-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nebylus ugniagesių atodūsis po tragiško gaisro Vilniuje: vilnietės bute dūmų detektoriaus nebuvo

Savaitgalį sostinėje vieno daugiabučio namo gyventojai buvo evakuoti. Netrukus paaiškėjo, kad gaisro Žirmūnuose metu žuvo žmogus. Visas savaitgalio paras apibendrinę ugniagesiai gelbėtojai neišvengė pareigos priminti gyventojams apie prevencijos, savisaugos svarbą - žuvusios vilnietės būste net nebuvo autonominio dūmų daviklio.
tuskulenu-gatves-daugiabutyje-vilniuje-kilo-gaisras-zuvo-zmogus-namo-gyventojai-evakuoti
Įvykio vietoje sostinės Tuskulėnų g.

17.26 val. skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Vilniaus mieste, Tuskulėnų g. 38 g. iš buto veržiasi dūmai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) fiksuotais ir pirmadienį viešinamais duomenimis, atvykus gelbėtojams, butas buvo uždūmintas.

Būsto viduje apdegė virtuvės patalpos (4x3 m), apdegė ir aprūko koridoriaus patalpos (3x1,5 m).

17.37 val. ugniagesių komanda pradėjo darbą.

VIDEO: Daugiabutyje Vilniuje kilo gaisras – žuvo žmogus, namo gyventojai evakuoti

Netrukus tarp virtuvės ir koridoriaus rastas stipriai apdegęs žmogus, išneštas į lauką. 17.45 val. medikai konstatavo moters mirtį. Dūmų detektoriaus bute nebuvo, pažymima paviešintame išraše iš PAGD registro.

Ugniagesiai šeštadienio parą fiksavo iš viso 22 gaisrus, o sekmadienio - dvigubai daugiau (44), ir kituose karštuose įvykiuose žmonių mirčių nepavyko išvengti.

Per pastarąsias tris paras šalyje gaisruose žuvo net keturi žmonės.

Suprasti akimirksniu

  • Statistikos duomenimis, daugiausia žmonių gaisruose žūsta šeštadienį, tragiškiausia mėnesio diena – 19-oji,
  • Pavojingiausios valandos – nuo 17 iki 18 val. ir nuo 1 iki 2 val. nakties.

Pastarasis šeštadienis, 19-oji, pateisino savo vardą. Tądien nelaimingiausiomis valandomis gaisruose žuvo du žmonės. Šeštadienį gaisruose traumuoti buvo net trys žmonės. Dar du žmonės žuvo lapkričio 21 d., pirmadienį.

Dar du žmonės žuvo lapkričio 21 d., pirmadienį.

Šeštadienį, 2 val. nakties, Jonavos rajone, Užusalių kaime, atvira liepsna degė medinis gyvenamasis namas. Po kelių minučių į gaisro vietą atvykę ugniagesiai, numalšinę liepsnas, viduje rado apdegusį vyro kūną. Iki atvykstant ugniagesiams į ligoninę buvo išvežti du apdegę vyrai. Gaisro metu sukrito namo stogas ir kaminas, sudegė perdanga. Iš namo ugniagesiai išnešė 3 dujų balionus.

Tą pačią dieną, 17.26 val., buvo gautas pranešimas apie gaisrą Vilniuje, Tuskulėnų gatvėje. Viename iš daugiabučio butų degė virtuvė. Ugniagesiai viduje rado smarkiai apdegusią moterį, išnešė ją į lauką, tačiau greitosios pagalbos medikai konstatavo moters mirtį. Autonominio dūmų detektoriaus bute nebuvo.

Šiąnakt, 2.42 val., pranešta, kad Klaipėdos rajone, Priekulės seniūnijoje, Derceklių kaime, sodo bendrijoje „Dituva“, atvira liepsna dega namas. Apmalšinę liepsnas, ugniagesiai viduje rado žmogaus palaikus. Iš namo jie išnešė dujų balioną. Gaisro metu sudegė mansardinis aukštas, stogas, išdegė pirmojo aukšto patalpos ir sienos, apgadintas kaimyniniame sklype buvęs šiltnamis.

Dar vienas žmogus gaisre žuvo šįryt. 6.48 val. Jurbarke, Donelaičio gatvėje, degė namo rūsys. Ugniagesiai rūsyje rado žmogų, išnešė jį į lauką, deja, medikai konstatavo jo mirtį.

Šeštadienį, apie 20 val., Alytaus rajone, Raitininkų seniūnijoje, Piliakalnio kaime, liepsnojo gyvenamojo namo mansarda. Gaisro metu dėl apsinuodijimo dūmais į ligoninę buvo išvežtas vyras. Gaisro metu išdegė mansardos vidus, apdegė apdaila prie židinio pirmajame aukšte.

Šiemet gaisruose iš viso žuvo 54 žmonės. Pernai tuo pačiu metu žuvusiųjų buvo gerokai daugiau – 72.

Kasmet gaisruose žūsta apie 5000 Europos gyventojų.

Beje, kaip tik praėjusią savaitę, lapkričio 18-ąją, buvo minima Europos dūmų detektoriaus diena.

Ketvirtus metus iš eilės vyksta Europos priešgaisrinės saugos savaitės renginiai, rašyta proginiame PAGD pranešime.

Lapkričio 18-oji pirmą kartą paskelbta Europos dūmų detektoriaus diena, ji yra sudėtinė šios savaitės veiklos programos dalių. Europos priešgaisrinės saugos aljansas ir Europos ugniagesių pareigūnų federacija (FEU) pradėjo šią ES informavimo kampaniją, kuria siekiama padidinti ES piliečių informuotumą apie būtinybę įsirengti dūmų detektorius savo gyvenamosiose patalpose ir taip padėti sumažinti gaisrų skaičių visoje Europoje.

Kasmet Europoje gaisruose žūsta apie 5000 žmonių. Rytų Europoje žuvusiųjų gaisruose skaičius yra 5 kartus didesnis nei Vakarų Europoje. Dauguma šių nelaimių įvyksta gyventojų būstuose. Šį skaičių būtų galima sumažinti, jei žmonės savo namuose įsirengtų dūmų detektorius. Daugelyje Europos šalių namų savininkai yra teisiškai įpareigoti juos įrengti. Tačiau kai kuriose ES šalyse dar nėra tokių reikalavimų.

Tyrimai rodo, kad žūčių gaisruose nuolat mažėjo tose šalyse, kurių gyventojai privalėjo įsirengti dūmų detektorius. Beje, daugelis ES šalių pastaruoju metu perėjo prie reikalavimo, kad visuose naujos statybos namuose būtų privaloma įrengti dūmų detektorius. Dėl šios priežasties šiose šalyse sumažėjo ir žūčių gaisruose skaičius. Tai Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Estija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Lietuva, Latvija, Nyderlandai, Norvegija, Švedija ir Jungtinė Karalystė.

Gaisrinės saugos savaitė – puiki proga ne tik įsigyti dūmų ir smalkių detektorius, bet ir patikrinti namuose turimus ir įsitikinti, ar jie veikia. Pavyzdžiui, gal jau metas pakeisti juose esančius elementus. Neatidėliokite, nes kilus gaisrui, tai gali kainuoti gyvybę. Dūmų detektorius įrenkite prie miegamųjų kambarių ir kiekviename namo aukšte. Jei miegate užsidarę duris, dūmų detektoriai būtini ir miegamuosiuose kambariuose.

Dūmų detektorių jautrumas bėgant laikui mažėja, kas dešimtmetį juos patartina pasikeisti.

Kartą per mėnesį būtina patikrinti, ar dūmų detektorius veikia. Tam tereikia paspausti kontrolinį mygtuką. Jeigu signalo nėra, gali tekti keisti jo maitinimo elementus. Bent kartą per mėnesį reikia nuvalyti nuo dūmų detektorių dulkes.

Dūmų detektorių jautrumas bėgant laikui mažėja. Po dešimties metų juos patartina pakeisti naujais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius