-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 08 /16:03

Nusikaltėliai, dirbę policijoje: narkotikais prekiavę Šiaulių pareigūnai ilgiems metams sės už grotų

Pirmadienį Panevėžio apygardos teisme paskelbtas nuosprendis didžiulėje rezonansinėje byloje, kur kaltinimų sulaukė daugiau nei 10 policijos pareigūnų. 5 iš jų, atsakingi už kovą su narkotikais, pripažinti subūrę nusikalstamą susivienijimą ir patys ėmėsi narkotikų prekybos, kyšininkavimo, dokumentų klastojimo, vagysčių ir kitų nusikaltimų. Visi jie ilgiems metams pasiųsti į kalėjimą.
Tomas Ruchtinas
Tomas Ruchtinas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš viso kaltinimų sulaukė 18 asmenų, 14 iš jų – buvę policijos pareigūnai, dirbę Šiauliuose.

Tiesa, 4 kaltės teismas neįrodė ir išteisino. Nieko dėtais teismas pripažino Vytenį Maščinską, Rolandą Grigalaitį, Arūną Jankų ir Gintautą Golovnią.

5 iš kaltinamųjų teismas ne tik pripažino kaltais, bet ir priskyrė juos policininkų nusikalstamo susivienijimo dalyviais. Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai pareigūnai susibūrė į grupuotę.

Buvęs Šiaulių apskrities policijos Narkotikų kontrolės skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas kalėjime turės praleisti 15 metų. Beje, 2012 metais T.Ruchtinas buvo pripažintas metų sekliu už puikius rezultatus triuškinant narkotikų prekeivių gaujas.

Kaip paaiškėjo kitoje, jau Aukščiausiajame Teisme išnagrinėtoje byloje, šio pareigūno triuškinti „narkotikų prekeiviai“, bent jau vienu atveju, buvo visiškai nekalti žmonės, prieš kuriuos sufabrikuotos bylos.

Dar vienas „Metų seklys“ Ričardas Pocius, buvęs Organizuoto nusikalstamumo tyrimo (ONT) vyresnysis tyrėjas, taip pat pripažintas kaltu dėl narkotikų prekybos ir kitų nusikaltimų. Grupuotės narys kalėjime turės praleisti 16 metų.

ONT vyresniojo tyrėjo Gedimino Ainos pavardė ne kartą puikavosi ant garbės raštų, jis buvo pagarsėjęs kaip uolus socialinių projektų dalyvis, skaitęs paskaitas studentams apie prekybą žmonėmis. Šįkart jo pavardė atsidūrė tarp nusikalstamo susivienijimo dalyvių, o „apdovanojimas“ – 13 metų ir 6 mėnesiai kalėjime.

Dar du mafijozai, dirbę policininkais, ONT 2-ojo skyriaus viršininkas Remigijus Zykas ir ONT vyriausiasis tyrėjas Renatas Ivanovas kalėjime turės praleisti atitinkamai 14 metų ir 6 mėnesius bei 7 metus.

Gediminas Motiejūnas nepriskirtas prie nusikalstamo susivienijimo dalyvių, nepaisant to, kaltu dėl narkotikų prekybos ir dokumentų klastojimo jis pripažintas, už grotų dėl to jis turės praleisti 11 metų.

Dar trys pareigūnai pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo ir disponavimo narkotikais, bet kalėjimo išvengė.

ONT biuro viršininkui Remigijui Dereškevičiui paskirta 250 MGL bauda – 9415 eurų. Arvidui Budriui ir Arminui Lipskiui skirta 246 MGL bauda – 9264 eurai.

Nuteisti ir keturi nusikaltėliai, kurie veikė bendrai su pareigūnais, tačiau nedirbo policijoje.

Raimondui Ripinskui paskirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė ir 3,8 tūkst. eurų bauda. Pavelui Osipovui, subendrinus su ankstesne bausme, paskirta galutinė 10 metų ir 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Kęstutis Purvinis nuteistas 11 metų kalėjimo. Robertui Paštuoliui dėl papirkimo skirta 7,5 tūkst. eurų bauda.

Tiesa, šis nuosprendis dar neįsiteisėjo, per 20 dienų jis gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

15min jau anksčiau rašė, kad nuteistieji pareigūnais dirbo nuo 8 iki 19 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu atskleista, kaip veikė policininkų nusikalstama schema. Policijos pareigūnas sulaiko narkotikų prekeivius su įkalčiais. Dalį narkotikų atiduoda į saugyklą, o likusius – į kišenę. Tuomet uniformuota mafija skambina pažįstamiems nusikaltėliams, kurie galėtų visą šį grobį realizuoti – pelnas pasidalinamas.

Pastebėtas ir kitoks bendros mafijos bendradarbiavimas: laisvė – mainais į pinigus. Sulaikyti nusikaltėliai už tam tikrą mokestį vėl atsidurdavo laisvėje. Neva pritrūko įrodymų juos suimti ir apkaltinti.

Prokuratūra: už kyšį paleido įtariamąjį

Kaip praneša prokuratūra, pareigūnų nusikalstamas susivienijimas veikė porą metų.

Kadangi teismas nustatė, kad kaltinamieji iš nusikalstamų veikų gavo naudos, priklausomai nuo gautos naudos dydžio, iš aštuonių kaltinamųjų teismas nusprendė konfiskuoti turto už daugiau kaip 200 tūkst. eurų.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2012 metais Generalinei prokuratūrai ir Lietuvos kriminalinės policijos biurui gavus informacijos apie galimai neteisėtus Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnų veiksmus, susijusius su narkotinių medžiagų platinimu. Kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktiems duomenims patvirtinus gautą informaciją, buvo sudaryta ikiteisminio tyrimo grupė iš Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų. Tyrimo grupei vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, 2011 metais penki Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnai dėl savanaudiškų paskatų susibūrė į nusikalstamą susivienijimą, veikusį iki 2013 metų vasaros. Gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, jie piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

2012 metų pavasarį Šiaulių ir Kauno apskrities VPK pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose dėl kokaino, rasto Kaune, Šiauliuose ir kitose Lietuvos vietovėse esančiose parduotuvėse, kaltinamieji pasisavino 4 paketus kokaino, kuriuose buvo ne mažiau kaip 2,4 kilogramo narkotikų, ir jo dalį realizavo.

Atlikdami kratas bei kitus procesinius veiksmus Šiaulių apskrities VPK ONTB atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose, kaltinamieji įtariami grobę daiktus ir pinigus, kartu su kitais trim Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnais grobę ir realizavę dešimtis dėžių nelegalių cigarečių, klastoję baudžiamųjų bylų dokumentus, pasisavinę ir realizavę dalį narkotinių medžiagų, likusią dalį paslepiant. Vėliau dalis paslėptų narkotinių medžiagų buvo rasta ir paimta iš nelegalios apyvartos. Nusikaltimus vykdę policijos pareigūnai už keliolikos tūkstančių litų kyšį kaltinami paleidę sulaikytą įtariamąjį.

Nusikalstamo susivienijimo veikla išsiplėtė ir tarptautiniu mastu, kai tie patys Šiaulių apskrities VPK pareigūnai, veikdami Lietuvoje ir Nyderlandų Karalystėje už palankius sprendimus baudžiamojoje byloje reikalavo ir priėmė didesnį nei 250 MGL vertės kyšį. Duomenis apie šios nusikalstamos veikos padarymą Lietuvos pareigūnams pavyko surinkti bendradarbiaujant su Eurojustu.

Šis sudėtingas ikiteisminis tyrimas apėmė daugiau kaip 100 ikiteisminių tyrimų, pranešimai apie įtarimus įteikti daugiau kaip 40 asmenų. Dėl kruopštaus Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų darbo bei itin glaudaus ir sėkmingo bendradarbiavimo su Generalinės prokuratūros pareigūnais tyrimas baigtas per gana trumpą laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius