Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namų raktus į lėktuvą įsinešti bandžiusiam vilniečiui – sulaikymas ir byla už ginklą

Neteistas vienos mažosios bendrijos direktoriaus pareigas einantis 22 metų vaikinas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) tikina pasijutęs tikru nusikaltėliu, kai Vilniaus oro uoste buvo sulaikytas apsaugininkų. Kriminalas išsirutuliojo dėl raktų pakabuko, panašaus į moterišką kastetą. Anot aviacijos saugumo ir teisėsaugos pareigūnų, šiuo atveju keleivis, panašu, mėgino gabenti nešaunamąjį ginklą.
Problemos keleiviui kilo dėl šio pakabuko, kuris gali būti naudojamas kaip kastetas. Arba kasteto, kurį siūloma nešiotis kaip raktų pakabuką.
Problemos keleiviui kilo dėl šio pakabuko, kuris gali būti naudojamas kaip kastetas. Arba kasteto, kurį siūloma nešiotis kaip raktų pakabuką. / 15min koliažas

Į lėktuvą šiaip ne taip įleisto vilniečio nuostabai nėra ribų, mat dar vasario 4 dieną jį esą sulaikė dėl paprasčiausio pakabuko, pritvirtinto prie namų raktų.

„Tai buvo pakabukas, kurį naudodavau kaip butelių atidarytuvą. Su tais raktais esu keliavęs lėktuvais ir Vilniuje, ir užsienio oro uostuose, bet niekada dėl pakabuko jokių problemų nebuvo“, – pasakojo 15min pašnekovas.

Su pakabuko netektimi vilnietis galbūt ir būtų susitaikęs, jei ne dar viena jam itin nemaloni ir rimtų teisinių pasekmių galbūt turėsianti staigmena: policija ir prokuratūra jo atžvilgiu pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo nešaunamuoju ginklu. Balandžio 2 d. jam oficialiai pareikšti įtarimai.

Gresia bauda ir teistumas

Tas, kas neteisėtai įgijo ar nešiojo nešaunamąjį ginklą ar kitokį žmonėms žaloti pritaikytą daiktą, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba areštu. Taip rašoma Baudžiamojo kodekso 258-ojo straipsnio 2-oje dalyje.

Vilniečiui net baisu pagalvoti apie tai, kad už „nekaltą“ aksesuarą dabar jam gresia bauda ir teistumas. Tačiau, aviacijos saugumo specialistų ir teisėsaugos atstovų vertinimu, lėktuvo keleivis šiuo atveju elgėsi neapdairiai ir tikriausiai neteisėtai.

Vaikinas įsitikinęs, kad yra baudžiamas be reikalo ir mato ir aviacijos saugumo skyriaus darbuotojo klaidų.

„Šis pakabukas, kurį pripažino ginklu, net netelpa ant pirštų, nebent vaiko. Be to, jis neturi atramos delnui, kad kompensuotų smūgio jėgą.

Aviacijos saugumo skyriaus pareigūnas pamatė rentgenu šį daiktą ir paprašė manęs parodyti, ką turiu lagamine.

Kai tik aviacijos saugumo skyriaus pareigūnas pamatė rentgenu šį daiktą, paprašė manęs parodyti, ką turiu lagamine.

Jis pats paėmė į rankas mano raktus, ant kurių kaip tik kabėjo šis pakabukas. Jis pradėjo man aiškinti, kad tai yra ginklas ir kad dabar turėsiu nemenkų problemų. Aš tiesiog jam ramiai pasakiau, kad tai nėra ginklas ir kad ekspertizė viską įrodys. Po šios frazės jis man pasiūlė patikrinti, ar tai ne ginklas, ant mano dantų...

Nuotrauka iš „AliExpress.com“/Problemos keleiviui kilo dėl šio pakabuko, kuris gali būti naudojamas kaip kastetas. Arba kasteto, kurį siūloma nešiotis kaip raktų pakabuką.
Nuotrauka iš „AliExpress.com“/Problemos keleiviui kilo dėl šio pakabuko, kuris gali būti naudojamas kaip kastetas. Arba kasteto, kurį siūloma nešiotis kaip raktų pakabuką.

Po to vyko gana ilgas bendravimas su vienu policijos patruliu, netrukus atvyko dar vienas patrulis.

Ir jau vyko debatai gan didelėje kompanijoje. Galų gale viena iš pareigūnių pasakė, kad tai ne ginklas, ir mane paleido. Tiesa, pakabuką visgi konfiskavo, surašė protokolą, man pačiam teko parašyti pasiaiškinimą. Pokalbio pabaigoje mane perspėjo, kad grįžęs į Lietuvą susirinkčiau kuo daugiau įrodymų, kad tai ne ginklas“, – įspūdžiais apie susidūrimą su oro uosto personalu ir policininkais pasidalijo vilnietis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tarptautinis Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tarptautinis Vilniaus oro uostas

Ikiteisminį tyrimą kuruojančio prokuroro 15min pasiteiravo, ar byla iškelta vadovaujantis vien aviacijos saugumo specialistų vertinimu, ar ir kitais duomenimis.

Prokuroras Šarūnas Šimonis ikiteisminio tyrimo metu jau surinktų įrodymų, kurie taps reikšmingi bylą nagrinėjant teisme, neatskleidė, tačiau užtikrino, kad medžiagos, pagrindų pakanka.

Pardavėjai apie savigyną užsimena

Norėdamas parodyti, kokio konkrečiai pakabuko mėginimas įsinešti į orlaivį baigėsi kriminalu, vilnietis atsiuntė 15min nuorodą į internetinę parduotuvę AliExpress.com, kurioje šią prekę pardavėjai apibūdina kaip „kūrybišką“ raktų pakabuką, skirtą būtent moterims – užmautas ant pirštų jis tampa savigynos įrankiu.

Ar toks prekės apibūdinimas nesukėlė pirkėjui minčių, kad „pakabukas“ turi kovinį prieskonį ir bent jau kelionės lėktuvu metu galėtų likti namuose?

„Kai užsakinėjau per telefono programėlę, kuri pas mane yra rusų kalba, automatinis vertimas būna nesuprantamas. Tiesą sakant, net nelabai gilinausi, pamačiau ir užsakiau“, – paaiškino 15min pašnekovas.

Keleivio rankiniame ir registruotame bagaže draudžiamų daiktų kategorijos yra pateiktos čia.

Aviacijoje – jokių nuolaidų saugumo sąskaita

Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas pateikė situacijos komentarą pabrėždamas, kad aviacijos saugumo tikslas yra užkirsti kelią bet kokiai neteisėtai ar grėsmę sukeliančiai veikai, nukreiptai prieš civilinę aviaciją.

„Šiame kontekste ypač svarbu valdyti visas galimas rizikas tokiose vietose, kaip oro uostų patikra, pro kurią praeina ir vėliau oro transportu keliauja tūkstančiai keleivių kiekvieną dieną.

Oro uosto aviacijos saugumo darbuotojai, aptikę daiktą, turintį bent menkiausių kovinių bruožų, jo neleidžia neštis į orlaivį ir praneša pareigūnams.

Oro uosto aviacijos saugumo darbuotojai, tikrindami išvykstančius keleivius ir jų bagažą, aptikę daiktą, turintį bent menkiausių kovinių bruožų, jo neleidžia neštis į orlaivį ir apie tai informuoja policijos ar muitinės pareigūnus.

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymu (7 str.) nustatytame civilinėje apyvartoje draudžiamų daiktų sąraše yra ir kastetas.

Būtent policijos pareigūnai turi atsakyti, ar į lėktuvą bandytas įsinešti daiktas yra kovinis ir galėtų sukelti grėsmę, kartu ir tai, ar jo gabenimas gali užtraukti atsakomybę. Policija visa tai išsiaiškins ikiteisminio tyrimo metu.

Vida Press nuotr./Patikra oro uoste
Vida Press nuotr./Patikra oro uoste

Labai norėtume paraginti keleivius susipažinti su oro uostų puslapiuose skelbiamais Aviacijos saugumo reikalavimais ir draudžiamų daiktų kategorijų sąrašais. Visada kviečiame, jei tik įmanoma, sumažinti riziką atsisakant tokių daiktų, kurie galėtų būti vertinami kaip grėsmę keliantys“, – teigia Lietuvos oro uostų atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius