Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Muitinėje sunaikintos 648 dėžės kontrabandinių cigarečių: tai – tik dalis vienos operacijos laimikio

Vasario 23 dieną Lietuvos muitinė sunaikino 324 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių. Nelegalūs rūkalai buvo sumalti ir kompostuoti UAB „Biodegra“ darbuotojų, procesą prižiūrint specialiai iš kelių institucijų atstovų sudarytai komisijai, – pranešimu spaudai informuoja Lietuvos muitinė.
Muitinėje sunaikintos 648 dėžės konfiskuotų kontrabandinių cigarečių
Muitinėje sunaikintos 648 dėžės konfiskuotų kontrabandinių cigarečių / Lietuvos muitinės nuotr.

Sunaikinti rūkalai – tik nedidelė dalis 2014–2015 metų sandūroje Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnų vienos operacijos metu sulaikyto ypač didelio kontrabandos krovinio. Tuomet, per du kartus, muitinės kriminalistai Medininkų kelio poste ir viename Vilniaus rajono sandėlių iš viso sulaikė 7 690 dėžių (3 mln. 845 tūkst. pakelių) cigarečių kontrabandos. Tai buvo įvairiausių rūšių rūkalai be Lietuvos Respublikos akcizinių ženklų: „NZ Gold“, „NZ Black“, ‚Fest“, „Portal Gold“, „Portal Silver“, „Magnat“, „Queen“, „Minsk 7“.

Pernai iš viso Lietuvos muitinėje buvo sunaikinta 4 mln. 246 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių, 1,65 t narkotinių ir psichotropinių medžiagų, 7,7 tonos tabako ir 15,3 tūkst. litrų nelegalaus alkoholio.

Dėl taktinių tyrimo sumetimų tuomet apie šį sulaikymą nebuvo skelbiama spaudoje.

Likusios šio sulaikymo cigaretės panašiomis dalimis bus naikinamos kovo–balandžio mėnesiais.

„Tai yra vienas didžiausių vienos operacijos metu sulaikytų cigarečių kiekių“, – BNS sakė Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas spaudai Gediminas Kulikauskas.

Pasak atstovo, ikiteisminis tyrimas dėl šių cigarečių kontrabandos vis dar vyksta ir detalės apie jį kol kas nebus teikiamos.

Sulaikytos kontrabandinės prekės Lietuvos muitinėje naikinamos tik teismui baudžiamojoje ar administracinėje byloje priėmus atitinkamą sprendimą. Pernai iš viso Lietuvos muitinėje buvo sunaikinta 4 mln. 246 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių, 1,65 t narkotinių ir psichotropinių medžiagų, 7,7 tonos tabako ir 15,3 tūkst. litrų nelegalaus alkoholio.

Cigaretės naikinamos jas susmulkinant ir sumalant specialia technika. Reikalui esant tabako atliekos permalamos dar kartą. Vėliau ši masė sumaišoma su čia pat esančiu kompostu ir paliekama porai metų pūti, kol virsta techniniu kompostu.

Procesą prižiūri iš Lietuvos muitinės, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos sudaryta speciali komisija. Procesą stebėti yra kviečiami Tarptautinės vartojimo prekių inspektavimo kompanijos SGS ir Aplinkos apsaugos agentūros atstovai.

Muitinės pareigūnai pabrėžia, kad kontrabandinių rūkalų naikinimo metu aplinka nėra teršiama: susmulkintų cigarečių masė yra rūpestingai atsijojama. Tabakas (kurio organinė struktūra nesiskiria nuo kitų augalinės kilmės atliekų) paliekamas pūti su organinėmis atliekomis. O pakelių polietileninė pakuotė atskiriama ir sukraunama į konteinerius su kitomis rūšiuotomis buitinėmis atliekomis (stiklu ir plastiku).

Pastarųjų metų kontrabandinių cigarečių naikinimo Lietuvos muitinėje statistika (pakeliais): 2013 m. – 4 mln. 350 tūkst.; 2014 m. – 8 mln. 550 tūkst.; 2015 m. – 6 mln. 343 tūkst.; 2016 m. – 6 mln. 399 tūkst.; 2017 m. – 4 mln. 246 tūkst.

Lietuvos muitinės nuotr./Muitinėje sunaikintos 648 dėžės konfiskuotų kontrabandinių cigarečių
Lietuvos muitinės nuotr./Muitinėje sunaikintos 648 dėžės konfiskuotų kontrabandinių cigarečių

Iki 2010 m. cigaretės degintos vienoje Vilniaus atliekų naikinimo įmonėje, rotacinėje krosnyje. Tai buvo brangus, ilgas ir sunkus procesas – per darbo dieną tepavykdavo sunaikinti 100 dėžių (50 tūkst. pakelių) cigarečių (tai kainuodavo apie 680 eurų), o suodžiai neretai užkimšdavo krosnių filtrus.

Tad nuo 2010 m. nelegalūs rūkalai smulkinami ir kompostuojami. Šitaip naikinimo išlaidos sumažėjo iki 5 kartų ir pagreitėjo 10 kartų.

Cigarečių ir tabako naikinimo išlaidos Lietuvos muitinėje: 2013 m. – 13 050,02 euro; 2014 m. – 14 684,80 euro; 2015 m. – 12 125,50 euro; 2016 m. – 10 651, 94 euro; 2017 m. – 8 441,98 euro.

Paskelbus apie eilinį cigarečių naikinimą bene dažniausiai užduodamas klausimas – kodėl konfiskuoti kontrabandiniai tabako gaminiai nėra realizuojami?

Jeigu konfiskuotos kontrabandinės cigaretės būtų pardavinėjamos, būtų iškreipiama legali rinka, kenkiama teisėtam ir sąžiningai mokesčius mokančiam, darbo vietas kuriančiam verslui. Tad galų gale tai neigiamai atsilieptų patiems vartotojams.

Be to, didelė dalis sulaikytų cigarečių – be banderolių, pagamintų nežinia kur ir nežinia kokiomis sąlygomis. Muitinės pareigūnai yra likvidavę ne vieną šešėlinį tabako fabriką, kuriame panašios cigaretės gamintos antisanitarinėmis sąlygomis, tabakas apniktas pelėsio ir pan. Vieno iš tokių „fabrikų“ darbininkai patys rūkė tik pirktines cigaretes.

Lietuvos muitinės pareigūnai kviečia prie kovos su kontrabanda ir visuomenės saugumo užtikrinimo prisijungti visus neabejingus piliečius: informaciją apie nusikalstamas veikas asmenys gali pranešti visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis nemokamu Muitinės departamento pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44, taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius