-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narkotikų prekeivis žuvo nesulaukęs teismo

Kauno apygardos teismas vakar atvertė rekordinio sintetinių narkotikų kiekio bylą. Tačiau pagrindinio kaltinamojo tarp teisiamųjų nebuvo – prieš perduodant bylą teismui jis žuvo avarijoje.
Teisėjai
Teisėjai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

2007-ųjų vasarą Kaune, Islandijos plente esančiame garaže, buvo aptikta daugiau kaip 26 kilogramai metamfetamino. Lietuvoje tai buvo rekordinis kiekis.

Po kelių mėnesių laukuose netoli Prienų rajono Verbyliškių kaimo buvo aptiktas krepšys su daugiau kaip 18 kilogramų amfetamino. Tai buvo tos pačios Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) vykdytos operacijos tąsa.

Paslaptis tapo vieša

Bendra perimto narkotikų kiekio vertė juodojoje rinkoje – per 300 tūkst. litų. Tačiau parduodant dozėmis nusikalstamas pasaulis galėjo gauti daugiau nei milijoną litų.

Pirmas buvo suimtas 27 metų Darius Ančeravičius, vėliau – 19-mečiai Mantas Laurinaitis ir Edgaras Sobolevas. Dar vienas teisiamasis – 27 metų Dainius Juška tvirtina jų nepažinojęs, tik D.Ančeravičių, gyvenusį kaimynystėje. D.Juška siejamas su minėtu „pamestinuku“, aptiktu 2007-ųjų lapkritį prie Verbyliškių sankryžos.

ONTT pareigūnų įsitikinimu, jų perimtas kvaišalų kiekis Lietuvos rinkai buvo per didelis. Manoma, didesnioji jo dalis turėjo būti išgabenta į užsienį.

Vakar teisme paaiškėjo, kad apie minėtą rekordinį „pamestinuką“ pranešė ne anonimas, neva tvirtinęs, jog šis krepšys mėtosi vidury laukų jau kelios dienos, kaip buvo teigiama jį radus. ONTT pareigūnai teisme papasakojo, kad D.Juška atsikratė kvaišalų supratęs, kad yra sekamas. Po to, kai išsuko iš pagrindinio kelio į žvyrkelį.

Pasala baigėsi šturmu

ONTT pareigūnai įvažiavimą į minėtus Islandijos plento garažus stebėjo apie du mėnesius, dieną ir naktį. Buvo įmontavę filmavimo kamerą. Pagal įrašus, į garažą, kuriame, operatyviniais duomenimis, veikė kanapių auginimo laboratorija, nuolat užsukdavo D.Ančeravičius. Atvažiavęs savo automobiliu „Ford Focus“, jis garaže užsirakindavo.

Tačiau kartą su D.Ančeravičiumi atvyko dar du asmenys. Kaip paaiškėjo vėliau, - M.Laurinaitis ir E.Sobolevas. Pastarasis iš automobilio bagažinės vos iškėlė lagaminą. Po kurio laiko trijulė išvažiavo tuščiomis.

Grįžtančių jų pasaloje laukta apie 10 valandų. Sugrįžo tik D.Ančeravičius. Garažas šturmuotas jam išeinant. Tai, kas aptikta viduje, pranoko lūkesčius – be garažo duobėje įrengtos kanapių auginimo laboratorijos viršuje aptikti ir 27 briketai metamfetamino bei fasavimo įranga.

Pagrindinio kaltinamojo tarp teisiamųjų nebuvo – prieš perduodant bylą teismui jis žuvo avarijoje.

Paaiškėjo, kad sulaikytasis dirba vienoje Kauno firmoje vadybininku ir studijuoja Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakultete. Jis jau du kartus teistas – už vagystę ir nužudymą (per muštynes Laisvės alėjoje užmušė žmogų), o šį garažą išsinuomojęs.

Kas ką pergudravo?

M.Laurinaitis ir E.Sobolevas sulaikyti daug vėliau, kai buvo nustatyta jų tapatybė. Po D.Ančeravičiaus sulaikymo imtas sekti ir sandėliukas, esantis po vienu Partizanų gatvės daugiabučiu. Slapčia į jį patekę operatyvininkai ir čia įtaisė filmavimo kamerą.

Turėta duomenų, kad šiame sandėliuke savavališkai šeimininkauja daugiabučio gyventojas D.Juška. Bohemai priklausantis tikrasis patalpos savininkas vakar teisme teigė dėl nuolatinių vagysčių nesinaudojęs sandėliuku jau aštuonerius metus.

Operatyvininkų įmontuota vaizdo kamera užfiksavo, kaip D.Juška kraunasi į krepšį įtartinus briketus. Nuspręsta jį pasekti. Pakeliui Lenkijos pasienio link sekamasis krepšio atsikratė. Manoma, supratęs, kad yra sekamas. Pats D.Juška sutiko duoti teisme parodymus tik po visų liudytojų apklausos. Kaip ir M.Laurinaitis su E.Sobolevu.

Dėsningumas ar atsitiktinumas?

Iš ko ir kokiomis aplinkybėmis buvo įsigyti kvaišalai ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta. D.Ančeravičius buvo nurodęs tyrėjams du asmenis, kuriuos įvardijo kaip nusikaltimo organizatorius. Vienas jų tuo metu mokėsi Lietuvos žemės ūkio universitete, kitas, kaip ir D.Ančeravičius, buvo vienos bendrovės vadybininkas.

Abu viską neigė – ikiteisminio tyrimo metu jie apklausti tik kaip liudytojai, į teismą nepakviesti. Sužinoję tai advokatai paprašė iškviesti šiuos asmenis į kitą posėdį.

D.Ančeravičius savo parodymų, po kurių buvo paleistas iš tardymo izoliatoriaus, patvirtinti nebegalės. Rugpjūtį, mėgavęsis laisve vos 4 mėnesius, jis žuvo.

Nelaimė įvyko kelio posūkyje prie Jonavos rajono Salupių kaimo. Oficiali versija – nepasirinkęs saugaus greičio nesuvaldė to paties Ford Focus, nuvažiavo nuo kelio ir trenkėsi vairuotojo puse į vos ne vienintelį toje vietoje augantį medį.

D.Ančeravičius, kurio kraujyje tąnakt aptikta 1,35 promilės alkoholio, žuvo iš karto. Keturi keleiviai, tarp kurių buvo ir nepilnamečių, dėl patirtų traumų atsidūrė ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius