Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokinių užgauliotas chemijos mokytojas nepasiduoda: prokuratūra atnaujino tyrimą

Mokinių patyčias vienoje Klaipėdos gimnazijoje patyręs mokytojas N.D. nepasiduoda. Mokytojo vardu, pavarde bei nuotrauka socialiniame tinklapyje rudenį buvo sukurta anketa, iš kurios jo vardu buvo siuntinėjamos įvairios žinutės kitiems asmenims. Tyrimas buvo nutrauktas jau du kartus, pastarąjį kartą tokį sprendimą priėmė Klaipėdos apylinkės prokuratūra. Pirmadienį buvusį mokytoją pasiekė žinia, kad tyrimas vėl atnaujintas.
Interneto pavojai / 123rf nuotr.
Interneto pavojai / 123rf nuotr.

Sausio pabaigoje prokurorė Viktorija Žemaitaitienė nusprendė nutraukti tyrimą dėl patyčių prieš mokytoją motyvuodama, jog dėl patirto įžeidimo mokytojas turėtų tiesos ieškoti civiline tvarka kaip privatus asmuo, nes už įžeidimą baudžiamoji atsakomybė netaikoma.

„Be abejonės, pats faktas, jog N.D. vardu buvo sukurta anketa iš kurios buvo siuntinėjamos įvairios įžeidžiančio, žeminančio pobūdžio žinutės kitiems asmenims, taip pat buvo rašomi įžeidžiantys komentarai po jo vaizdo įrašais, patalpintais tinklapyje „Yuotube“ yra laikomas neteisėtu ir moralės požiūriu netoleruotinu elgesiu, žeminančiu N.D. ir kaip mokytoją, ir kaip žmogų. Tačiau, kaip jau minėta, tokie veiksmai – įžeidimas, nebėra baudžiamosios atsakomybės dalykas ir dabar šis klausimas reguliuojamas civilinės teisės ir atsakomybės normomis“, – tuomet rašyta prokuratūros sprendime.

N.D. tokį prokuratūros sprendimą apskundė. Tai jis daro ne pirmą kartą. Tyrimą rudenį buvo nutraukusi ir policija, tačiau apskundus jis buvo atnaujintas. Išnagrinėjusi skundą Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Irma Guobytė-Šiaulienė nusprendė, jog sprendimas priimtas skubotai ir tyrimą nusprendė atnaujinti. Tokia žinia buvusį mokytoją pasiekė pirmadienį.

„Įvertinus ikiteisminio tyrimo duomenis, konstatuotina, kad nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą buvo priimtas pernelyg skubotai, nesurinkus ir neįvertinus visų reikšmingų duomenų, kurie leistų daryti vienareikšmišką išvadą apie nusikalstamos veikos požymių buvimą ar nebuvimą“, – rašoma sprendime.

Konstatuotina, kad nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą buvo priimtas pernelyg skubotai, nesurinkus ir neįvertinus visų reikšmingų duomenų.

Vienas iš mokytojui pakenkusių asmenų nustatytas, tai gimnazijos, kurioje jis dirbo, vienuoliktokas. Jis teisėsaugai prisipažino sukūręs anketą mokytojo vardu, tačiau tikino tik papokštavęs ir negalvojo, kad bus tokios rimtos pasekmės, o dėl savo poelgio gailisi.

N.D. kėlė klausimą, kodėl nebuvo išsiaiškinti moksleivio motyvai, neapklaustos ir galimai nukentėjusios dvi gimnazijos mokinės, seserys, kurios buvo užgauliojamos po vaizdo įrašu „Youtube“ kanale, kur liejosi įžeidinėjimų lavina. Merginos taip pat galimai gali būti pripažintos nukentėjusiomis.

„Tyrėja specialųjį liudytoją apklausė neišsamiai ir liko neišsiaiškintas jo veiksmų motyvas bei tikslas, ar jis suvokė, kad tokie jo veiksmai gali pažeminti N.D. kaip asmenį ir mokytoją. Ikiteisminio tyrimo metu būtina papildomai apklausti ir išsiaiškinti, kodėl visi šie veiksmai buvo nukreipti būtent į chemijos mokytoją N.D., o ne, pvz., į kitą mokytoją, kodėl jis, rašydamas komentarus, pasivadino „Nerijus duchas“ (t.y. kodėl jo pasirinktas vardas sutapo su jo chemijos mokytojo vardu), kodėl rašė užgaulaus pobūdžio komentarus socialiniame tinklapyje www.youtube.com, po asmeninėje paskyroje įkeltu vaizdo įrašu bei po paskyroje „JungeChemiker“ vaizdo įrašais, kodėl būtent tokio turinio komentarą parašė kiekvienu atveju“, – rašoma prokuratūros išvadoje. Taip pat liko neatsakytas klausimas, ar vaikinas veikė vienas.

Nuo rudens atostogų mokytojas gimnazijoje nebedirba, kurį laiką dėl išgyvenimų turėjo nedarbingumą, o šiuo metu yra bedarbis, lankosi Užimtumo tarnyboje.

„Ieškausi darbo ne švietimo srityje. Mokytojo darbo atsisakiau ne tik dėl patyčių, bet daugiau dėl gimnazijos administracijos neveiksnumo ir švietimo įstatymų netobulumo, kurie gintų mokytoją panašiose situacijose“, – sako N.D.

Prokuratūros nustatytas vienas iš mokinių iki šiol mokytojo neatsiprašė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius