-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namą Šiauliuose apšaudę ir moterį sužaloję vyriškiai prašo sostinės teisėjų supratimo

Lietuvos apeliacinis teismas pradėjo nagrinėti Mindaugo Rakšnio, Žano Žirono ir Artūro Aleksos baudžiamąją bylą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ir kitų nusikalstamų veikų.
Kol kas neaišku, kas sužalojo vyrą.
Ginklas / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Trečiadienį Lietuvos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija atvertė ir per vieną posėdį išnagrinėjo baudžiamąją bylą, susijusią su namo apšaudymu Šiauliuose ir sunkiu vienos moters sužalojimu.

Šioje byloje 2012 m. spalio 12 d. Šiaulių apygardos teismo nuosprendžiu Mindaugas Rakšnys (gim. 1983 m.) buvo nuteistas kalėti 2 m. ir 3 mėn., Žanas Žironas (gim. 1978 m.) 10 metų, o Artūras Aleksa (1973 m.) – išteisintas, neįrodžius jam inkriminuotų nusikalstamų veikų.

Bylos duomenimis, šie trys šiauliečiai 2011 m. gegužės 1 d. naktį Šiauliuose, V.Čkalovo gatvėje, iš pradžių užpuolė vieną gyventoją, o šiam pasislėpus viduje, apšaudė ir namą.

Ž.Žironas mažiausiai keturis kartus šovė į moterį ir policininkus. Trys kulkos susmigo į šiaulietės veidą, krūtinę ir pilvą, o pareigūnai išvengė sužalojimų tik dėl laimingo atsitiktinumo.

Kai į įvykio vietą atvyko du policijos patruliai, apšaudyto namo šeimininkė drąsiai išėjo į kiemą. Tuo metu Ž.Žironas iš mažesnio nei 15 metrų atstumo mažiausiai 4 kartus šovė į moterį ir policininkus. Trys kovinės kulkos susmigo į šiaulietės veidą, krūtinę ir pilvą, o pareigūnai išvengė sužalojimų tik laimingo atsitiktinumo dėka.

Apeliaciniu skundu prokuratūros atstovai prašo Ž.Žironą nuteisti ne už sunkų moters sveikatos sutrikdymą, o už pasikėsinimą nužudyti tris žmones visuotinai pavojingu būdu. Tokiu atveju nuteistajam, prokurorų vertinimu, tektų kalėti 15 metų. Bausmes subendrinus, šis šiaulietis kalėtų iš viso 16 metų

Prokuratūra reikalauja truputį griežčiau bausti ir nuteistąjį M.Rakšnį, o išteisintąjį A.Aleksą irgi pripažinti kaltu dėl žmonių užpuolimo (viešosios tvarkos pažeidimo).

Savo ruožtu apeliantas M.Rakšnys prašo jį visiškai išteisinti, nepadarius jokių nusikaltimų: „Aš tik pasyviai stebėjau situaciją!“

Ž.Žironas Apeliaciniame teisme tikisi švelnesnės bausmės. Vyriškis tikina, kad jaučiasi atsakingas už pasekmes ir dėl to atgailauja, tačiau aiškina nenorėjęs nieko sužaloti.

A.Aleksai pirminis išteisinamasis nuosprendis  tinka, o prokuratūros skundą vyriškis ragina atmesti.

Trečiadienį teismo posėdžio metu abu nuteistieji ir jų advokatai aiškino, kad Šiaulių teismas šią bylą suprato ir išnagrinėjo aukštyn kojom. Pagal apeliacinius skundus, būtent M.Rakšnys ir Ž.Žironas labiau panašūs į nukentėjusiuosius, o kaltinimai dėl užpuolimo esą turėtų būti pateikti nukentėjusiesiems. Tuo tarpu sužalota moteris ir policininkai šioje istorija iš viso niekuo dėti, nes stovėjo tamsoje ir apskritai nebuvo matomi. Ž.Žironas su pastaraisiais nesipyko ir jų sužaloti neturėjo tikslo, o moterį sužalojo netyčia, kai chaotiškai šaudė konflikto su kitais dviem šiauliečiais metu.

Nuteistieji prašo teismo įsigilinti, nuo ko apskritai prasidėjo konfliktas. Esą M.Rakšnys, Ž.Žironas ir A.Aleksa apie 2 val. nakties išėjo iš namų į lauką parūkyti, o tuo metu gatvėje pro šalį keliavo du vyrai, stūmę dviratį ir vežę juo elektros kabelį. Šiauliečiai įtarė, kad tai metalo vagys, todėl iš pilietinės pareigos bandė juos sulaikyti.

Tačiau tada vienas įtariamųjų smogė Ž.Žironui kirvuku į krūtinę.

Tada sužalotasis grįžo namo, paėmė neteisėtai laikomą ginklą ir puolė vytis varžovų. Priėjęs prie namo, kur vyrai gyveno, Ž.Žironas šaudė į sienas į langus.

Atvykę ir apšaudymą patyrę policininkai mano, kad šiaulieti tyčia šaudė į juos. Šūvių pakirsta moteris krito, o pareigūnai pritūpė vengdami kulkų, M.Rakšnys, Ž.Žironas ir A.Aleksa pasišalino iš įvykio vietos.

Apeliacinio teismo kolegija nutarė neatlikti šioje byloje įrodymų tyrimo. Savo verdiktą, kuris įsiteisės iškart, teismas žada skelbti vasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius