-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirusio Pilviškių jaunuolio motina: „Sako, skylės galvoje nuo vandens – netikiu!“

Praėjusią savaitę prokuratūra pranešė galutinai nustačiusi, kad paauglys Pilviškių kanale balandį nuskendo dėl nelaimingo atsitikimo. Anksčiau į 15min kreipusis vaikino mama sakė mananti, kad jos sūnus buvo nužudytas, o tyrėjų nustatytos aplinkybės, dėl kurių byla nutraukta, gedinčiai motinai sukėlė tik dar daugiau nuoskaudų bei klaustukų. „Jei reikės – atkasiu sūnaus kūną ir jums viską įrodysiu!“, – kol kas retoriškai skelbia mama, žadanti skųsti prokuratūros požiūrį ir daryti viską, kad atrastų ramybę.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas balandžio 3 dieną, kai į policiją kreipėsi Pilviškių miestelio gyventoja, pranešdama apie savo nepilnamečio sūnaus dingimą.

Tyrimas buvo pradėtas dėl asmens dingimo be žinios, tačiau tą pačią dieną paauglio kūnas buvo rastas Pilviškiuose esančiame vandens telkinyje. Tyrimas buvo tęsiamas toliau, siekiant nustatyti jaunuolio mirties priežastį. Pagrindo tirti žmogžudystę kriminalistai nuo pat pradžių neturėjo.

„Vilkaviškio rajono policijos komisariato pareigūnų atlikto tyrimo metu buvo kruopščiai ištirtos skaudaus įvykio aplinkybės. Įvertinus surinktus duomenis, liudytojų apklausas, specialistų išvadas, nebuvo gauta objektyvių duomenų, kad nepilnametis asmuo galėjo būti nužudytas ar su jo mirtimi galėjo būti susiję kiti asmenys“, – rašyta neseniai platintame Lietuvos Respublikos prokuratūros pranešime.

Anot teisėsaugos, nebuvo gauta objektyvių duomenų, kad nepilnametis galėjo būti nužudytas ar su jo mirtimi galėjo būti susiję kiti asmenys.

Velionio vaikino mama anksčiau buvo kreipusis į 15min ir teigė mananti, kad jos sūnus buvo nužudytas. Moteris reikalavo papildomos pomirtinės ekspertizės ir tvirtino nelaidosianti sūnaus, kol negaus atsakymų.

„Kol nesužinosiu tiesos – palaidoti neleisiu!“ – taip 15min yra sakiusi Antrąją Velykų dieną šarvojimo salėje prie sūnaus palaikų sielvartavusi motina, kurios iki šiol neapleidžia žmogžudystės nuojauta.

Panašiai pilviškietė jaučiasi iki šiol. „Viską turiu daryt, kas motinai privaloma, kad rasčiau pagaliau ramybę“, – tvirtybės bei ryžto nestokoja vidutinio amžiaus moteris.

Jaunuolis jau buvo pašarvotas, tačiau palaikus nuspręsta perduoti nepriklausomam ekspertui iš Vilniaus, specialistas fiksavo kūno sužalojimus.

Gedinčios motinos ankstesnis lūkestis buvo išpildytas: nors jaunuolis jau buvo pašarvotas, palaikai buvo perduoti nepriklausomam ekspertui iš Vilniaus. Sostinės specialistas fiksavo kūno sužalojimus, tačiau pripažino, kad žymės nėra tokios, kurios galėjo tiesiogiai lemti gyvybės atėmimą.

„Jis sakė, kad sužalojimai iš tiesų nebūdingi nurodomai mirties priežasčiai, bet tie sužeidimai yra tik paviršiniai, negalėję tapti mirties priežastimi“, – teigė velionio motina.

Vis dėlto atsakymų tebeieškančiai motinai, kaip sakoma, ir šiuo metu dar „nesueina galai“.

„Vilniaus ekspertas susiuntė man nuotraukas ir įspėjo: tik jūs nežiūrėkit. Aš iškart pažiūrėjau“, – prisipažino pilviškietė, kuriai tiesos paieškos svarbesnės už galimybę nebesiaudrinti dėl sūnaus netekties skausmo.

Moteris liejo apmaudą toliau: „Pareigūnams aš pasakiau: jeigu jūs taip padarėte, viską užglaistėte, pradėję nuo Marijampolės eksperto, kas būtų, jei aš paviešinčiau savo vaiko galvos nuotrauką? Aš savo vaiko nuotraukas negaliu kelti, nes žmonės jus užėstų... Akivaizdžios skylės juk matosi!“

Skenduoliui... teko užsiūti galvą?

Pirminė, valstybinė jos sūnaus palaikų teismo medicinos ekspertizė buvo atlikta Marijampolėje. Išvadoje parašyta, kad jaunuolį mirtis ištikus nuskendus: į plaučius patekus vandeniui, žmogus užduso.

„Kam tada Marijampolėje galvą siuvo, jei nėra smurto žymių?“ – stebėjosi 15min pašnekovė. Ji dar pridūrė: „Klaidų tokiame darbe negali būti!“ Moteris neatmeta palaikų ekshumacijos galimybės, jei paaiškėtų, kad iš tiesų ekspertizių metu buvo padaryta šiurkščių klaidų ir kito būdo jų ištaisyti nėra.

„Kai aš susipažinau su ikiteisminio tyrimo medžiaga, dūriau pirštu į kompiuterio ekraną, klausdama: iš kur skylės mano sūnaus galvoje?! O jis man atsakė, kad nuo vandens sprogo“, – 15min papasakojo motina.

Nešiojosi peilį, kastetą – juo ir sužalotas?

Ji teigia pasikliaunanti patyrusių pareigūnų žodžiais, kad tokios žaizdos nuo gulėjimo vandenyje neatsiranda, juolab per palyginti trumpą laiką, tad pareigūnams pasiūlė suabejoti Marijampolėje atliktos ekspertizės išvadomis. Tačiau policijos tyrėjas esą laikėsi pozicijos, kad teisę reikšti pretenzijas ekspertui turi nebent pati motina, o policininkams tenka ne kritikuoti, o vadovautis šia papildoma medžiaga, kuri gaunama po ekspertizės.

„Kam tada Marijampolėje galvą siuvo, jei nėra smurto žymių? Čia yra gryna nesąmonė“ – stebėjosi mama, savo sūnaus mirties aplinkybių tyrimą vadinanti „žmogžudystės užglaistymu“.

Motina sakė, kad nereikia būti ekspertu, jog suprastum kai kuriuos paprastus dalykus, sąsajas. Pilviškietė neslepia: jos nepilnametis sūnus esą jausdavosi nesaugus, todėl savigynai nešiodavosi sulenkiamą peilį ir kastetą. Pašnekovės versija: šaltuosius ginklus užpuolikai iš jos sūnaus atėmė ir tučtuojau panaudojo prieš jį patį.

„Tuo pačiu kastetu duota – į vieną pusę, ir į kitą pusę galvos srityje. Kokia kasteto forma – tokios ir skylės“, – teigė motina.

Jaunimo piknikas Simonų Šile

Jaunuolio motina 15min yra papasakojusi, kad lemtingas penktadienio vakaras nežadėjo nieko grėsmingo: pas jos sūnų užsuko bičiulis ir jaunuoliai apie 17 val. iškeliavo į jiems žinomą gamtos kampelį. Planavo pikniką Simokų šile.

Motina minėjo kelis sykius tą vakarą bendravusi su sūnumi mobiliuoju, vėliau telefonas buvo išjungtas.

Anot jos, pirmo pokalbio metu dar pavyko susikalbėti, o per paskutinį pokalbį sūnus jai pasirodė nebeadekvatus.

„Ke-pu šaš-ly-kus... Ke-pu šaš-ly-kus...“, – šiuos sūnaus kartotus žodžius motina citavo tarsi roboto balsu.

Pokalbis vyko vėlai, jei mama gerai pamena, maždaug 23.40 val.

„Ar jis buvo apsvaigintas, ar spaudžiamas? Girdėjau fone žodžius „mesk tą ragelį“, – tvirtino 15min pašnekovė. Vėliau jaunuolio palaikus tyrę ekspertai jo organizme aptiko 2,5 promilės alkoholio, tačiau ir dėl šio apsvaigimo rodiklio motina abejoja.

Suprasti akimirksniu

  • „Mano sūnus šeštadienį buvo rastas griovyje, akivaizdžiai sumuštas. Vilkaviškio policija man jau sekmadienį atidavė kūną su išvada, jog paskendęs. Nors šeštadienį pareigūnai buvo sulaikę jaunuolius (pavardes žinau). Liudininkai sakė, jog sulaikytieji buvo kruvinais krumpliais.
  • Kiek žinau, mano sūnus balandžio 2 d. (penktadienį) vakare ėjo su draugu ir buvo užpultas kitų dviejų jaunuolių. Draugas pabėgo ir grįžo namo, o mano sūnus negrįžo. Jo batai rasti gerokai nuo mirties vietos“, – dar pavasarį laiške redakcijai yra rašiusi Pilviškių gyventoja.

Kai telefonas buvo išjungtas, o sūnus negrįžo, motina tą pačią naktį pranešė apie jo dingimą policijai. Taip pat pilviškietė apie 1.30 val. nakties kalbėjo su sūnaus draugu, su kuriuo jis tą vakarą išėjo į pikniką. Pastarasis daug juokėsi, adekvačios informacijos apie bičiulio dingimą nesuteikė, tad moteris spėliojo, nuo jo jaunuolis galėjo būti apkvaitęs.

Liudytojai pabūgo liudyti

Anksčiau pilviškietė yra pasakojusi netrukus po sūnaus mirties sužinojusi, kad tą vakarą vaikinas su draugu buvo užpulti. Moteris pabrėžė, kad Pilviškių miestelis nedidelis, kur visi apie visus viską žino. Todėl ji neabejoja per tarpininkus gavusi visą realią informaciją, tik panaudoti ją tyrimo sėkmei, kaip pasirodė, nebuvo paprasta.

„Jie liudyti, matyt, pabūgo“, – atsiduso moteris.

Motina sakė, kad nereikia būti ekspertu, jog suprastum kai kuriuos paprastus dalykus, sąsajas. Pilviškietė neslepia: jos nepilnametis sūnus esą jausdavosi nesaugus, todėl savigynai nešiodavosi sulenkiamą peilį ir kastetą. Pašnekovės versija: šaltuosius ginklus užpuolikai iš jos sūnaus atėmė ir tučtuojau panaudojo prieš jį patį.

„Tuo pačiu kastetu duota – į vieną pusę, ir į kitą pusę galvos srityje. Kokia kasteto forma – tokios ir skylės“, – teigė motina.

Esmė – narkotikų platinimo užkulisiuose?

Bendraudama su 15min, pražuvusio jaunuolio mama ištarė daug užuominų apie vykstančią narkotikų prekyba – esą vieša paslaptis, ir kas užsiima platinimu, ir kas jų įsigyja vartojimui. Tai, pašnekovės teigimu, perduota ir policijai, tačiau pareigūnai visiškos tvarkos šioje srityje neįveda.

Motinos šaltinių teigimu, tą vakarą buvo atimta jo sūnaus laisvė, jaunuolis esą buvo vežiojamas bagažinėje.

Anoniminių motinos šaltinių teigimu, netgi yra žinoma, kad tą vakarą buvo atimta jo sūnaus laisvė, jaunuolis esą buvo vežiojamas bagažinėje. Šis teiginys moteriai logiškai susiveda su kitomis kraupios istorijos detalėmis. Kaip jaunuolis atsidūrė nuošaliame vandens kanale, kuriame dar ir nuskendo, tarsi norėdamas ten nusnūsti? „Jis buvo suriestas bagažinėje ir joje vežiotas, o vėliau padėtas tame kanale, taip pat gražiai suriesto pozoje, kaip ir vežiotas bagažinėje“, – būtent toks scenarijus įtaigiausias atrodo motinai.

Įvykių įkarštyje tyrėjai apklausė ne vieną asmenį, tačiau niekas įtariamuoju netapo. „Jei krumpliai sužaloti – mums juos iškart į kalėjimą sodint?“, – motina prisiminė vieno pareigūno klausimą, kuris jai bandė paaiškinti, jog norint bent įtarti konkretų žmogų sunkiu nusikaltimu, reikia turėtų svarių jo kaltės įrodymų.

Atlikta daug darbo, versijos patikrintos

Marijampolės apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis 15min yra informavęs, kad pareigūnai šioje byloje atliko daugybę operatyvinių ir procesinių veiksmų, siekdami gauti visą „karščiausią“ tyrimui reikalingą informaciją. Ilgalaikio, nuodugnaus tyrimo metu buvo tikrinamos visos versijos.

„Jei krumpliai sužaloti – mums juos iškart į kalėjimą sodint?“

15min šaltinių teigimu, tiek pirminę situaciją įvykio vietoje, tiek vėliau tyrime surinktus duomenis įvertino didelę patirtį sukaupę sudėtingų bylų tyrėjai, kriminalistai, ekspertai, kurių kompetencija abejoti nėra pagrindo.

Kaip apibendrindami dabartinę fazę rašė prokuratūros atstovai, ikiteisminis tyrimas nutrauktas konstatavus, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Tuo metu rankų nenuleidžianti pilviškietė viliasi, kad su advokatų pagalba šį pirminį prokurorų verdiktą jai pavyks motyvuotai apskųsti, vėliau, jei tik prireiktų, dėl nutraukto ikiteisminio tyrimo ji svarstytų kreiptis ir į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius