Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narkomanai lifte pasmaugė vilnietę: žudikas teisinosi tik trukdęs šauktis pagalbos

Tarp „smaugti“ ir „pasmaugti“ – trapi riba, kurios peržengimo kaina, žinoma, yra gyvybė. Į tai 15min dėmesį atkreipė vienas teisėsaugos atstovas, pasidalijęs pamąstymais apie neseniai Vilniuje aptartą vienodo braižo apiplėšimų bangą. Plėšikų užpultos sostinės gyventojos būdavo smaugiamos tol, kol negalėdavo užpuolikams priešintis.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija: teisėjai pažymėjo, kad plėšikai nusikaltimui pasirinko uždarą erdvę, iš kurios auka neturėjo galimybės ištrūkti. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Laimė, nė vienas pastarųjų apiplėšimų nesibaigė mirtimi, tačiau teisėsaugininkas priminė atvejį, kuomet užpulta Vilniaus gyventoja buvo nužudyta. O tai padariusio narkomano pasiteisinimai teisme, kad užspaudęs aukai burną tik trukdė jai šauktis pagalbos, neišgelbėjo jo nuo 15 metų kalėjimo už sąmoningą gyvybės atėmimą.

Šioje jau išnarpliotoje žmogžudystės byloje teko dalyvauti ir teismo medicinos ekspertams, kurių išvados patvirtino: „nekaltas“ trukdymas kvėpuoti, šauktis pagalbos, per keletą minučių gali tapti lemtingu: tuo užpuolimo lifte atveju plėšikai vilnietę dviese talžė negailestingai, tačiau būtent „prismaugimas“ tapo jos mirties priežastimi.

Aš aukštas, rankos didelės, todėl užspausdamas burną užspaudžiau kartu ir nosį, nors to daryti nenorėjau...

„Per televiziją girdėjau, kad sulaikė tuos plėšikus, kurie prismaugia žmones, o kai jie praranda sąmonę, tai apvagia. Reportažas priminė vieną seną bylą – ten keli narkomanai lifte iš darbo grįžusią moterį prismaugė. Tiksliau, kad ji nerėktų, laikė stipriai užėmę burną ir nosį, ji kurį laikę negalėjo įkvėpti, jai sutriko kvėpavimas ir ji numirė. Vieną jų nuteisė už nužudymą. Aš prisiminiau ekspertizės duomenis toje byloje – toks prismaugimas iki sąmonės netekimo yra labai pavojingas, nes labai greitai gali sutrikti kvėpavimas, ir žmogus sąmonės neatgaus. Tad jeigu tai tiesa, kad prismaugia iki sąmonės netekimo, vadinasi, čia kelios sekundės iki žmogaus mirties“, – nuogąstavimais pasidalijo pašnekovas teisėsaugininkas.

Kaip žinoma, Lietuvos policijai „Facebook“ profilyje lapkričio 10 d. vakarą teko skelbti tokio „raminančio“ turinio pranešimą: „Norime nuraminti sostinės gyventojus.

Šį vakarą kriminalinės policijos pareigūnai sulaikė asmenų grupę, kurie įtariami pastarosiomis dienomis vykdę plėšimus sostinės Fabijoniškių mikrorajone.

Miegokite ramiai.“

Taip pareigūnai reagavo į situaciją, kuomet vilniečių bendruomenė jau buvo sunerimusi dėl drastiškų panašaus braižo apiplėšimų. Tiesa, pavienių užpuolimų mieste dar pasitaiko ir tikriausiai bus visada, tačiau kriminalistai, atlikę didelius „namų darbus“, mano tuomet pričiupę būtent tuos plėšikus–smaugikus.

123rf.com nuotr./Liftas
123rf.com nuotr./Liftas

Kol pastarieji įtariamieji dar tik laukia savojo teismo, 15min atvertė nužudymu virtusio apiplėšimo bylą, nuosprendis kurioje įsiteisėjęs ir įvykdytas. Kriminalistų ir medikų surinkta teismo narpliota medžiaga atskleidžia, kaip pavojingai nužmogėja grobio ištroškę nusikaltėliai, juolab kai jie priklausomi nuo narkotikų ir dėl dozės pasirengę viskam.

Tuo metu užpultam žmogui nepalanki viena ar kelios aplinkybės gali tapti lemtingos, kaip tai nutiko tąkart. Narkomanų trijulė „medžiojo“ pavakarę iš darbo grįžtančią atsitiktinę praeivę – vienas laukė automobilyje, o kiti du nusekė paskui ir užklupo nelaimėlę lifte.

„Aš aukštas, rankos didelės, todėl užspausdamas burną užspaudžiau kartu ir nosį, nors to daryti nenorėjau...“, – ašaras teisme liejo žudikas, su advokatu siekęs, kad jo veiksmai būtų vertinami bent jau kaip neatsargus gyvybės atėmimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius