-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitinės pareigūnai Vilniaus oro uoste sulaikė nelegaliai gabenamas karpažoles

Vilniaus Oro uosto posto muitininkai sulaikė iš Indijos gabenamų augalų, kuriems įvežti galimai reikalingi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos leidimai.
Sulaikyta karpažolė
Sulaikyta karpažolė / Vilniaus teritorinės muitinės nuotr.

Kaip informuoja Vilniaus teritorinė muitinė, peršvietę rentgenu iš Indijos atvykusios moters krepšį, muitinės pareigūnai jame aptiko tris skirtingo ilgio (44,5 cm, 17 cm, 29 cm) žalius augalų, iš pirmo žvilgsnio panašių į kaktusus, ūglius. Kaip aiškino juos gabenusi keleivė V.V., juos ji tiesiog nusiskynusi gatvėje ir ketinusi auginti namie.

Muitinės pareigūnai įtarę, kad moteris galimai pažeidė CITES konvenciją, augalus sulaikė. Po konsultacijų su Aplinkos apsaugos ministerijos bei Gamtos tyrimų centro specialistais paaiškėjo, jog pareigūnų įtarimai apie draudžiamus gabenti augalus pasitvirtino. Iš Indijos nelegaliai bandyta įvežti karpažoles (Euphorbia), kurios yra įrašytos į CITES konvencijos II priedą ir jiems gabenti reikia specialių dokumentų. Sulaikytieji augalai perduoti Vilniaus universiteto Botanikos sodui.

Muitinės departamentas primena, kad Lietuvos muitinės interneto svetainėje www.cust.lt galima susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei 2002 m. Lietuvoje įsigaliojusiomis Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėmis.

Šios taisyklės reglamentuoja nykstančių laukinių gyvūnų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką. Šių taisyklių reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, esantiems Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai: vienkartinis CITES leidimas gyvūnų importui ir eksportui bei vienkartinis leidimas įvežti gyvūnus į Lietuvos Respubliką arba išvežti iš jos. Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turėtų kreiptis į Valstybinę aplinkos apsaugos agentūrą.

Lietuvos muitinė Vilniaus oro uoste yra įrengusi ekspoziciją, kurioje demonstruojami Lietuvos muitininkų bei kaimyninių šalių pareigūnų sulaikyti suvenyrai, pagaminti iš saugomų laukinių gyvūnų ar augalų - kailiai, rankinės bei bateliai iš roplių odos, koralai, kriauklės, taip pat pateikiama informacija apie tokių gaminių gabenimo tvarką.

Pilnateise CITES konvencijos šalimi nare Lietuva tapo 2002 m. Šiuo metu konvenciją yra ratifikavę daugiau kaip 170 valstybių. Konvencijos globojamų gyvūnų ir augalų sąraše įrašyta daugiau kaip 30 tūkst. pasaulyje nykstančių ir CITES konvencijos saugomų rūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius