-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 03 /14:17

Mirtinomis kančiomis „nubausti pedofilą“ nutarusiems smurtautojams paskelbtas galutinis teismo nuosprendis

Ketvirtadienio popietę Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino, kad „pamokyti pedofilą“ nutarę Kirilas Strekalovas, Dmitrijus Zdancevičius ir Edvardas Veršelis yra kalti ir tinkamai nubausti dėl egzekucijos, kuri baigėsi nužudymu.
Kirilas Strekalovas
Kirilas Strekalovas nuosprendžio neskundė. 21 metų vaikinas vadinamas pagrindiniu egzekucijos kurstytoju. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Aukštesnės instancijos teismas Vilniuje apeliacine tvarka išnagrinėjo žmogžudystės baudžiamąją bylą, kurioje Kirilas Strekalovas, Dmitrijus Zdancevičius, Edvardas Veršelis buvo nuteisti, nes itin žiauriai iki mirties nukankino už nepilnametės išžaginimą teistą vyrą.

Bylos duomenimis, 20-metis K.Strekalovas, 26 metų D.Zdancevičius ir 38 metų E.Veršelis 2012 balandžio 16-osios vakarą sostinės Karaliaučiaus gatvėje, savivaldybės socialinio būsto daugiabutyje, nutarė „nubausti pedofilą“ – už nepilnametės išžaginimą teistą, bet jau į laisvę išleistą R.J. (pastarasis buvo atlikęs 6,5 metų laisvės atėmimo bausmę, nes Visagine išžagino nepilnametę sugyventinės dukterį).

Edvardas Veraelis
Dmitrijus Zdancevičius

Nukentėjusiajam suduota mažiausiai 30 smūgių. Nusikaltėliai įkišo aukai į išeinamąją angą 30-40 cm šaukštą. Netrukus pamatę, kad šaukštą vyras išsitraukė, į vilniečio organizmą trijulė nutarė sugrūsti tuščią degtinės butelį. Degtinės butelis nelindo, kodėl į teko sugrūsti koja.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu K.Strekalovas ir D.Zdancevičius pasiųsti kalėti po 14 metų, o E.Veršelis – 9 metus.

Du iš trijų nuteistųjų manė, kad jiems skirtos per griežtos bausmės, todėl parašė skundus Lietuvos apeliaciniam teismui. Tačiau abiejų apeliacijas teisėjai atmetė.

D.Zdancevičius aukštesnio teismo prašė švelninti jam skirtą 14 metų nelaisvės bausmę. Teisėjai nutarė, kad tam nėra pagrindo.

Tuo tarpu E.Veršelis apskritai nesijaučia kaltas dėl nužudymas. Jis pamėgino įtikinti, kad asmeniškai neatliko jokių veiksmų, kurie lėmė nukentėjusiojo mirtį. Todėl net ir 9 metų nelaisvės bausmė E.Veršeliui atrodė per griežta.

Apeliacinio teismo verdiktu jam išaiškinta, kad už nužudymą jis nuteistas ne todėl, kad tiesiogiai atėmė gyvybę, bet bendrininkavo su asmenimis, kurie visi kartu tai padarė. Juolab E.Veršelio vaidmuo nebuvo pasyvus – jis pats mušė nukentėjusįjį ir laikė tuo metu, kai į jo organizmą buvo kišami svetimkūniai.

VIDEO: Kirilas Strekalovas ir Dmitrijus Zdancevičius Apeliaciniame teisme

Apeliacinis teismas atmetė ir prokuratūros skundą šioje byloje, kuriuo prašyta E.Veršeliui skirti panašią bausmę, kaip ir jo bendrininkams. Kolegija atmetė ir prokuratūros skundą, atsižvelgdama į realų šio nuteistojo vaidmenį nužudant žmogų.

Teismas atmetė ir kitą prokuratūros prašymą: pripažinti, kad vienas iš nužudymo motyvų buvo aukos persekiojimas dėl jo socialinės padėties. „Socialine padėtimi“ prokuratūra šiuo atveju laikė nužudytojo teistumą pedofilijos byloje. Jei teismas diskriminavimo aspektą pripažintų, bausmės žudikams galėtų būti dar griežtesnės. Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad toks vertinimas yra kalinių subkultūros dalis, tad negali būti taikomas teisiniame reglamentavime.

Šiandienė Apeliacinio teismo nutartis įsiteisėjo iškart, tačiau formaliai proceso šalys dar gali kreiptis kasacine tvarka į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Teisiamieji Kirilas Strekalovas, Dmitrijus Zdancevičius, Edvardas Veraelis
Teisiamieji (iš kairės) Edvardas Veršelis, Dmitrijus Zdancevičius ir Kirilas Strekalovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius