-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Moteris apgaudinėjęs sukčius priėjo liepto galą, kai Vilniuje visai žiemai įkalino jaunuolį automobilyje

Iš pradžių pasiūlė vairuotojo darbą, o vėliau, verslininku apsimetęs, Vidmantas Davenis sostinėje įkalino ir žiemą kelis mėnesius automobilyje vertė gyventi jaunuolį, jį mušė. Ir tai – tik vienas iš daugybės teisiamojo darbelių.
Vidmantas Davenis
Vidmantas Davenis / V.Miškinio nuotr.

5 kartus anksčiau jau teistas vilnietis V.Davenis trečiadienį stojo prieš Vilniaus apygardos teismą. Šįkart prekyba žmonėmis ir sukčiavimu. Vyras susuko galvą ne vienai moteriai, o po to įkalbėjo jas pasiimti greituosius kreditus ar lizingu pirkti daiktus ir perduoti viską jam.

Šiuo metu laisvės atėmimo bausmę už ankstesnius nusikaltimus atliekantis vyras į teismo salę buvo atvestas konvojaus pareigūnų. Išklausęs jam pateiktus kaltinimus, V.Davenis prisipažino apgavęs 5 moteris, bet nesutiko su jam inkriminuojama prekyba žmonėmis.

Beje, V.Davenis jau pačioje teismo proceso pradžioje paskelbė, kad buvo patyręs insultą ir neteko atminties, todėl tiksliai negalės prisiminti visų įvykių aplinkybių.

O įvykiai skamba tikrai nekasdieniškai. 2016 metais darbo paieškos skelbimų portale V.Davenis aptiko Dominyką Ž., jaunuolis ieškojo vairuotojo darbo.

V.Miškinio nuotr./Vidmantas Davenis
V.Miškinio nuotr./Vidmantas Davenis

Apsukrus sukčius nedelsdamas susisiekė su Dominyku Ž., susitarė susitikti, o tuomet, sudarydamas patikimo verslininko įvaizdį, įkalbėjo jį dirbti asmeniniu vairuotoju už 400 eurų atlygį. „Darbą“ vaikinas pradėjo 2016 lapkritį.

Dominykas Ž. netruko nukentėti nuo naujo savo darbdavio, V.Davenis iškart ėmėsi psichologinio smurto, grasino susidoroti su juo ir jo artimaisiais, o grasinimus palydėdavo smūgiai. Kaltinamajame akte skelbiama, kad taip buvo palaužta nukentėjusiojo valia, kontroliuojami jo veiksmai.

Ir už V.Davenio vežiojimą vaikinas negavo nė cento, atvirkščiai, jis atidavė savo darbdaviui krūvą pinigų. Patikėjęs sukčiaus pažadais, kad jam trūksta investicijų į verslą, Dominykas Ž. už 450 Eur pardavė savo „Audi 100“, o vėliau ir motinai priklausančią „Nissan Almera“, už ją gavo 400 eurų. Taip pat vaikinas atsisveikino ir su akordeonu, už jį gavo 500 eurų.

Visus pinigus Dominykas Ž. atidavė V.Daveniui, tačiau sukčius nė nemanė sustoti. Vaikiną jis privertė nueiti į „Omnitel“ saloną ir ten lizingu įsigyti telefoną, kompiuterį ir priedėlį, visų šių daiktų bendra vertė – 880 Eur.

Vėliau buvo paragintas nueiti į pas kitą mobiliojo ryšio operatorių, ten gavo dar vieną „Samsung“ telefoną. Viską jis atidavė V.Daveniui, o šis daiktus greičiausiai pardavė, o pinigus iššvaistė.

Lyg to būtų maža, pats vaikinas pasakoja, kad visą tą laiką buvo verčiamas gyventi automobilyje, o vežioti V.Davenį tekdavo visą parą.

„Tikėjausi, kad gausiu pinigus, uždirbsiu“, – paklaustas, kodėl nepabėgo anksčiau, pasakojo Dominykas Č.

Įbaugintas vaikinas iškentėjo iki 2017 metų kovo 10 dienos, kol galų gale supratęs, kad pinigų taip ir neatgaus, išlaukė progos, kol išgėręs sukčius užmigo automobilyje, ir spruko.

Pažintis radijo stotyje

Tai – tik viena iš daugelio V.Davenio apgavysčių. Pirmoji teisme liudijo Vaida T., ji į pinkles pakliuvo dar 2013 metais.

„Susipažinome per radijo stotį A2“, – pasakojimą pradėjo nukentėjusioji ir vėliau nebegalėjo ištarti nė žodžio, jai pasidarė silpna.

Teisėja nusprendė pagarsinti Vaidos T. ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus. Radijo stotyje užgimusi pažintis kurį laiką tęsėsi bendraujant trumposiomis žinutėmis, o maždaug po trijų savaičių V.Davenis pasiūlė susitikti.

Apie save nedaugžodžiavęs V.Davenis daug kalbėjo apie kvepalų verslą, neva šiuo jis sėkmingai verčiasi, bet neblogai būtų atidaryti ir parduotuvę, tik tam reikia pinigų.

Kad įrodytų savo žodžius, sukčius sukūrė istoriją apie prarastas teises ir paprašė Vaidą T., kad ši jį pavežiotų.

15min/Asociatyvi iliustracija
15min/Asociatyvi iliustracija

„Vidmantas pradėjo įtikinėti, kad reikia pinigų bendram verslui, jei duočiau pinigų, galėtume išsinuomoti patalpas, kur įsirengtume parduotuvę ir prekiautume kvepalais. Jis buvo išklausinėjęs apie mane, žinojo, kad dirbu virėja ir atlyginimas nebuvo didelis.

Vežiojau jį pardavinėti kvepalų po įvairius Lietuvos miestus, jis eidavo į kirpyklas ir nešdavo kvepalus.

Buvau įtikinta, kad jis verslininkas ir uždirbsime daug pinigų, buvau įtikinta, kad gyvenimas pagerės“, – kalbėjo moteris.

2013 metų rugsėjį moteris, patikėjusi pažadais, kad visus įsiskolinimus padengs V.Davenis, iš trijų greitųjų kreditų bendrovių iš viso pasiėmė 4 tūkst. litų. Tada jie sėdo į automobilį ir nuvažiavo į sandėlį Lenkijoje, ten jis nusipirko tiek kvepalų, kad prikrovė jų pilną bagažinę ir automobilio galinę sėdynę.

Beje, moteris ir apsigyveno kartu su V.Daveniu, pirmiausia Trakų rajone esančiame statomame name, kur buvo įrengtas vienas kambarys. Sukčius gyrėsi, kad namas priklauso jam.

„Tada Gavenis pasakė, kad jam reikia ne mažiau kaip 6 tūkst. litų, nes jei negaus tokios sumos ir jos kažkam nesumokės, sės į kalėjimą“, – pasakojo Vaida T.

Šią sumą moteris pasiskolino iš savo sesers vyro, jis patikėjo pasakojimu, kad šios lėšos bus skiriamos verslo investicijoms, nes buvo sutikęs V.Davenį ir matė kvepalų prigrūstą automobilį. Tačiau pinigus gavęs sukčius pašėlo.

„Jis kalbėjo, kaip verslas vystysis, gausime daug pinigų ir nebus jokių problemų dėl paskolų grąžinimo. Bet visas paskolas grąžinau pati, o galų gale jis pradėjo mane mušti. Pasakiau, kad važiuoju namo, griebė už plaukų, trenkė į žemę, šaukė, kad niekur nevažiuosiu, pradėjo mane kontroliuoti.

Labai bijojau, nes jis nuolat gyrėsi, kad pažįsta daugybę pareigūnų ir yra neliečiamas. Bijojau, kad jo agresijos priepuolio metu galiu ir neišgyventi“, – pažinties pabaigą pamena moteris ir priduria, kad po fizinio smurto nebebendravo su vyru.

Apgavo gerokai daugiau

Panašia schema V.Davenis veikė ir su kitomis apgautomis moteris. Su gyvenimo draugo ieškančia Ona B. vyras susipažino pažinčių portale „One.lt“. Po kelių dienų susirašinėjimo jie nusprendė susitikti.

Sukčius vėl pradėjo pasakoti istoriją apie kvepalų verslą, svajonę atidaryti parduotuvę ir puikią galimybę investuoti ir užsidirbti.

Ona B. patikėjusi vyru, lizingu nusipirko beveik 1 tūkst. eurų vertės „Apple“ telefoną, o po to dar ir kreipėsi į draugę, ši pasiėmė 200 eurų paskolą. Viskas atiteko V.Daveniui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitieji kreditai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitieji kreditai

Nuo 2015 lapkričio iki 2016 vasario, patikėdama melagingais vyro pasakojimais, jam pinigus dalino Rita K. Iš pradžių ji su greitųjų kreditų bendrovėmis 1750 eurų paskolos sutartį.

Vėliau net išsimokėtinai už 3450 eurų nusipirko „Toyota“ visureigį, o po to dar ir 699 eurų vertės telefoną. Viskas atiteko V.Daveniui.

Kitą auką jis apgaudinėjo nuo 2016 pavasario iki 2016 rugpjūčio 11 dienos. Vida C. per šį laikotarpį atidavė savo 400 eurų santaupas, iš pažįstamos pasiskolintus 500 eurų ir 3800 paimtų paskolų.

Nuo 2017 sausio iki 2017 vasario Juliją P. jam pavyko įtikinti atiduoti 3 tūkst. eurų sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius