Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitininkai sulaikė iš nykstančių augalų pagamintus preparatus

Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai sulaikė maisto papildų, kurių gamybai buvo panaudotos orchidėjos.
Sulaikyti maisto papildai
Sulaikyti maisto papildai / Vilniaus teritorinės muitinės nuotr.
Vilniaus teritorinės muitinės nuotr./Sulaikyti maisto papildai
Vilniaus teritorinės muitinės nuotr./Sulaikyti maisto papildai

Kaip rašoma Vilniaus teritorinės muitinės pranešime, Vilniaus pašto pervežimo centre praėjusią savaitę tikrindami siuntas pareigūnai atkreipė dėmesį į paketą iš Indijos. Jame aptiko 20 plastikinių indelių, kuriuose buvo 1 tūkst. 200 tablečių „Himalaya Speman".

Pasikonsultavus su Gamtos tyrimų centro laboratorijos specialistais paaiškėjo, kad šių maisto papildų gamybai buvo panaudoti itin reti augalai - vyriškosios gegužraibės (Orchis mascula). Kadangi visi orchidėjų rūšies augalai yra saugomi ir įtraukti į Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) I-II priedus, sulaikytoms tabletėms įvežti į Lietuvą ar išvežti iš jos reikalingi leidimai.

Vilniaus teritorinės muitinės nuotr./Sulaikyti maisto papildai
Vilniaus teritorinės muitinės nuotr./Sulaikyti maisto papildai

Muitinės departamentas primena, kad Lietuvos muitinės interneto svetainėje www.cust.lt galima susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei 2002 m. Lietuvoje įsigaliojusiomis Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėmis. Šios taisyklės reglamentuoja nykstančių laukinių gyvūnų ir augalų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų (augalų) pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką.

Šių taisyklių reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, esantiems Lietuvos Respublikos teritorijoje. Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai: vienkartinis CITES leidimas gyvūnų (augalų) importui ir eksportui bei vienkartinis leidimas įvežti gyvūnus (augalus) į Lietuvos Respubliką arba išvežti iš jos. Asmenys, planuojantys atsisiųsti ar atsigabenti egzotinių preparatų, daiktų ar suvenyrų, tokių leidimų turėtų kreiptis į Valstybinė aplinkos apsaugos agentūrą.

Prie CITES konvencijos Lietuva prisijungė 2002 m. Šiuo metu konvenciją yra ratifikavusios daugiau kaip 170 valstybių. Konvencijos globojamų gyvūnų ir augalų sąraše įrašyta daugiau kaip 30 tūkst. pasaulyje nykstančių ir CITES konvencijos saugomų rūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius