Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitininkai kaltinami cigarečių kontrabanda: Lietuva ir ES prarado beveik 10 mln. eurų

Europos deleguotasis prokuroras, veikiantis Lietuvoje, Vilniaus apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje du Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai ir du Baltarusijos Respublikos piliečiai kaltinami cigarečių kontrabanda ir neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis veikiant organizuotoje grupėje.
Sulaikyta kontrabanda
Asociatyvi nuotr. / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Minėti valstybės tarnautojai R.K. ir R.C. taip pat kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, dėl ko didelės turtinės ir neturtinės žalos patyrė Europos Sąjunga ir Lietuvos Respublika. Dėl kaltinamųjų galimai padarytų nusikalstamų veikų Europos Sąjungai ir valstybei nebuvo sumokėta beveik 10 mln. eurų importo mokesčių (9 773 009 eurų).

Ikiteisminio tyrimo, kurį inicijavo ir atliko Lietuvos Respublikos Muitinės kriminalinė tarnyba, duomenimis, kontrabandinės baltarusiškos cigaretės labai dideliais kiekiais į Lietuvą iš Baltarusijos buvo gabenamos 2019 m. pabaigoje krovininiais vilkikais.

Surinkti dokumentai ir tyrimo medžiaga leidžia pagrįstai manyti, kad kaltinamieji veikė organizuotoje grupėje pagal iš anksto parengtą planą, pasiskirstę skirtingomis užduotimis ir vaidmenimis. Baltarusijos Respublikoje į vilkikų priekabas pakrautos cigaretės buvo įvežamos į Lietuvą per Šalčininkų kelio postą. Buvo imituojamas krovinio muitinis įforminimas, nurodant neva gabenamos paletės, nepateikiant krovinių muitinės kontrolei.

Tyrimo duomenimis, taip į Lietuvą buvo įleisti 4 vilkikai su priekabomis-platformomis, neteisėtai įvežant į Europos Sąjungos teritoriją virš 3 milijonų cigarečių pakelių.

Tokiu būdu kaltinamieji R.K. ir R.C. savo neteisėtais veiksmais pašalino kliūtis ir sudarė sąlygas padaryti kontrabandą, neteisėtai disponuoti akcizais apmokestinamomis prekėmis, dėl ko nebuvo sumokėti beveik 10 mln. eurų importo mokesčiai, diskreditavo ir pažemino valstybės tarnautojo – muitinės pareigūno vardą, sumenkino valstybės institucijos – Lietuvos muitinės – autoritetą, padarė didelės turtinės ir neturtinės žalos Valstybei ir Europos Sąjungai. Abu muitinės pareigūnai R.K. ir R.C. ikiteisminio tyrimo metu ir dabar yra nušalinti nuo tarnybinių pareigų.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Europos deleguotųjų prokurorų biuro prokurorai.

LR prokuratūra primena, kad 2021 m. birželio 1 d. darbą pradėjo Liuksemburge įkurta Europos prokuratūra. Ji tiria Europos Sąjungos finansiniams interesams kenkiančius nusikaltimus, susijusius su sukčiavimu, korupcija, pinigų plovimu, tarpvalstybiniu sukčiavimu PVM srityje. Tai pirmoji viršvalstybinė prokuratūra.

Ši nauja Europos Sąjungos įstaiga tiria bet kokią kitą neteisėtą veiklą, kuri yra neatsiejamai susijusi su ES biudžetui kenkiančiais nusikaltimais, ir vykdo baudžiamąjį persekiojimą saugant Europos Sąjungos turtą, pajamas ir išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius