Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tikroviška pamoka vaikams: Alytaus ugniagesiai gelbėjo įlūžusį žmogų

Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2-osios komandos ugniagesiai narai pakvietė Butrimonių gimnazijos mokinius į neįprastą pamoką – prie užšalusio vandens telkinio jie galėjo stebėti ugniagesių mokomąsias pratybas, kuriose gelbėjamas įlūžęs žmogus.
Pratybos
Pratybos / PAGD nuotr.

Ugniagesiai gelbėtojai perspėjo mokinius, kad esant permainingiems orams, ant ledo reikia būti labai atsargiems, ypač prie kranto, nes čia jis silpnesnis, jame gali būti įtrūkimų.

Netvirtas, plonas ledas būna tose vietose, kur yra įšalusių medžių šakų ar kitų daiktų, arti nendrių, iš vandens išaugusių krūmų, upelių intakuose, šaltiniuotose vietose. Ledu reikia eiti čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo.

„Ledas yra tvirtas, kai jo storis yra daugiau kaip 7 cm ir jis gali išlaikyti žmogų. Tačiau vis dėlto saugiausia, kai jo storis yra ne mažesnis kaip 12 cm. Lipantys ant užšalusių vandens telkinių turi būti ypač atidūs ir laikytis saugumo reikalavimų“, – kalbėjo Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2-osios komandos budinčios pamainos skyrininkas Valdas Klusavičius.

„Jeigu įlūžote, – sakė ugniagesiai, – labai svarbu nepasiduoti panikai ir neprarasti savitvardos. Įvertinę situaciją bandykite ropštis ant ledo į tą pusę, iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Pasistenkite kiek galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą ir ridentis nuo eketės kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote.“

Ugniagesiai patarė, pamačius skęstantį žmogų, veikti greitai ir ryžtingai: nedelsiant kviesti pagalbą skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112, o tada bandyti saugiai padėti skęstančiajam.

Prie eketės judėti reikia labai atsargiai, geriausia šliaužte, plačiai ištiesus rankas. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus. Ištraukus žmogų iš ledinio vandens, reikia jį pagirdyti karšta arbata, perrengti sausais drabužiais, suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Nuoširdžiai dėkojame Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2-osios komandos narams gelbėtojams už netradicinę ir itin svarbią pamoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius