Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonus uždirbusios naujosios kartos narkomafijos vadeiva Demonas laisvės neteko ilgam

Anksčiau dėl narkotinių medžiagų platinimo didelės apimties nusikalstamo susivienijimo byloje išteisinti asmenys šį kartą nuo griežtų laisvės atėmimo bausmių neišsisuko. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė organizuotos grupės narių, išplatinusių itin didelį kiekį narkotinių medžiagų, apeliacinius skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo jiems skirti ilgi metai nelaisvės.
Dmitrijus Kravcovas
Dmitrijus Kravcovas / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas 2018 m. gegužės 31 d. paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl labai didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymo bei platinimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, dokumentų klastojimo ir disponavimo netikrais pinigais.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, jog nusikalstamos grupuotės nariai platino heroiną, amfetaminą, hašišą, kanapes ir naujas rinkoje atsiradusias psichotropines medžiagas.

Itin didelius kiekius narkotinių ir psichotropinių medžiagų grupuotės nariai slėpė užkasdami jas po žeme atokiose Vilniaus vietose. Atlikdami kratas, pareigūnai pas grupuotės narius rado šaunamųjų ginklų, įvairių šaudmenų, padirbtų pinigų ir netikrą aukštojo mokslo diplomą.

Organizuotos grupės nariams už apysunskius, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus teismas skyrė griežtas bausmes: Dmitrijus Kravcovas, pravarde Demonas, buvo nuteistas 14 metų nelaisvės, Remigijus Byčius – 12 metų, Genrikas Šafranovičius – 11 metų laisvės atėmimo bausme. Jų bendrininkai irgi ilgam neteko laisvės: Jevgenijus Levickis nuteistas kalėti 13 metų, Darius Pavlovskis – 11 metų, Marekas Gečis – dešimt su puse metų.

Nesutikdami su nuosprendžiu, organizuotos grupės nariai ir jų gynėjai pateikė apeliacinius skundus, prašydami sušvelninti skirtas bausmes.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, apeliacine tvarka išnagrinėjusi baudžiamąją bylą, bausmę sušvelnino vienam grupuotės nariui – nuteistajam M.Gečiui. Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs ir valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Tomas Uldukis neprieštaravo M.Gečiaus apeliaciniame skunde išdėstytiems argumentams ir pritarė bausmės sumažinimui. Laisvės atėmimo bausmė nuo dešimt su puse metų M.Gečiui sumažinta iki šešerių su puse. Kitiems nuteistiesiems paliktos galioti Vilniaus apygardos teismo skirtos griežtos bausmės.

Apeliacinis teismas paliko galioti ir pirmosios instancijos teismo nuosprendžio dalį, kuria nustatyta, kad iš organizuotos grupės narių konfiskuojami ir valstybės naudai priteisiami už parduotus narkotikus gauti pinigai bei išieškoma automobilių, kuriais buvo daromi nusikaltimai, vertė (viso daugiau kaip 20 tūkst. eurų).

Kaip jau pasakojo 15min, dar 2013 metais apie šios grupuotės sutriuškinimą visuomenei išsamiai papasakojo prokuratūros ir policijos atstovai, surengę specialią spaudos konferenciją (žr. susijusią filmuotą medžiagą).

Pasak prokurorų, du atskiri nusikalstami susivienijimai Vilniaus mieste pradėjo veikti nuo 2008 metų ir 2010 metų. Vieno jų organizatoriai yra kaltinami tuo, kad atlikdami laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose, duodami laisvėje esantiems bendrininkams nurodymus, organizavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų – heroino, metamfetamino platinimą Vilniaus mieste.

Prokurorai yra sakę nenorintys reklamuoti šio nešvaraus verslo, tačiau neslėpė, kad prekyba narkotikais grupuotei atnešė milijoninius turtus. Vadeivos, pareigūno žodžiais tariant, „gyveno plačiai“. Todėl atliekama ir atskirų ikiteisminių tyrimų dėl kai kurių asmenų galimai neteisėto praturtėjimo.

Prieš porą metų pareigūnams sulaikius dabar jau teisiamus organizuotos „Lapinų“ nusikalstamos grupuotės narius buvo iškelta hipotezė, kad nišą juodojoje rinkoje užims kita, konkuruojanti, grupuotė. Pareigūnų spėjimai pasitvirtino.

Naujosios gaujos daromus nusikaltimus ir įtariamųjų tarpusavio ryšius sekliai slapta fiksavo apie 1,5 metų. Po masinių sulaikymų prireikė dar 1,5 metų, kad didelės bylos medžiaga būtų perduota į teismą.

Bylos duomenimis, kaip vienas nusikalstamas susivienijimas veikė pataisos namuose esantys asmenys (kai kurie nuteisti būtent už narkotikų platinimą), jie telefonu organizavo platinimą. O kita nusikalstama gauja veikė laisvėje, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius