Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokyklos – pareigūnų akiratyje

Policijos pareigūnai ypatingą dėmesį skiria vidurinėms mokykloms ir darželiams, prie kurių mėgsta rinktis paaugliai. Vilniuje neseniai pasirašytas specialus įsakymas, rekomenduojantis šiose vietose imtis užkardymo priemonių.
Mokykla
Mokykla / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Mokykla

Mokyklų ir darželių teritorija visada buvo jaunimo traukos centras. Kadangi jie yra greta gyvenamųjų namų, pareigūnams tenka išklausyti nemažai nusiskundimų. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Kęstutis Lančinskas LŽ sakė, kad apie 40 proc. tokių skundų - dėl susirinkusių paauglių keliamo triukšmo.

Rugsėjo 18 dieną K.Lančinskas pasirašė įsakymą, nurodydamas sustiprinti prevencines priemones. Juo labiau kad spalio 10 dieną baigiasi metus trukusi akcija "Jaunimas". "Rimtesnių incidentų prie mokyklų dar nebuvo, tačiau prevencija tam ir yra, kad jų nebūtų", - LŽ sakė K.Lančinskas.

Geriausia išeitis - saugos tarnyba

Vilniaus apskrities VPK viešosios tvarkos valdybos (VTV) viršininkas Vytautas Grašys patikino, kad tokių priemonių imamasi nebe pirmą kartą. "Daugumą mokyklų saugo sargai, jie negali visko sužiūrėti. Pasitaiko atvejų, kai susirinkę paaugliai išdaužo langus. Neseniai apvogtos kelių mokyklų valgyklos", - sakė jis LŽ. Retais atvejais mokykla įsirengia signalizaciją. Štai Baltupių vidurinėje mokykloje ne tik buvo įrengta signalizacija, bet ir nupirkta keletas pultelių su pavojaus mygtukais, kad būtų galima akimirksniu išsikviesti policiją. "Būtų idealu, jei mokyklos sudarytų sutartis su saugos bendrovėmis, tada jas saugotų profesionalai, galintys bet kada atvykti į mokyklą", - teigė V.Grašys.

Sulaikyti įtariamieji

Vakar paryčiais Vilniuje, Jono Pauliaus II pagrindinėje mokykloje Justiniškėse, buvo sulaikyti du įtariamieji. Į mokyklą jie pateko išdaužę langą. Pareigūnai sulaikė vilniečius D.G. (g. 1990 m.) ir J.B. (g. 1979 m.). Pas pastarąjį pareigūnai rado piniginę ir kuprinę, kuriose buvo iš mokyklos virtuvės kasos pavogti pinigai. Paaiškėjo, kad abu įtariamieji jau keliskart teisti už vagystes iš mokyklų ir kitų patalpų.

Praėjusio sekmadienio vakare Vilniuje buvo apvogtos dar dvi mokyklos - Architektų ir Čiobiškio gatvėse. Pareigūnai tikrina, ar sulaikytieji nėra prisidėję prie šių nusikaltimų.

Vyksta reguliariai

Kitose apskrityse atskirų įsakymų dėl prevencinių priemonių nėra, tačiau pašnekovai tikino, kad prevencinis darbas ir taip nuolat dirbamas.

Marijampolės apskrities VPK viršininkas Kęstutis Kalinauskas LŽ sakė, kad nors paauglių, besirenkančių prie mokyklų, čia girtaujančių ir keliančių triukšmą, yra nemažai, to pavadinti masiniu reiškiniu negalima. "Į patrulių užduotis įeina reguliariai lankytis mokyklose, kurios yra jų teritorijoje. Važiuoja ir per pamokas, ir gerokai po jų. Kartais vien policijos pasirodymas nuramina neklaužadas. Rimtesnių veiksmų imtis netenka", - pasakojo K.Kalinauskas.

Daugiausia užpuolimų - po pamokų

Panaši padėtis ir Kaune. Kauno apskrities VTV viršininkas Remigijus Stukas LŽ sakė, kad pareigūnai ypač atidžiai teritoriją prie mokyklų stebi ne tik vakare, bet ir tuo metu, kai vaikai skirstosi po pamokų. "Neretai pasitaiko, kad namo einantys mažesni vaikai užpuolami, iš jų atimami pinigai, mobilieji telefonai. Todėl patruliai tuo metu dažnokai nuvažiuoja prie mokyklų", - teigė R.Stukas. Jis džiaugėsi, kad su policija noriai bendradarbiauja Kauno miesto savivaldybė. "Savivaldybė mums skyrė 22 automobilius "VW Golf". Iš pradžių panaudos sutartimi, vėliau juos ir padovanojo. Todėl esame mobilūs, galime apvažiuoti visas didesnės rizikos vietas", - teigė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius