Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 21 /13:22

Molėtų ir Ignalinos savivaldybėse – STT kratos: neskaidriais pirkimais įtariami Liberalų sąjūdžio nariai

Antradienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pasibeldė į Molėtų savivaldybės duris. 15min žiniomis, dėmesio centre atsidūrė bent trys asmenys, visi jie – Liberalų sąjūdžio nariai. Tai savivaldybės tarybos narys Danielius Valiauga, Statybos ir vietinio ūkio skyriaus vedėjas Rimantas Šavelis ir verslininkas, „Melingos keliai“ vadovas Gediminas Pranskūnas. Pasiteiravus apie šias kratas STT atstovų, jie pridūrė, kad krečiama ne tik Molėtų, bet ir Ignalinos savivaldybė.
Specialųjų tyrimų tarnyba
Specialųjų tyrimų tarnyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kol kas galime patvirtinti tik tiek, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų Molėtų ir Ignalinos savivaldybėse“, – 15min sakė STT atstovė Renata Endružytė.

Iš viso įtarimai pateikti 5 asmenims. Tarp jų dviem skyrių vedėjams. Piktnaudžiavimu įtariamas Ignalinos rajono savivaldybės Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Mykolas Viškelis, taip pat – jau minėtas R.Šavelis.

Taip pat tarp įtariamųjų trys įmonių atstovai, vienas verslininkas dirba ir Molėtų tarybos nariu, tai – D.Valiauga. Jiems įtarimai pareikšti dėl kurstymo piktnaudžiauti.

„Tiriami viešieji pirkimai vykdant gatvių rekonstravimo, vandentiekio, tinklų rekonstravimo, infrastruktūros įrengimo darbus, – sakė R.Endružytė. – Šiuo metu visi įtariamieji yra sulaikyti nuo vakar, kol kas neaišku, kada jie bus paleisti.“

15min pabandė susisiekti su šiais asmenimis, tačiau jų telefonai išjungti. Nepadėjo ir Liberalų Sąjūdžio Molėtų skyriaus pirmininkas Karolis Balčiūnas.

„Negaliu komentuoti, turiu tik informaciją, kad vakar buvo atvykę pareigūnai, bet komentuoti nieko negaliu, esu pasirašęs pasižadėjimą neteikti informacijos“, – sakė K.Balčiūnas.

Apie šias kratas ir situaciją Molėtų savivaldybėje LS pirmininkas Eugenijus Gentvilas išgirdo tik iš 15min žurnalistų, todėl plačiau pakomentuoti nieko šiuo metu negalėjo.

Jis tik užsiminė, kad šiuo metu visą informaciją apie LS reiktų vertinti atsargiai, jis neatmeta ir „provokacijos“ galimybės.

Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų Molėtų ir Ignalinos savivaldybėse

Sėkmė šypsojosi pirkimuose

Peržiūrėjus viešųjų pirkimų duomenis, akivaizdu, kad G.Pranskūno įmonei šypsosi laimė. Vien šiemet „Melinga“ triumfavo dviejuose Moletų savivaldybės skelbtuose pirkimuose.

Jie už beveik 278 tūkst. eurų įsipareigojo įrengti dviračių ir pėsčiųjų taką Ąžuolų gatvėje. Taip pat už 78 tūkst. Verbiškių kaime turėjo atlikti Ateities gatvės kapitalinį remontą.

Sėkmė viešosiose pirkimuose šypsosi ir įmonei „Bebrusai“, ji vien šiemet laimėjo 5 kartus, o bendra suma – daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Molėtų rajono savivaldybės nuotr./Danielius Valiauga
Molėtų rajono savivaldybės nuotr./Danielius Valiauga

Viskas kaip ir būtų gerai, jei ne viena smulkmena – įmonės valdybos pirmininkas yra tarybos narys Danielius Valiauga.

„Mūsų įmonei padeda laimėti tai, kad esame vietiniai dalyviai, turintys savo žaliavą ir galintys pasiūlyti mažiausią kainą. Nesame tiek daug ir laimėję“, – sakė D.Valiauga, kai prieš metus portalas delfi.lt pasidomėjo apie „Bebrusai“ įmonės sėkmę viešuosiuose pirkimuose.

„Skaidriųjų ežerų krašte...“

Trečiadienio popietę STT išplatino lakonišką, bet skambiai pavadintą pranešimą žiniasklaidai: „Skaidriųjų ežerų krašte – neskaidrūs viešieji pirkimai“.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba vykdant viešuosius gatvių rekonstravimo, vandentiekio tinklų rekonstravimo, infrastruktūros įrengimo darbų pirkimus Ignalinos ir Molėtų rajonuose, rašoma pranešime.

Atlikdami procesinius veiksmus, STT Panevėžio valdybos pareigūnai vakar iš Ignalinos, Molėtų rajonų savivaldybių paėmė tyrimui reikšmingų dokumentų. Buvo atliktos kratos kai kurių valstybės tarnautojų, įmonių vadovų darbo vietose bei namuose. Vakar penki asmenys buvo laikinai sulaikyti. Dviem valstybės tarnautojams – Molėtų rajono savivaldybės administracijos Statybos ir žemės ūkio skyriaus vedėjui, Ignalinos rajono savivaldybės administracijos Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėjui pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo. Dar trims įmonių atstovams pareikšti įtarimai dėl kurstymo piktnaudžiauti. Tarp įmonių atstovų, kuriems pareikšti įtarimai, yra ir Molėtų rajono savivaldybės Tarybos narys.

Šį ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius