-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatsargiai elgiantis liepsnoja ūkiniai pastatai

Prieš kelias dienas ankstų rugpjūčio rytą vieną Mažeikių gyventoją pažadino ugnies traškesys jo ūkiniame pastate. Pravėręs pastato duris, jis pamatė prie krosnies degančias lentas ir statinio perdengimą bei stogą jau laižančias liepsnas.
Dega namo stogas
Dega pastato stogas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, iš vakaro vyras savo ūkiniame pastate, kuriame buvo įrengęs nedidelę dirbtuvėlę, prie iškūrentos krosnies paliko džiūti keliolika lentų. Lentos ne tik išdžiūvo, bet ir užsidegė.

Gaisro metu apdegė ne tik viduje sukrautos lentos bei supiltos pjuvenos, bet ir statinio sienos bei visa skardinio stogo konstrukcija, pradegė perdengimas. Kai ugniagesiai atskubėjo į gaisro vietą, pro pastato stogą jau veržėsi atvira liepsna. Ugnį jie numalšino greitai, nuo liepsnų išsaugojo ir vos už kelių metrų stovintį gyvenamąjį namą, tačiau nuostolių šeimininkas vis tiek neišvengė.

Neatsargus žmogaus elgesys su ugnimi – viena dažniausių priežasčių, dėl ko Lietuvoje užsidega ūkiniai pastatai. Šiemet dėl to jau kilo 76 gaisrai. Dažniau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento įvykių suvestinėse galima išvysti tik kitą nurodomą priežastį – elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimus bei elektros instaliacijos gedimus. Dėl to šiais metais kilo 86 ūkinių pastatų gaisrai. 43 gaisruose nustatytas tyčinis padegimas.

35 tokie gaisrai kilo dėl krosnių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, 25 – dėl vaikų išdykavimo, 20 – dėl žaibo iškrovos, 9 – dėl savaiminio medžiagų užsidegimo, 8 – dėl neatsargaus rūkymo, po 3 – dėl neatsargiai atliekamų suvirinimo darbų, neatsargaus elektros prietaisų eksploatavimo ir žolės deginimo, 1 – dėl dujų ir benzininių įrengimų eksploatavimo taisyklių pažeidimų.

Šiemet užfiksuoti 345 ūkinių pastatų gaisrai. Pernai per visus metus jų įregistruota 551. Šiais metais šiuose gaisruose žuvo 1 žmogus ir 4 buvo traumuoti. Praėjusiais metais ugnis pasiglemžė 4 žmonių gyvybes ir 2 gyventojus sužalojo.

Liepsnos pernai šiuose gaisruose sunaikino 123 pastatus, šiemet – 82. Tačiau negalime būti ramūs, kol ateina pranešimai apie degančius ūkinius pastatus. Juolab kad privačioje gyventojų valdoje šie pastatai po gyvenamųjų namų liepsnoja dažniausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius