Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Miško kirtėjų šeimos drama – bausmė tėvo gyvybę atėmusiam sūnui

Prokurorų prašymu, pernai vasarą 24 metų biržietis miško kirtėjas M. Š., sumušęs ir suspardęs savo tėvą, pripažintas kaltu tokiais savo veiksmais iššaukęs jo mirtį: jam paskirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė. Valstybės kaltintojas siūlė metais griežtesnę – 15 metų laisvės atėmimo bausmę.
Kalėjimas
Kalėjimas / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Kaip praneša Generalinė prokuratūra, tokį nuosprendį priėmė Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus prokuroro Arvydo Miečiaus perduotą baudžiamąją bylą dėl nusikaltimo žmogaus gyvybei, kurioje nusikalstamos veikos padarymu kaltinamas anksčiau teistas Biržų rajono Parovėjos kaimo gyventojas M. Š.

Pernai rugpjūčio 2 d. vakare Biržų rajono Parovėjos kaime buvo sunkiai sužalotas neblaivus to kaimo gyventojas Z. Š. Ikiteisminio ir teisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad darbštų, dažnai samdomą pjūklu kirsti mišką, bet nevengdavusį išgerti tėvą, rastą gulintį prie parduotuvės, sumušė ir suspardė pro šalį važiavęs sūnus. Sunkiai sužalotas žmogus medikų pagalbos sulaukė tik ryte. Kitą dieną jis mirė ligoninėje.

„Smurto veiksmais atimta gyvybė tėvui yra labai sunkus nusikaltimas, numatytas Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl kurio nors šeimos nario ar artimųjų nužudymo. Teismas pripažino, kad ikiteisminio tyrimo metu prokurorai teisingai kvalifikavo kaltinamojo padarytą nusikalstamą veiką. Sūnus, norėdamas paauklėti išgėrusį tėvą ir suduodamas smūgius į gyvybiškai svarbias kūno vietas, neabejotinai turėjo suprasti, kad tokiais savo veiksmais gali iššaukti jo mirtį, ir sąmoningai leido tokioms pasekmėms atsirasti, t. y. veikė netiesiogine tyčia – nenorėjo jo nužudyti. Tačiau už tokius neteisėtus smurtinius veiksmus, kuriais buvo atimta gyvybė, numatyta griežta baudžiamoji atsakomybė – nuo 8 iki 20 metų laisvės atėmimo, arba net iki gyvo galvos“, – teigia valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikęs Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Arvydas Miečius.

„Kaip bebūtų skaudu artimiesiems ir visuomenei, bet šeiminiai santykiai ir kiti buitiniai konfliktai neretai baigiasi smurtiniais veiksmais, kurių metu padaromi nusikaltimai žmogaus gyvybei. Mūsų apygardos teritorijoje vidutiniškai kasmet įvykdoma po 42 nužudymus. Dėl įvairių asmeninių ir buitinių konfliktų pernai gyvybės neteko 32 asmenys. Tarp nusikaltimų žmogaus gyvybei, pernai padarytų 45 asmenų atžvilgiu, devyni nužudymai įvykdyti nukentėjusiųjų šeimos narių, artimųjų ar giminystės ryšiais susijusių žmonių. Šiemet apygardos prokuratūra perdavė teismui nagrinėti dešimt nužudymų bylų. Net septynias tokias baudžiamąsias bylas, kontroliavęs, organizavęs jose atliekamus ikiteisminius tyrimus ir jiems vadovavęs, perdavė nagrinėti teismui Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Arvydas Miečius. Prokuroras Arvydas Miečius šiemet palaikė valstybinį kaltinimą nagrinėjant teisme skyriaus perduotas keturias nužudymų ir dvi sunkaus sveikatos sutrikdymo bylas,“- teigia Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius