Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 16 /18:05

Nuodingi dūmai ir masinė evakuacija dėl gaisro Alytuje: ministras prabilo apie padegimą, ugniagesiai nusiteikę dirbti visą parą

Trečiadienio naktį Alytuje, Pramonės rajone, užsidegė gamybinės patalpos vienoje bendrovių. Tai – įmonė „Ekologistika“, esanti Pramonės g. 1. Minėta įmonė užsiima naudotų padangų perdirbimu, utilizacija ir yra vadinama viena didžiausių šios srities bendrovių Baltijos šalyje, skelbia Alytausgidas.lt. Dėl didžiulės gaisro keliamos taršos vyko dalinė alytiškių evakuacija, policijai gelbėti žmones padėjo net kariuomenė. Ugniagesių pajėgos telkiamos iš pusės Lietuvos. Sveikatos specialistai įspėja, kad degančios, o ypač smilkstančios padangos – tikra cheminio užterštumo bomba. Aplinkos ministras K.Mažeika dėl gaisro Alytuje kreipėsi į prokuratūrą.

Suprasti akimirksniu

  • Antradienio naktį Alytuje užsidegė Pramonės rajone esanti naudotų padangų perdirbimo įmonė „Ekologistika“.
  • Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Laura Valauskienė teigia, kad gaisrą užgesinti labai sunku, dega per 2000 kv. m. teritorija. Apie 16 val. buvo pranešta, kad gaisras pristabdytas.
  • Gaisrą lokalizuoja apie 50 ugniagesių iš Alytaus, Druskininkų, Lazdijų, Kauno, Marijampolės, netgi Šiaulių.
  • Dėl didžiulės gaisro keliamos taršos vyko dalinė alytiškių evakuacija, policijai gelbėti žmones padėjo net kariuomenė.
  • Evakuacijai taip pat buvo naudojamas miesto viešasis transportas, todėl trečiadienį mieste jis buvo sustabdytas. Kartu daliai Putinų mikrorajono daugiabučių buvo laikinai atjungtas šalto vandens tiekimas.
  • Dalis Pramonės mikrorajone esančių įmonių nutraukia darbą.
  • Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ties Alytumi pučia pietų krypties vėjas, tad dūmai nešami Prienų ir Birštono savivaldybių link. Savivaldybės apie 14 val. patvirtino, kad apylinkėse jau yra juntamas degėsių kvapas.
  • Gaisro priežastis kol kas nežinoma. Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika prakalbo apie padegimą. Jis kreipėsi į prokuratūrą dėl tyrimo. Ministras teigia, kad žala gamtai gali siekti 5 mln. eurų.
  • „Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas padegimo versiją atmeta. Bet tikslios priežasties pasakyti taip pat negalintis.
  • Trečiadienį vakare Alytuje buvo paskelbta ekstremali padėtis.
  • Aplinkos apsaugos agentūros preliminarūs oro tyrimai rodo, kad Alytaus mieste kietųjų dalelių koncentracija tris kartus viršija normą.

Gaisras šiuo metu valdomas, bet neužgesinamas jau ilgiau nei 15 valandų. Pasikeitė gaisrininkų pamainos, išvargę gelbėtojai išleisti atokvėpio, juos pakeitė pailsėjusieji.

Situacija gaisravietėje vakare jau daug geresnė nei ryte ar popietę: ugnis daugiau nebeplinta, dega tik pavieniai židiniai. Tačiau gaisrininkai optimizmu netrykšta, atvirkščiai, jei reikės, jie nusiteikę darbuotis visą vakarą ir net iki ketvirtadienio ryto.

„Savivaldybė užtikrina resursus, kad visą naktį būtų apšviesta teritorija. Apskritai, norime labai padėkoti Alytaus miesto savivaldybei, kad pasirūpino ugniagesių gelbėtojų maitinimu ir higienos poreikiais. Degantis plotas dar didžiulis, tų likusių židinių likę daug. Tad gesinimas, jei reikės, nebus nutrauktas ir per visą naktį“, – trečiadienio vakarą padėtį apibendrino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė.

Tuo metu 15min fotoreporteris Erikas Ovčarenko iš Alytaus praneša, kad jokios panikos ar suirutės mieste nėra. Dauguma alytiškių jaučiasi ramūs visų pirma dėl to, kad vėjas gaisro dūmus neša į priešingą pusę nei yra Alytaus centras – per pramonines zonas ir laukus tolyn nuo miesto.

VIDEO: Alytaus gyventojų nuomonės apie gaisrą: „Visi Alytaus automobiliai per mėnesį tiek nepridūmija“

Evakuotiems ieško nakvynės vietos

Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Šarūnas Klėgeris popietę BNS sakė, kad dabar vykdomas iš Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro evakuotų žmonių perkėlimas iš laikinųjų į nuolatines vietas. „Apnakvindinsim kažkurį laikotarpį, kol bus užgesintas gaisras“, – kalbėjo jis.

Vyr. srž. D. Kardoko / Lietuvos kariuomenės nuotr./Evakuacija Alytuje
Vyr. srž. D. Kardoko / Lietuvos kariuomenės nuotr./Evakuacija Alytuje

Vicemeras tvirtino, kad taip pat bandoma spręsti ir vandens užterštumo problemą, baiminantis, kad gesinant pilamas ir užteršiamas vanduo nepatektų į valymo įrenginius bei upę.

Vanduo kol kas surenkamas į papildomus rezervuarus, kad nebūtų pilamas į Nemuną.

„Turime vandens užterštumą, vanduo kol kas surenkamas į papildomus rezervuarus, kad nebūtų pilama į Nemuną. Nenorim, kad patektų į nuotekų valymo įrenginius, nes užterštumas yra labai didelis“, – pridūrė jis.

Š.Klėgeris akcentavo, kad surinktas užterštas vanduo bus valomas atskirai.

Anot jo, bus sprendžiama ir dėl vandens tiekimo gyventojams antroje dienos pusėje, kad nepritrūktų vandens išteklių gaisro gesinimui.

Vicemeras sakė, jog dūmai aplenkia miestą, todėl nėra poreikio evakuoti daugiau gyventojų.

„Mes esame pasidomėję, jei vėjas pasisuktų į miesto pusę, mes turime iš kur paimti respiratorių ir pradėti dalinimą“, – sakė vicemeras.

Pavyzdinis pajėgų telkimas

Feisbuke viena moteris prasitarė, kad Alytuje ugniagesiu dirbančiam jos broliui šiandieną išpuolė išeiginė, bet jis pats išvyko į tarnybą vos išgirdęs apie tai, kas dedasi.

Suprasti akimirksniu

  • „Ekologistika“ (buvusi „Rimdeva“), kurioje pastaruoju metu dirbo per 40 darbuotojų, paskutinį kartą aplinkosaugininkų buvo tikrinta neseniai, mat apie tai, kad įmonė turi teisę išrašyti gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus, skelbiama rugsėjo 1 dieną atnaujintoje informacijoje.
  • Alytiškiams priklausančioje įmonėje, kurioje kilo gaisras, buvo pilnai perdirbamos padangos, o produkcija – gumos granulės, gumos plytelės ir guminė grindų danga lauko aikštelėms – išvežama ir į užsienį.

Apie žalos dydį kol kas nėra žinoma, tačiau jau aišku, kad tai – labai didelis gaisras. Jis pasiekė ir pastato stogą (užlieta daug patalpų), o taip pat šalia veikiančios bendrovės „Ekobazė“ valdas.

Evakuotas netoli gaisravietės esantis Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

Alytaus ugniagesiams kovoti su milžinišku gaisru padeda ne tik kolegos iš aplinkinių stočių (Druskininkų, Lazdijų, Marijampolės), bet ir Kauno bei Vilniaus gaisrininkų ekipažai (po vidurdienio jų darbavosi bent 11). Popietę į Alytų atvyko pajėgos net iš Šiaulių (atstumas tarp miestų yra 210 kilometrų), technika čia ir toliau telkiama, kaip dabar vertinama, iš pusės Lietuvos teritorijos.

15 kilometrų spinduliu aplink gaisravietę gyvenantys ar dirbantys žmonės raginami likti patalpose, užsandarinti langus, o lauke naudotis kvėpavimo apsaugomis.

VIDEO: Didžiulį gaisrą Alytuje gesinti itin sudėtinga

Dėl gaisro trečiadienį atšaukiami renginiai Alytaus kultūros ir komunikacijos centre.

Aplinkos ministras prabilo apie padegimą

Dėl trečiadienį kilusio gaisro Alytaus įmonės pastate, kur laikomos padangos, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika kreipėsi į prokuratūrą.

Ministerija, anot K.Mažeikos, gavo nepatvirtintų duomenų, kad gaisras galėjo būti sukeltas tyčia.

15min skaitytojo Vido nuotr./Įvykio vietoje
15min skaitytojo Vido nuotr./Įvykio vietoje

„Mums kyla klausimų, reikia, kad ištirtų, kiek tai galėjo būti tyčinis, kiek tai galėjo būti netyčinis atvejis. Taip pat kad paskaičiuotų, kartu pajungiant mūsų pavaldžias institucijas, žalą gamtai ir išaiškintų atsakingus asmenis“, – BNS sakė jis.

Savo ruožtu Alytuje degančios įmonės vadovas Juozas Cicėnas kol kas atmeta padegimo versiją. Jis patvirtino, kad „Ekologistikos“ turtas buvo draustas.

Prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS teigė, kad prokuratūra kol kas ministerijos kreipimosi negavo.

Situacija ekstremali, sušauktas posėdis

Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Š.Klėgeris BNS sakė, kad dėl gaisro sušauktas ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis, jis greičiausiai vyks visą dieną.

„Šalia tos vietos yra savivaldybės reabilitacijos centras, kur yra 85 asmenys, kai kurie iš jų nevaikšto. Todėl dabar pagrindinis darbas yra juos išvežti“, – kalbėjo vicemeras.

Jis sakė, kad šalia yra įsikūrę miesto šilumos tinklai, svarstoma, kaip juos apsaugoti.

Anot jo, gyventojai yra informuojami tiek per žiniasklaidą, tiek garsiakalbiais, kad būtų namuose, užsidarytų šulinius ir elgtųsi pagal Sveikatos centro rekomendacijas.

„Kariuomenė, visos struktūros yra pajungtos. Tai yra nuo kariuomenės iki autobusų, savivaldybės transporto“, – tvirtino Š.Klėgeris.

Jis teigė, kad dūmai šiuo metu neslenka į miesto pusę.

„Bus kitas iššūkis, kai pradės viskas kristi iš atmosferos. Reikės, kad gyventojai būtų namuose, nes tai kenksmingos medžiagos“, – akcentavo vicemeras.

Anot jo, bus sprendžiama dėl respiratorių dalijimo vietos gyventojams.

Susidariusią situaciją pakomentavo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis. „Be abejo, svarbiausia mums yra žmonių saugumas“, – pabrėžė miesto vadovas.

Pasak mero, vien Miklusėnuose yra apie 4000 gyventojų, kuriems aktuali užterštumo situacija ir prieš ją nukreiptų priemonių arsenalas.

Iš ryto situacija Alytuje buvo sudėtinga, kai mieste pradėjo trūkti vandens.

„Rūpinamės maitinimu, rūpinamės vandeniu. Iš ryto situacija buvo sudėtinga, kai pradėjo trūkti vandens mieste“, – informavo N.Cesiulis.

Didieji miesto autobusai naudojami evakuacijai

Savo ruožtu Alytaus miesto savivaldybė informuoja viešojo transporto keleivius, kad dėl neeilinės padėties mieste didieji autobusai numatytais maršrutais nekursuos.

Kitaip tariant, gelbėjimo darbuose evakuojant ligonius iš Pramonės rajono dirbantys viešojo transporto autobusai į miesto maršrutus nevažiuos. Miestiečių atsiprašoma už laikinus nepatogumus.

Prireikė kariškių pagalbos

Dėl trečiadienį Alytaus įmonės pastate, kurioje laikomos padangos, kilusio gaisro pasitelkiamos kariuomenės pajėgos, BNS informavo Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Laimis Bratikas.

Jis sakė, kad dėl kilusio gaisro į Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalioną pagalbos kreipėsi miesto savivaldybė.

Kariuomenė atsigabeno keliasdešimt neštuvų, kariškų lovelių ir medicinos priemones.

„Lietuvos kariuomenė nedelsdama sutelkė Taikos meto užduočių budinčias pajėgas, esančias Alytaus mieste. Šiuo metu skirta ir jau pradeda veikti keliasdešimt karių su penkiomis transporto priemonėmis“, – teigė kariuomenės atstovas.

Jis tvirtino, kad kariuomenė atsigabeno keliasdešimt neštuvų, kariškų lovelių ir medicinos priemones evakuacijai bei transportavimui.

Numalšinti tokį gaisrą – iššūkis

Alytausgidas.lt šaltinių žiniomis, gaisrą anksti ryte pastebėjo pro šalį važiuojantys apsaugininkai. Spėliota, kad padangų perdirbimo įmonė liepsnoja per naktį.

Ugniagesiai gelbėtojai pirminį pranešimą apie įvykį iš tiesų gavo gilią naktį, 2.57 val.

Įsitikinus gaisro pavojingumu, iškart imta planuoti šalia esančius gyventojus kur nors iškelti.

Gaisro gesinimo darbai bent 15 val. dar vyksta (vyko), o ugnies įsižiebimo priežastis ugniagesiai ir priešgaisrinės saugos ekspertai išnagrinės tik vėliau.

Teigiama, jog gesinimo darbus ypač sunkina dvi aplinkybės: pirmoji yra vėjas, o antras nepalankus aspektas – sudėtingas, painus degančių patalpų vidaus erdvės išplanavimas. Gesinimas vyksta tiek iš vidaus, tiek iš išorės.

VIDEO: Karšti komentarai iš padangų įmonės gaisro Alytuje

Kaip portalui Alytausgidas.lt. patvirtino bendrovės „Ekologistika“ atstovas, gaisro metu nukentėjusiųjų žmonių nebuvo.

PAGD atstovė Laura Valauskienė 15min informavo, kad gaisras yra apėmęs statinius 2 000 kvadratinių metrų plote, o į jo gesinimą yra įsitraukę mažiausiai 50 ugniagesių.

Įvykio vietoje jau ryte buvo galima suskaičiuoti mažiausiai 9 ugniagesių gelbėtojų ekipažus, priešpiet jų skaičius padidėjo iki 11.

Po vidurdienio L.Valauskienė 15min informavo apie vieną ugniagesių laimėjimą: pajėgoms pavyko sustabdyti ugnies plitimą per stogo konstrukcijas. Tačiau viduje gaisras dar siaučia ir kažkiek plinta, tad gesinimo operacijos pabaigos laikas dar neprognozuojamas.

Anot PAGD atstovės, priešpiet per Gyventojų informavimo ir perspėjimo sistemą žmonėms į telefonus buvo išsiųstas pranešimas apie tai, kad patariama likti namuose, užsandarinti langus, uždengti šulinius. „Jaučiant degėsių, gumos kvapą – dėvėti apsaugines kaukes, be reikalo nebūti lauke“, – vardijo L.Valauskienė. Šis įspėjimas išsiųstas 15 km spinduliu aplink degantį objektą esantiems gyventojams.

Dūmai žmones pasiekė ne iš karto

Laimė, vėjas trečiadienio ryte buvo daugiausia iš pietų, todėl debesys su nuodingais dūmais miesto gyvenamosios dalies iškart nepasiekė, pažymima Alytausgidas.lt.

Tiesa, nepasisekė šiauriau Alytaus gyvenantiems, dūmų debesys atkeliavo iki Miklusėnų ir toliau, o kadangi Dzūkijos sostinė įsikūrusi dauboje prie upės, dūmai greit nukeliavo ir ratu iki gausiai apgyvendintų sodų prie Nemuno, taip pat iki I Alytaus pusės, iš pradžių nuo Takniškių ir kitų toje pusėje esančių rajonų.

Portalas Danielius.net šį gaisrą yra užfiksavęs iš drono.

VIDEO: Gaisras Alytuje, filmuotas iš drono

Nors gyventojų po 8 val. gautose nepaprastojo skubaus įspėjimo SMS žinutėse iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM rašoma, kad pavojaus, pirminiais duomenimis, gyventojams nėra, taip kol kas yra todėl, kad vėjas nepučia į gausiai apgyvendintas Alytaus miesto vietoves tame pačiame Pramonės rajone, Putinuose ir pan. Vėjo krypčiai pasikeitus, jeigu gaisras dar nebus užgesintas, dūmų tvaiką pajus ir kiti miesto gyventojai.

Gyventojai dūsta, darbo ėmėsi aplinkosaugininkai

„Baisu, nėra, kuo kvėpuoti“, – apie 10 val. pasiguodė alytiškis Dainius M.

Keli 15min skaitytojai pasiguodė, kad toksiškų dūmų smarvė juntama net už keliolikos kilometrų, Birštono savivaldybėje.

15min skaitytojo Vido nuotr./Įvykio vietoje
15min skaitytojo Vido nuotr./Įvykio vietoje

Pasak PAGD atstovės L.Valauskienės, gaisravietėje dirba ir aplinkos apsaugos specialistai, jie nustatys aplinkos užterštumą.

„Esant poreikiui, jeigu bus nustatytas oro užterštumas, per gyventojų perspėjimo sistemą Alytaus gyventojams bus išsiųsti pranešimai į mobiliuosius telefonus“, – BNS teigė ji.

Pasak PAGD atstovės, netoli gaisravietės yra reabilitacijos centras.

„Planuojama šalia esančius gyventojus kur nors iškelti“, – dar anksti ryte tvirtino L.Valauskienė.

Senjorai evakuojami į vaikų globos namus

Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro (MRSC) direktorė Irma Maskeliūnienė BNS sakė, kad praktiškai visi iš įstaigos evakuojami asmenys yra senjorai.

Senjorai iš reabilitacijos centro gabenami į vaikų globos namus, dalis į ligoninę.

„Išgabenami į vaikų globos namus, dalis į ligoninę, kita dalis į Jaunimo ir suaugusiųjų mokyklą“, – tvirtino I.Maskeliūnienė.

Ji pridūrė, kad pacientai evakuojami greitosios pagalbos automobiliais, į pagalbą atvyksta kariuomenė.

Pramonės g. 9 esančiame buvusių šilumos tinklų profilaktoriume veikia palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius, ambulatorinė reabilitacija ir globos skyrius. Čia gyvena, gydomi daugiausia vyresniojo amžiaus žmonės. Jiems dūmų iš Pramonės g. 1 gaisro teko bene daugiausia.

Tai nustatė ir pradėti evakuaciją nurodė ekstremalių situacijų grupė, pasakoja vietos portalas Alytausgidas.lt.

Ligonių evakuaciją Alytaus MRSC darbuotojai vykdo padedami ne tik karių, tačiau ir talkinami kolegų medikų bei vežėjų iš „Kautros“ bendrovės.

Pradiniais duomenimis, evakuacijos prireikė aštuonioms dešimtims ligonių.

Pradiniais duomenimis, evakuacija yra reikalinga aštuonioms dešimtims ligonių.

Dalis senolių, kuriems reikia pastovios medicinos pagalbos, bus paguldyti ligoninėje, kitai daliai buvo ieškomos patalpos.

Alytausgidas.lt žiniomis, pacientai, kurių būklė nėra kritiška, evakuojami į kitas patalpas, taip pat ir į Putinuose esančią švietimo įstaigą.

Evakuojamus ligonius Putinuose priims Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokykla. Kaip mūsų portalui patvirtino šios mokyklos atstovė, MRSC pacientai laikinai bus priglausti sporto salėje. Naujos statybos pastatas Miklusėnų g. 36 yra šiuolaikinės statybos, erdvus, jaukus su gerai veikiančiu vidaus patalpų šildymu, tad senoliai sušalti neturėtų.

Atmintinė gyventojams: kaip apsisaugoti

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras trečiadienį prieš vidurdienį suskubo paviešinti rekomendacijos gyventojams: kaip apsisaugoti nuo degančių padangų poveikio sveikatai.

Siekdami išvengti ūmių ir lėtinių sveikatos sutrikimų, tol, kol nebus visiškai likviduotas gaisras Alytuje, nustatytos jo padarinių paveiktos teritorijos ir pranešta, kad gyventojams saugu, visiems žmonėms, gyvenantiems ir dirbantiems pavėjui nuo gaisro vietos, primygtinai rekomenduojama laikytis šių patarimų.

1. Tie, kurie jaučia tiesioginį poveikį ar diskomfortą (mato juodus dūmus, uodžią specifinį kvapą), evakuotis į priešvėjinę gaisrui vietą. Ypač rekomenduojame pasišalinti iš gaisro dūmų paveiktų teritorijų besilaukiančioms, maitinančioms motinoms kartu su kūdikiais.

2. Visiems būti gerai izoliuotuose uždarose patalpose, užsidarius langus.

15min skaitytojo nuotr./Įvykio vietoje
15min skaitytojo nuotr./Įvykio vietoje

3. Jei patalpose yra mechaninė oro vėdinimo sistema, kondicionavimas ar rekuperacija, išjungti šių sistemų įrenginius.

4. Nevartoti maistui lauke augančių vaisių daržovių, javų.

5. Visus lauke esančius daiktus, su kuriais kontaktuojama (lauko baldus, automobilius ir pan.) gerai nuplauti.

6. Alytaus miesto ir aplinkinių vietovių mokyklose neorganizuoti kūno kultūros pamokų lauke, darželiuose nevesti vaikų į lauką.

7. Apsaugoti nuo taršos vandens šaltinius: sandariai uždengti šulinius ir nenaudoti jų vandens maistui.

Nuo smilkstančių padangų į aplinką patenka daug daugiau kenksmingų cheminių medžiagų lyginant su degančiomis, nes smilkstant yra žemesnė temperatūra ir teršalai nesudega.

Atkreipiame dėmesį, kad padangų gaisro gesinimo darbai trunka ilgesnį laiką, nei įprasto gaisro ir net kai vizualiai nesimato degimo, padangos vis dar smilksta, į aplinkos orą skirdamos pavojingas sveikatai medžiagas. Nuo smilkstančių padangų į aplinką patenka daug daugiau kenksmingų cheminių medžiagų lyginant su degančiomis, nes smilkstant yra žemesnė temperatūra ir teršalai nesudega.

Deginamos padangos išskiria visą puokštę cheminių medžiagų iš kurių kenksmingiausios yra benz(a)pirenas, benzenas, arsenas, švinas. Šias medžiagas žmonės gali ne tik įkvėpti, bet jos gali užteršti ir paviršinius vandenis, patekti į gruntą, nusėsti ant dar nenuimto derliaus.

Taršos rezultatų teks laukti savaitę

Kaip Alytausgidas.lt informavo LR Aplinkos ministerija, į įvykio vietą atvykę Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) laboratorijos specialistai paims aplinkos oro mėginius. Tyrimai iki rezultatų paskelbimo gali užtrukti iki savaitės.

Aplinkosaugininkai patvirtino, kad pasitelkta Alytuje veikianti AAA laboratorija, kuri paims gaisro gesinimo vandens mėginius.

Taip pat operatyviai rengiamas mobilios oro taršos laboratorijos išvykimas į Alytų, bus matuojama oro tarša ir jos parametrai Alytaus mieste bei aplinkinėse gyvenamosiose teritorijose.

Alytiškių vanduo atiduodamas gaisrininkams

Į gaisravietę kreipiamas alytiškiams skirtas vanduo, praneša jo tiekėjai
„Lokalizuojant gaisrą Pramonės g. 1, Alytuje, šiems namams laikinai nutraukiamas šalto vandens tiekimas“, – informavo AB „Dzūkijos vandenys“ bendrojo skyriaus viršininkė Rasa Lukšienė.

Dėl to, kad vandens trūksta gaisrui gesinti, be jo kurį laiką teks pagyventi Putinų g. 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 40 A, 58, 60, 62 daugiabučių gyventojams.

Kariai evakavo 42 žmones

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius popiet praneša, kad Alytuje aktyvuotos Taikos meto užduočių pajėgos – kariai vykdė gyventojų evakuaciją. Kelios dešimtys karių padėjo evakuoti Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro pacientus.

Vyr. srž. D. Kardoko / Lietuvos kariuomenės nuotr./Evakuacija Alytuje
Vyr. srž. D. Kardoko / Lietuvos kariuomenės nuotr./Evakuacija Alytuje

Trečiadienį Alytuje, pramonės rajone, kilus dideliam gaisrui, Alytaus miesto savivaldybė kreipėsi į Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalioną pagalbos dėl nukentėjusių asmenų evakuacijos ir transportavimo. Nedelsdama Lietuvos kariuomenė aktyvavo Taikos meto užduočių budinčias pajėgas, esančias Alytaus mieste.

Atvykęs į į ekstremalios situacijos vietą, karių būriui vadovaujantis karininkas kapitonas Jonas Mažylis evakuacijos veiksmus aptarė su Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro atstovais. Sudarius greitą evakavimo planą buvo pradėti evakuoti įstaigos pacientai. Dauguma evakuotųjų yra garbaus amžiaus žmonės, negalintys laisvai judėti. Birutės ulonų bataliono kariai padėjo išeiti žmonėms, juos palydėdami iš pastato, išveždami vežimėliuose ar išnešdami neštuvais.

Sulaipinus žmones į autobusus buvo paskirti kariai lydėti evakuotuosius kelionės metu. Iš viso Birutės ulonų bataliono kariai evakavo 42 žmones. Taikos meto užduočių pajėgos aktyvuojamos siekiant organizuoti, koordinuoti žmonių paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo darbus. Taip pat vadovauti ir juos vykdyti, teikti pagalbą kitoms valstybės ir savivaldybių institucijoms.

Bus papildyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius