Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijoninę kontrabandą gabenusi trijulė Šiaulių teisme sulaukė solidžių baudų

Druskininkuose gyvenantis 53 metų Raimondas Ginevičius, 30 metų kaunietis Jonas Katkauskas ir Mažeikių rajone gyvenantis metais vyresnis jo brolis Aurimas Katkauskas, Šiaulių apygardos teisme ketvirtadienį nuteisti dėl cigarečių kontrabandos. Jiems skirtos dešimttūkstantinės baudos.
Didžiulė Muitinės kriminalinės tarnybos operacija Kauno rajone
Asociatyvi iliustracija / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Nustatyta, kad nusikaltimas padarytas 2019 metų birželio pradžioje, rašoma Šiaulių apygardos teismo pranešime žiniasklaidai.

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, druskininkiečiui R.Ginevičiui vienas asmuo pasiūlė gabenti krovinį ir slaptam bendravimui perdavė mobiliojo ryšio telefoną su SIM kortele.

Per ikiteisminį tyrimą nenustatytas asmuo R.Ginevičiui telefonu nurodė, kad druskininkietis krovininiu automobiliu į Švedijos Karalystę turės nugabenti Lietuvoje neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes „Winston blue“.

Birželio 3 dieną R.Ginevičius iš vienos bendrovės gavo vilkiką kontrabandinėms cigaretėms gabenti. Birželio 4-ąją, apie vidurnaktį, druskininkietis nuvyko į Mažeikiuose esančią degalinę ir joje laukė tolimesnių nenustatyto asmens nurodymų dėl krovinio į vilkiką pakrovimo.

Maždaug po keturių valandų toje pačioje degalinėje R.Ginevičius susitiko su bendrininkais J.Katkausku ir A.Katkausku. Broliai neilgai trukus važiuodami automobiliu Mercedes Benz vilkiko vairuotojui R.Ginevičiui parodė kelią iki vietos, kurioje buvo laikomos kontrabandinės cigaretės – Mažeikių rajone, Krucių kaime esančiame sandėlyje.

Čia netrukus į vilkiko puspriekabę buvo pakrauta 210 tūkstančių pakelių cigarečių „Winston blue“, kurių bendra muitinė vertė įskaitant privalomus sumokėti mokesčius yra 717934,00 eurai.

Iš cigaretes pakrovusiu brolių vilkiko vairuotojas gavo jam žinomai suklastotą tikrą dokumentą – tarptautinį krovinių transportavimo važtaraštį su jame nurodytais rekvizitais, parašu.

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, minėtame važtaraštyje buvo nurodyti taip pat R.Ginevičiui žinomai neteisingi duomenys apie krovinio siuntėją – įvardytą bendrovę, ir kad minėtasis krovinys 2019 metų birželio 3 dieną esą pakrautas Vilniuje.

Iš pakrovimo vietos R.Ginevičiaus vairuojamas vilkikas nuvažiavo netoli, apie 6 valandą ryto jis Mažeikių mieste buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Slaptame sandėlyje policijos pareigūnai rado dar 324 500 pakelių cigarečių, kurių bendra muitinė vertė įskaitant privalomus sumokėti mokesčius yra 1 109 380,00 eurų.

Per ikiteisminį tyrimą kaltinamieji savo kaltę kategoriškai neigė, tačiau bylą nagrinėjant teisme vyrai kaltais prisipažino ir papasakojo apie nusikaltimo aplinkybes.

Valstybės kaltintojas baigiamojoje kalboje sakė, jog bausmės tikslai gali būti pasiekti kaltinamiesiems neskiriant su laisvės atėmimu susijusiu bausmių. Prokuroras teismo prašė visus tris kaltinamuosius pripažinti kaltais ir broliams Katkauskams paskirti vienu trečdaliu sumažintas 500 MGL (25 000 eurų) baudas kiekvienam, R.Ginevičiui – vienų trečdaliu sumažintą 360 MGL (18 000 eurų) baudą.

Kaltinamųjų gynėjai teismo prašė skiriamas baudas diferencijuoti. Anot jų, būtina atsižvelgti į kiekvieno kaltinamojo dabartinę finansinę, šeimyninę padėtis, pavyzdžiui vieno iš kaltinamųjų šeimoje auga du mažamečiai vaikai.

Advokatai teigė, jog prokuroro įvardytos baudų sumos galėtų būti šiek tiek švelnesnės. Kaltinamieji teisme gailėjosi, kad padarė jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas, jie teismo prašė švelnesnių bausmių.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, jog nusikaltimas yra įrodytas kaltinamųjų prisipažinimu, liudytojų parodymai, daiktiniais įrodymais, kita byloje esančia medžiaga. Visų trijų kaltinamųjų prisipažinimą teismas pripažino jų atsakomybę lengvinančia aplinkybe ir paskirtą bausmę sumažino vienu trečdalių. Teismas taip pat pažymėjo, kad R.Ginevičius anksčiau neteistas, broliai – teisti.

Už padarytas nusikalstamas veikas R.Ginevičiui teismas paskyrė vienu trečdaliu sumažintą galutinę bausmę – 358 MGL (17900 eurų) baudą. Teismo sprendimu iš nuteistojo bus išieškota konfiskuotu vilkiko, puspriekabės vertė – 21 800 eurų valstybės naudai.

Broliams Katkauskams už padarytas nusikalstamas teismas paskyrė vienu trečdaliu sumažintas galutines bausmes – 500 MGL ( 20 000 eurų) baudas kiekvienam.

Paskirtos baudos turės būti sumokėtos per vienerius metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo. Per nustatytą terminą nesumokėjus paskirtos baudos, bauda bus išieškoma priverstinai.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius