-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narkotikų byloje kalėjimo išvengęs Šiaulių menininkas Paulius Zabiela suvokė kvaišalų klastą

Šiaulių apylinkės teismas paskelbė švelnų nuosprendį keturiems vyrams, įsipainiojusiems į narkotikų platinimo ir vartojimo bylą. Penktas asmuo į bylą pateko, nes per kratą pas jį rastas šaudmuo. Teismas savo sprendimą grindė tuo, kad nuteistieji prisipažino, gailėjosi ir akivaizdžiai keitė gyvenimo būdą jau tyrimo metu. Penktasis bylos dalyvis salėje sėdėjo suimtas.
Menininkas Paulius Zabiela bausmę vertina kaip pamokančią gyvenimo dovaną.
Menininkas Paulius Zabiela bausmę vertina kaip pamokančią gyvenimo dovaną. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių apylinkės teismas trečiadienį paskelbė nuosprendį keturiems vyrams dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, o vienam asmeniui – dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Rimčiausi kaltinimai buvo pateikti 21-erių Irmantui Norkui, 32-ejų šiauliečiui menininkui Pauliui Zabielai ir 21-erių Rokui Rudokui. Jie kaltinti ir nuteisti dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti.

Pradinį išsilavinimą turintis I.Norkus iki šiol buvo teistas 3 kartus.

I.Norkus teismo salėje sėdėjo apsuptas policijos. Jis šiuo metu atlieka bausmę už kitus nusikaltimus.

Iki šio nuosprendžio jis buvo tris kartus teistas. Išsilavinimas – pradinis.

Ledo skulptūrų plenerų organizavimu bei fotografija garsėjęs menininkas P.Zabiela šiuo metu yra dirbantis, iki šiol neteistas, turi aukštąjį išsilavinimą. R.Rudokas – dirbantis, išsilavinimas – vidurinis.

Šiaulių apylinkės teisme – gailestingas nuosprendis
Irmantas Norkus

27-erių joniškiečiui Mariui Vilkončiui ir jau minėtam I.Norkui buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, neturint tikslo platinti.

Su narkotikų platinimu ir vartojimu nesusijęs V.V. šioje byloje buvo kaltinamas dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis. Su savimi kratos metu jis turėjo šaudmenį. Vyras teigia, kad nešiojosi Antrojo pasaulinio karo laikų šovinį, kūrį rado kaime, kasdamas griovį. V.V. nuo bausmės atleistas – už jį laidavo artimieji. 

Teismas suteikė antrą šansą

Teismas nustatė, kad vyrai tarpusavyje prekiavo kanapėmis. Vienas iš stambesnių sandorių įvyko 2013 metų balandžio 20 dieną Gytarių gatvėje.

Už 2 000 litų šiauliečiai įsigijo 80,83 gramo kanapių ir jų dalių.

I.Norkus, veikdamas bendrininkų grupėje, kartu su M.Vilkončiumi už 2000 Lt įsigijo 80,83 gramo  kanapių ir jų dalių. Narkotines medžiagas pardavė P.Zabielai.

Gegužės mėnesį K.Korsako gatvėje pas R.Rudoką rado ne mažiau kaip 1,4254 gramo narkotinės medžiagos – kanapių dalių. Tyrėjai, atsispyrę nuo šio fakto, išaiškino ir kitų bylos dalyvių nusikaltimus.

I.Norkui laisvės atėmimo bausmė subendrinta su kitomis bausmėmis. R.Rudokas skirta metų ir keturių mėnesių, o P.Zabielai – metų ir aštuonių mėnesių laisvės apribojimo bausmė. Kiti bylos dalyviai atsipirko baudomis.

Teismas savo švelnumą aiškino tuo, kad nuteistieji prisipažino, gailėjosi ir stengėsi keisti savo gyvenimo būdą. Teisėjas priminė, kad pagal įstatymus už narkotikų platinimą vaikinams grėsė kalėjimas – nuo 2 iki 8 metų.

Už grotų kilo mintis prekiauti žole

Po nuosprendžio nuteistieji vos neverkė iš laimės. Meninėmis akcijomis kadaise garsėjęs P.Zabiela papasakojo, kaip pats įsipainiojo į narkotikų pinkles.

Kalėdamas nusprendžiau, kad galėčiau prekiauti žole ir mielai už tai atsėdėti.

„Pradėjau „gandžinti“ – rūkyti žolę – kone prieš dešimt metų. Man tai atrodė nepavojinga – natūralus produktas, daug geresnė blogybė už alkoholį. Kartą vairavau apsvaigęs. Mane sulaikė, o vietoje baudos sėdau 15 parų arešto“, – 15min.lt pasakojo P.Zabiela.

Vyras prisiminė, kad kameroje penkias paras jo organizmas kentėjo detoksikaciją. Prakaitavo, beveik nemiegojo, tačiau mąstymas toli gražu nesikeitė.

„Tada pagalvojau, kad kalėjimas – ne tokia jau ir baisi vieta. Būtent kameroje nusprendžiau, kad galėčiau prekiauti ir mielai už tai atsėdėti“, – prisiminė P.Zabiela.

Nežinojo, ar dalyvaus savo parodos atidaryme

Vyras, atlikęs jam skirtą bausmę, grįžo nusiteikęs rimtam nelegaliam verslui: „Pirkau didelius kiekius, pardavinėjau tiems, su kuriais ir „gandžindavau“. Man žolė nebekainavo. Galėjau rūkyti, kiek tik noriu. Pradėjau vartoti kasdien.“

P.Zabiela pasidomėjo, kokį poveikį organizmui daro kanapės: „Rašoma, kad iki 27-erių rūkančiojo kūrybinės savybės gali net smarkiai kilti. Vėliau – staigi degradacija. Man taip ir nutiko. Supratau, kad jau šlubuoja atmintis. Neatsimindavau akivaizdžių dalykų. Nusprendžiau mesti ir pradėjau lankyti anoniminę grupę.“

Su užsidegimu ėmiausi sveiko gyvenimo būdo, jogos, sporto ir grįžau prie kūrybos.

Situacija tarsi keitėsi. Menininkas su savo bėda kovojo apie pusmetį, o tuomet prasidėjo teismų procesas.

„Buvau susitaikęs, kad teks kalėti – tokie nusikaltimai lengvai neatleidžiami. Su užsidegimu ėmiausi sveiko gyvenimo būdo, jogos, sporto ir, žinoma, grįžau prie kūrybos.“

P.Zabiela prieš keletą metų buvo surengęs ne vieną ledo skulptūrų plenerą. Gilinosi į meninę fotografiją. Dabar kuria mandalas ir vitaminų bombas – įvairių sulčių kokteilius.

Realios kalėjimo bausmės išvengęs buvęs „gandžintojas“ jaučiasi dėkingas likimui: „Visi šie teismai, tardymai, patirtys, sukrėtimai – didžiulė dovana. Supratau, kad noriu gyventi, turiu branginti man skirtą laiką.“

Vasario 26 dieną Šiaurės Lietuvos kolegijoje vyks P.Zabielos sukurtų mandalų paroda.

Vyras nebuvo tikras, ar bus laisvėje, ar galės dalyvauti atidaryme.

„Laisvės dabar nekeisčiau į jokius svaigalus. Negaliu kitiems pasakyti – nevartok. Galiu tik palinkėti kuo greičiau suprasti, koks tai pavojus. Kanapė yra tikras narkotikas, sukeliantis stiprią priklausomybę, keičiantis asmenybę, mąstymą. Beje, alkoholis – ne mažiau pavojingas“, – sakė P.Zabiela.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius