Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Motiną uždusinusį šachmatų meistrą pataisos namai siūlė paleisti į laisvę: teismai nepritarė

2017 m. birželį neįgalią, bejėgiškos būklės savo motiną pagalve uždusinęs bei devynerių metų nelaisvės bausmės sulaukęs 33-ejų metų šachmatų meistras Aleksandras Jegorovas nenustoja ieškoti kelių į laisvę. Spalį pasiekęs, kad Lietuvos apeliacinis teismas įkalinimo bausmę sutrumpintų ketveriais metais, šįkart jis tikėjosi lygtinio paleidimo. Teismas antros malonės nesuteikė.
Aleksandras Jegorovas tesme
Aleksandras Jegorovas tesme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gruodžio 19 dieną Kauno apygardos teismas atmetė nuteisto A.Jegorovo skundą dėl lygtinio paleidimo ir paliko galioti Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų lapkričio 19 dienos nutartį.

Pirmosios instancijos teismas buvo atsisakęs patvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos nutarimą taikyti nuteistajam A.Jegorovui lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos. Tokį Kaišiadorių rūmų sprendimą nuteistasis skundė, tačiau nieko nepešė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Jegorovas teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Jegorovas teisme

Kauno apygardos teismas, kaip apeliacinė instancija, šachmatų meistro skundą nagrinėjo taikydamas rašytinį procesą. Gruodžio 19 dieną paskelbto sprendimo motyvas: nuteistasis individualų socialinės reabilitacijos planą vykdo, tačiau aktyviai nesilaiko jam pataisos įstaigos nustatytų rekomendacijų, viena kurių – ieškoti galimybių aktyviau dengti priteistą civilinį ieškinį.

Pasak Kauno apygardos teismo, nuteistojo pastangos sumažinti pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką ir savo elgesį koreguoti teigiama linkme pataisos proceso metu nebuvo pakankamos, todėl pagrindo manyti, jog lygtinio paleidimo atveju jis laikysis įstatymų ir nenusikals, nėra.

15min primena apie pirmąją teismo malonę A.Jegorovui, kai šių metų spalį Lietuvos apeliacinis teismas ketveriais metais sutrumpino laisvės atėmimo bausmę. Kauno apygardos teismas gegužę buvo nusprendęs, kad 33 metų kaunietis turi kalėti devynerius metus, prokuroras prašė skirti 12 metų įkalinimą. Apeliacinis teismas nutarė, kad, atsižvelgus į ypatingas nusikaltimo aplinkybes, vyras turi kalėti penkmetį.

Jaunas vyras savo kaltės neginčijo. Nuteistojo ir jo advokatų skunduose rašyta, kad bylos atvejis yra išskirtinis teismų praktikoje. Tam pritarė ir Lietuvos apeliacinis teismas, pasak kurio, situacija laikytina ypatinga, ne tipine nužudymo byloms, todėl į tai atsižvelgus galima švelninti bausmę.

Teisėjai atsižvelgė ir į nuteistojo asmenybę: jis neteistas, nebaustas administracine tvarka, ilgą laiką beveik iki pat sulaikymo dirbo, draugų, kaimynų ir buvusių darboviečių charakterizuojamas tik teigiamai.

Baudžiamasis kodeksas už šį nusikaltimą numatė laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

A.Jegorovas nuteistas už tai, kad 2017 metų birželio 8 dieną, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, turėdamas tikslą nužudyti savo neįgalią, bejėgiškos būklės motiną, tyčia pagalve užspaudė jai kvėpavimo takus, dėl ko ši įvykio vietoje mirė.

Kaunietis savo kaltę prisipažino. Jis teigė, kad jo motina sirgo, nebevaikščiojo, sunkiai kalbėdavo, nebuvo visiškai sąmoninga. Dėl motinos gydymo ir slaugos atsirado sunkumų, tam buvo reikalingos ir didelės piniginės sąnaudos, kurių nepakako.

Darbą ir neįgalios motinos priežiūrą derinti sekėsi sunkiai. Kadangi turėjo materialinių problemų, negalėjo surasti, kur motiną paguldyti slaugai. Nebegalėdamas matyti, kaip ji kankinasi, ėmė galvoti apie jos nužudymą, planavo po to nusižudyti ir pats. Paskutinėmis dienomis iki nusikaltimo vartojo daug alkoholio.

A.Jegorovui sunkiai sekėsi suderinti darbą ir neįgalios motinos priežiūrą. Dėl to sutriko jo miegas, jis užmigdavo darbo metu. Vyrui kilo psichologinių problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius