Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos priemonės prieš telefoninius nusikaltimus

Mobilieji telefonai įkalinimo įstaigose – problema, su kuria kovojama nuolat, teigiama pranešime spaudai.
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Nusikaltimas

Daug laisvo laiko turinčių nuteistųjų rankose jie tampa įrankiais tokių nusikaltimų, kaip narkotinių bei psichotropinių medžiagų ar kitų draudžiamų daiktų perdavimas į įkalinimo įstaigas, taip pat sukčiavimai ir kitokie teisės pažeidimai. Mobiliųjų telefonų patekimo į įkalinimo įstaigos vidų keliai yra patys įvairiausi: jie būna paslėpti nuteistiesiems perduodamuose elektronikos prietaisuose, drabužiuose ar knygose, juos slėpdami net intymiausiose kūno vietose nuteistiesiems pasimatymų metu bando perduoti jų artimieji, kartais pasitaiko ir nesąžiningų pareigūnų „pagalbos“ nuteistiesiems atvejų. Pats populiariausias šių uždraustų daiktų perdavimo į įkalinimo įstaigas pastaruoju metu būdas – permetant, įšaunant įvairiais savadarbiais suslėgto oro įrenginiais arba net panaudojant nuotoliniu būdu pilotuojamus skraidančius įtaisus.

Dėl išvardytų būdų gausos tenka pripažinti, kad mobiliųjų telefonų patekimo į pataisos namus problemos efektyviai ir iki galo neįstengia išspręsti nė viena įkalinimo įstaiga. Dauguma specialistų sutinka, kad vienintelis efektyvus būdas šiai problemai spręsti – mobiliojo ryšio signalo slopinimas įkalinimo įstaigos viduje arba bent atskirose jos dalyse.

Marijampolės pataisos namai – nėra išimtis, todėl neseniai čia buvo sumontuoti du įrenginiai, slopinantys mobiliojo ryšio signalą tam tikroje, palyginti nedidelėje, teritorijoje. Tokių įrenginių privalumas yra tas, jog jų veikimo laukas neišplinta už įkalinimo įstaigos ribų ir nesukelia ryšio sutrikimų aplink įkalinimo įstaigą gyvenantiems Marijampolės miesto gyventojams ar šalia įsikūrusioms įstaigoms bei organizacijoms. Prieš įmontuojant įrenginius, atlikti diferencijuoto nuteistųjų laikymo būriuose pakeitimai. Teritorijoje, kurioje geriausiai veikia ryšio signalo blokavimo įrenginiai, apgyvendinti nuteistieji, kurie yra teisti už tokio pobūdžio nusikaltimus, taip pat nuteistieji, kurie buvo pastebėti turintys ar besinaudojantys mobiliojo ryšio telefonais.

Prieš pradedant naudoti mobiliojo ryšio blokavimo įrangą, buvo atlikta šių prietaisų poveikio aplinkai ir žmogaus sveikatai patikra, gauti reikiami leidimai iš Ryšių reguliavimo tarnybos bei Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos. Prietaisai pripažinti tinkamais naudoti ir nekeliančiais pavojaus kalinamų asmenų ar įstaigos personalo sveikatai.

2010 m. spalio 4 d. duomenimis, Marijampolės pataisos namuose terminuoto laisvės atėmimo ir arešto bausmes iš viso atlieka 1146 nuteistieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius