Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 23 /16:28

Milžiniška smegduobė Vilniaus centre: meras prašo nenaudoti vandens, nes gali ištikti ekologinė nelaimė

Dėl penktadienį Vilniuje atsivėrusios ir gilėjančios smegduobės evakuotas „Barclays“ pastatas bei Edukologijos universiteto bendrabutis, o šalia esantiems automobiliams buvo kilusi grėsmė į ją įkristi. Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius prašo vilniečių bent kelias valandas nenaudoti vandens, nes gali tekti susikaupusias nuotekas ir fekalijas išleisti į Neries upę. Tačiau Vilniaus aplinkosaugininkai reikalauja, kad tai nebūtų daroma.
Vilniuje atsivėrė smegduobė
Vilniuje atsivėrė smegduobė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Papildyta 15.10 val. Meras prašo nenaudoti vandens, gresia nelaimė

Vilniaus meras Remigijus Šimašius socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino skubų pranešimą, kuriame prašo dalies vilniečių bent kelias valandas nenaudoti vandens, nes gresia ekologinė nelaimė.

„Prie „Barclays“ statomo pastato vykdant statybas trūko magistralinis kanalizacijos vamzdis. Kol kas katastrofos nėra, tačiau būtų labai blogai, jei tektų nuotekas paleisti į upę.

Tai iš principo yra Žirmūnai, Antakalnis, Baltupiai bei Jeruzalė.

Labai prašau visų vakarinėje ir šiaurinėje miesto dalyje gyvenančių ir dirbančių vilniečių porą valandų nenaudoti vandens, jei tai nėra gyvybiškai būtina. Vanduo iš čiaupo, klozeto, skalbyklės, su visomis atliekomis nuteka į tą trūkusį vamzdį (kol kas jis užsuktas, bet tai negali tęstis ilgai)“, – rašo R.Šimašius.

A.Bubnelis patvirtino, kad kol nutrūkę nuotekų vamzdžiai, būtų lengviau, jeigu vamzdžiais jų atitekėtų mažiau.

„Tai iš principo yra Žirmūnai, Antakalnis, Baltupiai bei Jeruzalė“, – sakė A.Bubnelis. Jis sakė, kad minimalaus vandens naudojimo šiomis valandomis tikimasi būtent iš šių sostinės mikrorajonų gyventojų.

VIDEO: Unikalūs kadrai: 15min skaitytojas užfiksavo pačią incidento prie „Barclays“ pastato pradžią

Per kiek laiko miesto nuotekų sistema būtų perpildyta, jei vilniečiai leistų į ją vandenį įprastu režimu?

Pasak „Vilniaus vandenų“ atstovo A.Bubnelio, tikslaus termino specialistai negali įvardinti. Vis dėlto įmonės atstovai labai tikisi, kad nuleidinėti nuotekų tiesiai į Nerį nereikės.

„Nevalytos nuotekos būtų leidžiamos į upę. Be abejo, naudos gamtai iš to būtų mažai. Todėl tikimės to išvengti ir kuo greičiau atstatyti pažeistus nuotekų vamzdžius“, – 15min sakė A.Bubnelis.

Geriamojo vandens tiekimas aplinkiniams gyventojams nesutrikęs. UAB „Vilniaus energijos“ atstovo spaudai Nerijaus Mikalajūno teigimu, šilumos tiekimas nenutrūkęs.

Energijos skirstymo operatoriaus ESO ryšių su visuomene vadovo Martyno Burbos, „nėra indikacijų, kad smegduobė padarė žalos elektros tiekimui, kol kas elektros tiekimas užtikrinamas patikimai ir jokio pagrindo nerimauti šiuo metu nėra.

Aplinkosaugininkai prieštarauja Neries teršimui

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) direktorius Marius Švaikauskas 15min teigė, kad jeigu nuotekos būtų pilamos į Nerį, tai turėtų labai rimtų pasekmių, todėl bus daroma viskas, kad į upę nepatektų nei litras teršalų.

„Tikrai būtų ekologinė nelaimė. Jei kalbama apie magistralinius vamzdžius, kaupiasi ne tik fekalijos, bet ir skalbimo mašinų vanduo. Uždraudėme išleisti fekalijas, liepėme išsivežti. „Vilniaus vandenys“ norėjo leisti į upę, bet mes pasakėme, kad turi būti vežamos ir valomos nuotekos. Nes miestas tokių galimybių tikrai turi“, – sakė jis.

„Vilniaus vandenų“ žemėlapis
„Vilniaus vandenų“ žemėlapis

Galima žalą skaičiuoti, bet mes apie tai net nekalbame ir nediskutuojame.

Anot aplinkosaugininko, dėl išleistų nuotekų nugaištų dalis upės žuvų.

„Žinoma, priklauso nuo kiekio, galima žalą skaičiuoti, bet mes apie tai net nekalbame ir nediskutuojame“, – tikino jis.

Pasak M.Švaikausko, penktadienio pavakarę į nelaimės vietą buvo nusiųsta daugiau VRAAD darbuotojų, kurie turi užtikrinti, jog nuotekos nebūtų pilamos į Nerį.

„Jeigu „Vilniaus vandenys“ nepajėgūs patys ištraukti, miestas turi skelbti ekstremalią situaciją ir leisti pasinaudoti, pavyzdžiui, „Grindos“ transportu. Jie turi dėti visas pastangas, kad jokios nuotekos nebūtų leidžiamos į upę“, – teigė VRAAD direktorius.

Atsivėrė milžiniška smegduobė

Kaip pranešė 15min skaitytojas, penktadienį, 12 val. 47 min, Upės gatvėje, atsivėrė smegduobė.

Pirminiais duomenimis, trūkus vandentiekio vamzdžiui pro duobę stipria srove veržėsi vanduo, todėl smegduobė buvo itin grėsminga.

​Viena mergina mano aukšte išėjo ir sako, duobė atsivėrė, griūva gatvė ir visi puolė žiūrėti, fotografuoti ir filmuoti. Po 15 minučių kilo tikra panika – pradėjo visi darbuotojai lakstyti, nežinojo, ką daryti.

Dėl to buvo evakuojamas „Barclays“ pastatas. Kai kurie darbuotojai taip pat suskubo išsivaryti automobilius iš požeminio garažo.

15min žiniomis, požeminio garažo aukštai saugumo sumetimais buvo uždaryti.

Vilniaus apskrities policijos Komunikacijos grupė informavo 15min, kad smegduobė plėtėsi, todėl šalia stovintys automobiliai galėjo į ją įkristi.

Pavojingoje aptvertoje zonoje buvo likę keliolika transporto priemonių. Policininkai nestovėjo rankų sudėję: per garsiakalbį vardijami automobilių valstybiniai numeriai – jų vairuotojai kviečiami skubiai ateiti į aikštelę ir patraukti mašinas į saugią vietą.

Be to, policija uždarė Upės gatvę. Toje vietoje, kur atsivėrė smegduobė, uždraustas tiek transporto priemonių, tiek pėsčiųjų eismas. Studentų gatvėje gyvenantys vilniečiai prie savo gyvenamųjų namų prašomi prieiti nuo Saltoniškių gatvės pusės.

Savivaldybė taip pat pranešė, kad dėl smegduobės Upės gatvėje yra laikini eismo ribojimai Žvėryne.

Avarijos likvidavimo tarnybos praneša, kad avarijos šalinimo darbai ir pokyčių stebėsena vyks ir šventiniu laikotarpiu, iki gruodžio 27 d., todėl iki antradienio bus draudžiamas transporto eismas Upės gatvės – dalyje tarp Studentų ir G.Baravyko gatvių. Likvidavimo darbų zoną apvažiuoti bus galima Saltoniškių g., T. Narbuto g., Konstitucijos pr., ir G. Baravyko gatvėmis.

Organizatorių nuotr./Dėl smegduobės Upės gatvėje laikini eismo ribojimai Žvėryne
Organizatorių nuotr./Dėl smegduobės Upės gatvėje laikini eismo ribojimai Žvėryne

Gyventojai ir vairuotojai informuojami, kad transporto ir pėsčiųjų eismas Studentų gatve yra draudžiamas. Laikinai prašome aplenkti ir nesiartinti prie avarijos darbų likvidavimo zonos. Studentų gatvėje gyvenantys vilniečiai prie savo gyvenamųjų namų prašomi prieiti nuo Saltoniškių gatvės pusės.

Įtaria, kad avariją sukėlė statybų darbai

„Vilniaus vandenų“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis 15min portalą 13.30 val. informavo, kad avarijos vietoje įrengti veikiantys magistraliniai nuotėkų vamzdynai. „Šiuo metu tekėjimas iš jų jau sustabdytas“, – sakė atstovas.

„Vilniaus vandenų“ specialistų vertinimu, ši avarija yra „pakankamai rimta“, tad apie jos likvidavimo terminus kol kas kalbėti nesiryžtama. Faktas, kad laiko viską sutvarkyti reikės.

Pirminiais „Vilniaus vandenų“ duomenimis, po 14 val. paaiškėjo, kad avarija įvyko dėl šalia vykusių statybų darbų. Statybininkai iškasė duobę, ir gruntas nuslinko, sulaužydamas ir vamzdžių konstrukciją.

„Slėgis šiose linijose po avarijos nukrito itin greitai. O tai yra požymis, jog linijos buvo paveiktos išoriškai", – pranešė A.Bubnelis.

VIDEO: Vilniuje šalia „Barclays“ pastato atsivėrė smegduobė

Studentų bendrabutyje kilo panika

Netoliese avarijos vietos yra studentų bendrabutis. Prie jo esanti teritorija taip pat aptverta. Bendrabučio gyventojai buvo įspėti apie jiems gresiantį pavojų. Pareigūnai studentams pasakė tiesiai šviesiai: jie turi būti pasirengę evakuotis bet kurią minutę, jei tik situacija keisis į blogąją pusę.

Vis dėlto, kol pareigūnai buvo gana tolerantiški, griežtesnių priemonių ėmėsi arčiausiai smegduobės esančio bendrabučio administracija: gyventojai paraginti pasiimti tik būtiniausius daiktus ir nedelsiant apleisti patalpas.

Studentai 15min minėjo, kad tuo metu dalis bendrabučio gyventojų miegojo, kadangi jie šiuo metu sirguliavo, kai pasigirdo masinis beldimas į duris ir visame pastate prasidėjo tikras sąmyšis.

„Viena mergina mano aukšte išėjo ir sako, duobė atsivėrė, griūva gatvė. Visi puolė žiūrėti, fotografuoti ir filmuoti. Po 15 minučių kilo tikra panika – pradėjo visi darbuotojai lakstyti, nežinojo, ką daryti“, – pasakojo evakuotame Edukologijos universiteto bendrabutyje gyvenantis Mindaugas.

„Barclays“ darbuotojai iš pastato išlėkė be daiktų

Ką reiškia paskubomis evakuotis, savo kailiu patyrė „Barclays“ darbuotojai. Biuruose liko beveik visi jų asmeniniai daiktai: telefonai, rankinės, namų raktai, kitas turtas.

„Trūkus vandentiekio vamzdžiui, imdamiesi atsargumo priemonių iš „Green Hall“ pastato evakavome visus darbuotojus. Niekas nenukentėjo ir darbuotojai į pastatą grįš tik ištyrus, ar būti pastate yra saugu“, – komentavo Barclays operacijų centro Lietuvoje vykdantysis direktorius Mariano Andrade Gonzalezas.

Slėgis šiose linijose po avarijos nukrito itin greitai. O tai yra požymis, jog linijos buvo paveiktos išoriškai.

Maža to, pastato požeminėje aikštelėje liko darbuotojų automobiliai. Kai kurie vairuotojai mėgino griebtis raktų ir išvaryti savuosius „ratus“ kur nors atokiau. Tačiau apsauga ir policija saugumo sumetimais to padaryti nebeleido. Žmonės klausinėjo pareigūnų ir vieni kitų, kada jie atgaus įkalintus automobilius ir kaip reikės viską suspėti prieš didžiąsias metų šventes.

Į įvykio vietą atvyko techninės pagalbos sunkvežimis. Neradę savininko, pareigūnai pasirūpino, kad arčiausiai duobės krašto stovintis „VW Passat“ būtų užkeltas ant priekabos ir nuvežtas į šoną. Taip pat daroma su dar keliolika automobilių, likusių aptvertoje zonoje.

Apie 14 val. 30 min. studentams buvo leista sugrįžti į bendrabutį, tačiau jie perspėti, jog būtų „budėjimo režime“. Įvykio vietoje dirbantys policijos pareigūnai 15min komentavo, kad situacija yra kontroliuojama.

Žmonės nelaimės metu nenukentėjo, po vandeniu atsidūrė viena statybininkų transporto priemonė.

Smegduobės plitimas suvaldytas

Koncernas SBA, kuris yra statybų užsakovas, pranešė, kad Vilniuje, smegduobės, atsivėrusios trūkus vamzdžiams, plitimas sustabdytas, o specialistai sustabdė vandens veržimąsi.

„Šiuo metu „Vilniaus vandenų“ specialioji technika siurbia išsiliejusį vandenį. Kai tai bus padaryta, specialistai apžiūrės įvykio vietą ir įvertins situaciją. Kada „Green Hall“ biurų pastato darbuotojai galės grįžti į savo darbo vietas, bus nuspręsta tik išvalius statybvietę, – sako verslo slėnį vystančios bendrovės „Urban Inventors“ direktorius Lionginas Šepetys. – Noriu padėkoti visiems specialiųjų tarnybų, UAB „Vilniaus vandenys“ ir policijos pareigūnams operatyviai reagavusiems į įvykį, taip pat „Barclays“ biuro darbuotojams, kurie labai organizuotai evakavosi iš pastato“.

Policijos atstovų teigimu, į pastatus grįžti nebus galima dar bent kelias valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius