Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 21 /10:51

N.Venckienės suburtos gaujos byloje – naujas teismų maratonas Vilniuje

Sostinėje apeliacine tvarka mėginama pradėti nagrinėti rezonansinę su jau istoriniais įvykiais Garliavoje susijusią baudžiamąją bylą, kurioje 8 vadinamojo pedofilijos skandalo aktyvistai buvo nuteisti dėl neteisėto Laimutės Stankūnaitės sekimo ir kitų nusikaltimų. Spalio 21 d. pirmasis bandymas surengti apeliacinį svarstymą žlugo, tačiau būsimi posėdžiai suplanuoti net iki 2020-ųjų vasario.
Garliavos aktyvistų byla
Garliavos aktyvistų byla Apeliaciniame teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ši byla anksčiau nagrinėta Šiaulių apygardos teisme, o po jo pirminio nuosprendžio paskelbimo apeliaciniam svarstymui dabar persikėlė į sostinę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Garliavos aktyvistų byla
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Garliavos aktyvistų byla

Teismas yra pripažinęs, kad 2010 metų pradžioje buvusi teisėja Neringa Venckienė su savo teta Audrone Skučiene subūrė grupę, organizavo buvusio Kauno apygardos teismo teisėjo Alberto Milinio šmeižimą, organizavo duomenų apie privatų gyvenimą rinkimą. Teisėjo sūnus Vaidas Milinis buvo viešai apkaltintas pedofilija. Jo artimieji byloje yra pripažinti nukentėjusiaisiais.

Nukentėjusiaisiais šioje byloje taip pat pripažinti L.Stankūnaitė su dukra, jos buvusi advokatė Loreta Kraujutaitienė, advokatas Gintaras Černiauskas, antstolė Sonata Vaicekauskienė.

Pirmadienio rytą bylos nagrinėjimas strigo, nes neatvyko išteisintasis Vitalijus Keršis, duomenų apie tai, kad apie teismą jam pranešta, proceso šeimininkai neturėjo.

VIDEO: Teisiamų Garliavos aktyvistų byla persikėlė iš Šiaulių į sostinę

„Tai piktybinis navikas šioje byloje. Prašau jį per prievartą atvesti ar kažkaip!“, – piktai pareiškė teisiamasis Andrejus Lobovas, tikinęs, kad V.Keršis nedrausmingu lankymu klampino ir Šiauliuose vykusį procesą.

„Aš pats atvykau į teismą per negaliu. Mano mama serga vėžiu, mano mama yra išprotėjusi, šiandien kaip tik negalėjo slaugė. Bet aš ją palikau ir atvykau į teismą“, – pareiškė kitas teisiamasis.

Bylos nagrinėjimas dėl V.Keršio neatvykimo atidėtas. Nauji posėdžiai suplanuoti iki kitų metų vasario.

Tyrimas Neringos Venckienės atžvilgiu šioje byloje yra atskirtas, o kaltinimai byloje buvo pateikti ne tik A.Skučienei, bet ir Ramintai Baltuškienei, Tatjanai Borovec, Gediminui Aidukui, Dariui Kaminickui, Vitalijui Keršiui, Rimantui Stanislovui Rinkevičiui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Andrejui Lobovui ir Renaldui Ščiglinskui.

T.Borovec ir R.S.Rinkevičius teismo Šiauliuose gegužės 30 d. buvo išteisinti. V.Keršis išteisintas dėl sekimo, o dėl mirusiojo atminimo paniekinimo byla jo atžvilgiu nutraukta dėl senaties.

Viena grupuotės lyderių laikomai A.Skučienei dėl šmeižimo, neteisėto informacijos rinkimo apie gyvenimą ir paskleidimo ir dėl piktnaudžiavimo skirta subendrinta dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Ji taip pat įpareigota sumokėti 570 eurų įmoką į nukentėjusių asmenų fondą. Dėl mirusiojo atminimo paniekinimo A.Skučienė buvo išteisinta.
Kitiems nuteistiesiems buvo skirtos 3-3,8 tūkst. eurų baudos, o nukentėjusiesiems priteistos nedidelės kompensacijos.

Kaltinamieji, išskyrus kaltę visiškai pripažinusį V.Keršį, atsakomybę byloje neigė arba teigė nesuprantantys, kuo yra kaltinami. Nuosprendis Šiauliuose neįtiko visiems 8 nuteistiesiems, tad Apeliacinis teismas svarstys visų jų skundus, maža to, iš dalies verdiktas nepasirodė pakankamai griežtas ir valstybinį kaltinimą palaikančiai prokuratūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius