-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mirus nukentėjusiajai kėdainietė žalą turės atlyginti valstybei

Apeliacinis teismas neleido kėdainietei neatlyginti nusikalstamais veiksmais padarytos žalos, nors nukentėjusioji mirė.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip penktadienį pranešė Panevėžio apygardos prokuratūra, pirmosios instancijos teismas buvo priėmęs nuteistajai palankų sprendimą, tačiau prokurorei pavyko pasiekti, kad keliasdešimt tūkstančių litų atitektų valstybei.

B.M. prieš trejus metus buvo nuteista vienerių metų laisvės atėmimo bausme. Nustatyta, kad ji apgavo pagyvenusią vienišą moterį, pardavė jos butą, o pinigus pasisavimo. Teismas taip pat priteisė atlyginti nukentėjusiajai žalą - 38 tūkst. litų.

Tačiau praėjus metams po sprendimo, 92 metų nukentėjusioji mirė taip ir neatgavusi jai priklausiusių pinigų.

Tuomet bausmę pataisos namuose atlikusi B.M. Panevėžio apygardos teismo paprašė panaikinti prokuroro prašymu skirtą nuosavybės teisių apribojimą ir leisti jai naudotis savo sąskaita banke, kuriame, kaip terminuotas indėlis, buvo padėti apgaule iš nukentėjusiosios pasisavinti pinigai.

Nors prokurorė tam prieštaravo ir pateikė teismui raštą, kuriuo Valstybinei mokesčių inspekcijai siūlyta inicijuoti procesą dėl nukentėjusiosios palikimo priėmimo valstybės vardu, teisėjas priėmė B.M. palankią nutartį. Tą kartą teismas, leisdamas nebeatlyginti apgaule padarytos žalos savo sprendimą motyvavo tuo, kad mirus nukentėjusiajai nebėra kam atlyginti žalą.  

Tačiau šią nutartį panaikino Apeliacinis teismas, pritaręs prokurorės nuomonei, kad nukentėjusiojo mirtis negali leisti nuteistajam praturtėti iš neteisėtai įgyto mirusiojo turto ir panaikino Panevėžio apygardos teismo nutartį.

Panevėžio apygardos prokuratūra yra gavusi palikimo perėjimo valstybei liudijimą, o paveldėto turto išieškojimu rūpinasi antstoliai.    

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius