Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitininkai per pusmetį sulaikė 230 kg narkotikų ir 19 mln. eurų vertės cigarečių

Lietuvos muitinės pareigūnai pirmąjį šių metų pusmetį sulaikė kontrabandinių ir neteisėtai gabentų prekių už daugiau kaip 20 milijonų eurų. Didžiausią sulaikytos kontrabandos dalį sudaro nelegalios cigaretės. Jų konfiskuota daugiau nei 160 mln. vienetų, įvertintų 19 mln. eurų. Tai trigubai daugiau nei pernai tą patį laikotarpį: tuomet buvo sulaikyta 60 mln. vnt. cigarečių kurių vertė viršijo 6 mln. eurų.
Cigaretės slėptos bulvių traškučių dėžėse
Cigaretės slėptos bulvių traškučių dėžėse / Lietuvos muitinės nuotr.

Lietuvos muitinės pranešime apie praėjusio pusmečio rezultatus pažymima, kad cigarečių kontrabandos sulaikymai padidėjo trigubai.

Nelegalios tabako rinkos dalies Lietuvoje mažėjimą patvirtina ir Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys: 2015 m. pirmą pusmetį cigarečių pardavimai legalioje rinkoje išaugo 7 procentais. 

Skirtingai nei pastaruosius kelis metus, kai didžiausi kiekiai tabako gaminių buvo sulaikomi Lietuvos–Baltarusijos pasienyje, šiais metais Lietuvos muitinės pareigūnai vis dažniau sulaiko nelegalius baltarusiškus tabako gaminius, įvežtus iš Latvijos. Pasak Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojo Vyganto Paigozino, toks kontrabandos maršrutų pokytis įvyko sustiprinus išorinės Europos Sąjungos sienos kontrolę. 

Kaip ir ankstesniais metais, Lietuvos muitinėje didelis dėmesys skiriamas narkotikų kontrabandos užkardymui. Pirmąjį šių metų pusmetį muitinės kriminalistai pradėjo 41 ikiteisminį tyrimą dėl kvaišalų kontrabandos. Pareigūnai sulaikė 220 kg hašišo ir dar beveik 10 kilogramų įvairių kitų narkotikų. Taip pat – 759 tabletes ir 129 ampules vaistų, turinčių psichotropinių medžiagų. Muitinės kriminalistams aktyviai bendradarbiaujant su kitomis Lietuvos teisėsaugos institucijomis, dalyvaujant tarptautinėse operacijose, reikšmingi kvaišalų kiekiai taip pat buvo sulaikyti ir už Lietuvos ribų, Baltijos ir Skandinavijos valstybėse. Ten, padedant Lietuvos pareigūnams, 2015 m. ne kartą buvo sulaikytos didžiulės hašišo, taip pat – amfetamino ir metamfetamino siuntos.

Muitininkai sulaikė ir 47 tonas naftos produktų, dviem vilkikais su autocisternomis įvežtų iš Latvijos. Kilus įtarimams, kad dyzelinį kurą bandoma deklaruoti kaip tepalinę alyvą, siekiant išvengti akcizo mokesčio, paimti naftos produktų mėginiai. Dėl šių faktų Muitinės kriminalinėje tarnyboje pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Iš viso pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos muitinės pareigūnai, tikrindami į Lietuvą įvežto kuro gabenimą, nustatė beveik 3000 pažeidimų ir, apskaičiavę mokėtinus mokesčius, į valstybės biudžetą surinko 155 tūkst. eurų mokesčių.

Birželio mėnesį muitinės pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo ir dėl neteisėto alkoholio gabenimo. Muitininkai Pasvalio apylinkėse sulaikė krovininį automobilį su 12 tūkst. butelių kavos likerio „Sheridans Original“ be banderolių. Nelegalaus alkoholio vertė – beveik 15 tūkst. eurų. Vilkiką vairuojantis Latvijos pilietis G.T. pareigūnams teigė iš Latvijos į Lenkiją vežantis gėrimus, tačiau negalėjo paaiškinti, kodėl gėrimai nepažymėti akcizo ženklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius