Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mis Lietuva“, TV laidų vedėja Jurgita Jurkutė palaidojo tėvą

Kodėl? Toks kankinantis klausimas iškyla kaskart, kai iš gyvenimo savo noru pasitraukia žmogus. Atsakymo į šį klausimą ieško ir plungiškio Vytauto Jurkaus (TV laidų vedėjos Jurgitos Jurkutės tėčio), artimieji.

Užvakar Plungėje palaidotas 49 metų V.Jurkus. Pasikorusio vyriškio kūnas pirmadienį rastas sodų bendrijoje „Gondinga”, rašo „Lietuvos rytas“.

Nelaimė prislėgė našlę Aldoną ir du vaikus – žinomą televizijos laidų vedėją, „Mis Lietuva” titulo laimėtoją 26 metų Jurgitą ir dvyliktoje klasėje besimokantį Robertą. Visi jie nuo viešumos atsitvėrė tylos siena.

Artimieji sodo namelyje aptiko trumpą V.Jurkaus atsisveikinimo laišką. Pusę mokyklinio sąsiuvinio puslapio prirašęs Vytautas guodėsi pablogėjusia sveikata, sutrikusiu regėjimu. „Viso laiško turinio aš nežinau. Bet tie pasiguodimai, kuriuos išgirdau, man pasirodė keisti. Suprantu, kad vairuotoju dirbančiam žmogui regėjimas yra svarbus, tačiau, atrodytų, nusipirk akinius ir gyvenk toliau. Matyt, tokio poelgio priežasčių reikia ieškoti giliau”, – svarstė velionio kūną aptikęs sodo kaimynas.

Prieš nelaimę darbavosi sode

Nelaimės dieną paskutinė mačiusi V.Jurkų gyvą buvo priešais jų sodą gyvenanti kaimynė.

„Atvažiavo prieš pietus. Į kiemą įvairavo mašiną ir pradingo. Anksčiau vos tik atvykęs į sodą Vytautas pradėdavo lauke darbuotis”, – prisimena moteris.

Jai dingtelėjo mintis, kad kaimyną galėjo ištikti koks nors sveikatos sutrikimas, ir kartu su savo mažamečiu sūnumi ji nuėjo apžiūrėti gretimo sodo.

Tačiau Vytauto niekur nebuvo matyti. Namelyje buvo tylu. Sūnus dar pasiūlė pabelsti, bet motina sudraudė.

„Pamaniau, pavargęs žmogus miega. Kam žadinti? Matyt, man reikėjo eiti į vidų. Gal būčiau tą raštelį pamačiusi, gal būčiau spėjusi jį išgelbėti”, – svarstė kaimynė.

Šios moters vyras Vaclovas su nelaimėliu bendravo praėjusį sekmadienį, kai V.Jurkus su žmona buvo atvažiavęs į sodą darbuotis.

Baigęs šienauti vieną pievelę, jis dar svarstė, ar reikia imtis kitos. „Reikia baigti šiandien. Dar pradės lyti, po to bus sunkiau šienauti”, – pasitaręs su kaimynu nusprendė V.Jurkus.

Vaclovo teigimu, sekmadienį Vytautas buvo gerai nusiteikęs, darbavosi iš peties ir visiškai neatrodė prislėgtas: „Persimetėme keliais žodžiais. Jis pagyrė mano sumeistrautas sūpuokles. Nebuvo jokio prastos nuotaikos ženklo.”

Prieš šešerius metus Plungės priemiestyje įsigytas sodo sklypas miesto daugiabutyje gyvenantiems Jurkams buvo tikra atgaiva.

Savaitgaliais į sodą V.Jurkus atvažiuodavo su žmona, bet dažnai čia vienas užsukdavo ir darbo dieną.

Buvo malonus žmogus

Darni šeima, malonūs žmonės. Visada pasisveikins, pakalbins. Keliuku važiuodamas sutiktam kaimynui visada žemai linktelės galvą.

Tokį V.Jurkų prisimenantys ir netikėtos nelaimės sukrėsti kaimynai svarsto, kas galėjo pastūmėti jį į savižudybę: „Arba jam kaupėsi skausmas, kurį jis labai slėpė, arba kas nors svarbaus įvyko pirmadienį rytą.”

Visą gyvenimą keleivinio transporto vairuotoju dirbęs V.Jurkus pastaruosius pusantrų metų darbavosi E.Razmos paslaugų ir komercijos įmonėje.

Visi keleivių vežimu užsiimantys Plungės verslininkai apie V.Jurkų kalbėjo kaip apie puikų, drausmingą darbuotoją, dorą žmogų.

Šiemet V.Jurkus nusipirko keleivinį mikroautobusą „Mercedes Sprinter” ir nusprendė dirbti individualiai.

Balandžio mėnesį pasiprašė atleidžiamas iš E.Razmos įmonės ir perėjo dirbti į „Makabi” sporto klubą, kuriame su veteranais žaisdavo ledo ritulį.

„Praėjusį penktadienį buvome atsitiktinai susitikę. Pakalbėjome. Apie save Vytautas daug nepasakodavo, buvo uždaro būdo. Tačiau neatrodė nusiminęs. Kai sužinojau apie ištikusią nelaimę, net kojas pakirto. Pirmas į galvą šovęs klausimas: kodėl?

Gal jis tą mikroautobusą buvo nusipirkęs iš banko paskolos, kuri jį slėgė?” – nelaimės priblokštas svarstė buvęs V.Jurkaus darbdavys Edvardas Razma.

Mindaugas Šablevičius, psichiatras

„Artimieji šeimos nario diagnozės patys nenustatys, tačiau pastebėti charakterio pokyčius ir užbėgti nelaimei už akių tikrai gali. Vyrų ir moterų psichikos sutrikimai prasideda skirtingai. Moterys daug dažniau artimiesiems pasisako, kad nerimauja, jaučiasi prislėgtos ar nepakelia užgriuvusių sunkumų.

Kadangi vyrams keliamas reikalavimas būti šeimos stabilumo garantu, jie vengia skųstis ir stengiasi visas negandas ištverti patys. Pasekmės – akivaizdžios. Vyrai žudosi dešimt kartų dažniau nei moterys.

Pirmieji požymiai gali būti visai nekalti – imama šalintis namiškių, vengiama bendrauti, nustojama domėtis įprastais dalykais arba bandoma atsipalaiduoti vartojant alkoholį.

Pastebėjusi tokius dalykus žmona net keletą kartų per dieną turėtų pasakyti vyrui: „Matau, kad tu pasikeitei. Papasakok, kas tave slegia.”

Psichikos ligų paliestoms moterims būdingas žilvičio lankstumas: jos palinksta nuo menkesnių smūgių, bet daug greičiau atsitiesia.

Susirgę vyrai primena ąžuolus – iš paskutiniųjų kenčia tylėdami, o paskui virsta su visomis šaknimis.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius