Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatsargumas prišaukia bėdą

Niekas kitas nepasirūpins žmogaus saugumu, kaip tik jis pats. Tai nuvalkiota, bet teisinga. Palikote neužrakintas duris – apiplėšė, gerai dar, kad turėtu ginklu tik panosėje pamojavo, o ne sugalvojo pašaudyti. Galima kelti du klausimus: ką veikia policija ir kodėl iš žmonių gyvenimo išgaravęs sąmoningumas?
Niekas kitas nepasirūpins žmogaus saugumu, kaip tik jis pats.
Niekas kitas nepasirūpins žmogaus saugumu, kaip tik jis pats. / BFL nuotr.
Temos: 1 Nusikaltimas

Brutalių, dažnai smurtu palydimų nusikaltimų kreivė policijos suvestinėse šoktelėjo į viršų. Daryti apibendrinimus – nesudėtinga iš pranešimų turinio: pro nerakintas duris į butą įsiveržė nusikaltėliai, gatvėje nuo moters kaklo nuplėšta auksinė grandinėlė, iš vaiko du nepažįstami jaunuoliai pagrobė mobiliojo ryšio telefoną.

Žmonės neatsargūs

Gatvėse iš moterų atiminėjamos rankinės ir nuo kaklo nutraukiamos grandinėlės, iš vaikų atimami muzikos grotuvai bei mobilieji telefonai – įprasti nusikaltimai. Tačiau itin suaktyvėjo nusikaltėliai, kurie braunasi į butus ar namus. Jeigu daugeliu atvejų jie susiduria su problema, kaip patekti į vidų, tai pastaruoju metu ši bėda nebėra tokia aktuali – patys žmonės namų duris palieka neužrakintas.

O tada pasipila pranešimai: „Purviškių kaime (Vilniaus r.) į neužrakintą namą, kuriame gyvena moteris, užėjo vyriškis, pargriovė ją ant lovos ir smaugdamas išsireikalavo 600 litų", „Panevėžyje į namus užėjęs nepažįstamas vyriškis, panaudojęs fizinį smurtą, reikalavo pinigų, pagrobė du mobiliojo ryšio telefonus, piniginę ir 10 litų", „Rudaminos kaime (Vilniaus r.) į butą užėję du vyriškiai sumušė šeimininką ir pridėję jam dujinį pistoletą prie smilkinio grasino nužudyti". Tai tik keletas pranešimų iš daugelio, kurie praėjusią savaitę mirgėjo suvestinėse.

Kalta policija?

Žmonės dėl savo bėdų linkę kaltinti policiją. LŽ skambinusi pagyvenusi moteris pasipiktino, kad policija nusikaltėlių užpultiems žmonėms siūlo nesipriešinti. „Normaliose šalyse, jei policijos atstovas pasakytų, kad užpuoliko aukai patartina nesipriešinti, jis turėtų atsistatydinti. Pas mus – priešingai, gyventojams aiškinama nevaikščioti neapšviestomis gatvėmis, atiduoti viską, ką turi. Kam tokia policija, jei negali apginti savo žmonių? Mano gatvė neapšviesta, tai ką, man namo negalima pareit?" – guodėsi Panevėžyje gyvenanti moteris.

Policijos departamento atstovė spaudai Danutė Daunoravičiūtė tikino, kad paties žmogaus apsisprendimas: svarbiau piniginė ar gyvybė. „Ekstremaliose situacijose sudėtinga greitai susiorientuoti ir sureaguoti. Policija pataria fiziškai nesipriešinti, nes užpuolikai renkasi iš pažiūros silpnesnes aukas. Jei piniginė svarbiau nei sveikata, tada nieko nepadarysi. Bet iš praktikos galima patarti, kad moterims geriausia garsiai šaukti. Tada užpuolikas sutrinka ir tikimybė sulaukti pagalbos didesnė", – kalbėjo departamento atstovė.

Žmonės saugumu rūpinasi kitais būdais. Per porą metų savigynai išduotų ginklų skaičius nuo 15 tūkst. šoktelėjo iki 20 tūkst. vienetų. Tačiau toks savigynos būdas dažniausiai pridaro bėdos, nei atneša naudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius