai jame įsikūrė tik tų metų pabaigoje, todėl iki lemtingojo patikrinimo 2004 metų rudenį taip pat nenaudojo elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius