-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimė Šventojoje: duobė vos netapo mirtinais spąstais nė dvejų metų neturinčiai mergytei

„Niekada nebūčiau patikėjusi, kad tai nutiks man ir mano vaikui. Ir dabar dar negaliu patikėti, kad mano vaikas įkrito į šitą duobę“, – emocingai kalbėjo metukų ir 8 mėnesių amžiaus mergytės mama Eglė. Su dukrele ji poilsiavo Šventojoje, kai staiga, linksmai bešokinėdama ant pievelės, jos dukrelė prasmego po žeme. Teritoriją valdančios UAB „Auksinės kopos“ direktorius tikina nežinojęs apie požeminį vandens rezervuarą.
Duobė prie „Auksinės kopos“ viešbučio Šventojoje
Duobė prie „Auksinės kopos“ viešbučio Šventojoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ši nelaimė įvyko liepos 13 dieną, apie 16 valandą. Pasak Eglės, Šventojoje, tiesiog vidury miestelio, prie pat vaikų stovyklos, žiojėjo skylė.

Mano vaikas linksmai pasišokinėdamas lėkė per kalvelę ir dingo kaip teletabis! Įsmego po žeme!

„Kaip suprantu, tai kažkokios užkastos talpyklos, kurios prarūdijo ir tapo spąstais, tiesiog mirtinais spąstais! Mes ėjome iš pliažo į mašiną. Vaikai ėjo susikibę už rankyčių. Vaikščiojo po pievutę, o mes su kita mama ėjome takeliu. Mano vaikas linksmai pasišokinėdamas lėkė sau per kalvelę ir staiga dingo kaip teletabis! Įsmego po žeme! Aš ir mano draugė ją spėjome ištraukti.

Laimei, ji nenusimuistė ir nenugrimzdo gilyn. Mane žmonės laikė už kojų ir aš, įlindusi į tą duobę, vaikutį pagavau ir ištraukiau. Sulindau visa iki čiurnų ir vaiką gaudžiau ištiestomis rankomis. Ten virš dviejų metrų po žeme ir dar vandenyje! Vaikas skendo kažkokioj duobėj!

Ištraukiau ją per 2–3 minutes. Vandens gylio duobėje nežinau, norėčiau ir pati sužinoti, koks jis. Traukti padėjo pašaliniai žmonės, bet aš jų nei mačiau, nei atsimenu. Daug žmonių pribėgo padėti, kas užtiesalą, kas vandens davė, viską ką turėjo. Labai esu jiems dėkinga. Jie padėjo išgelbėti mano dukros, jos draugės ir mano pačios gyvybes“, – emocijų netvardė moteris.

VIDEO: Šventojoje prie vaikų stovyklos žiojėjo skylė – vos netapo mirtinais spąstais mažametei

Išvežta į reanimaciją

Pasak jos, ši duobė yra privačioje valdoje. Eglės įsitikinimu, jei jos savininkas laiku būtų pasirūpinęs ja ir nelaikęs šiukšlių po žeme, nebūtų įvykusi ši nelaimė, kuri tik per plauką baigėsi laimingai.

Šoką patyrusi sąmoninga mažylė atvykusios greitosios buvo išvežta į Klaipėdos ligoninę. Mažametė atsidūrė reanimacijoje. Mama negalėjo būti šalia jos – dukrelės laukė palatoje.

„Atrodo, lyg ir viskas gerai, bet reikia stebėti. Tikriausiai dar daug procedūrų nusimato. Jai didžiulis šokas. Policijai apie įvykį pranešė ligoninė. Kiek girdėjau, duobę jau aptvėrė“, – praėjus kiek laiko nuo nelaimės teigė Eglė.

Kitą dieną nukentėjusi mergytė buvo perkelta į palatą – pirmadienį ji jau leido kartu su mama.

„Likimas mums padovanojo labai stiprių išgyvenimų, bet ačiū jam, kad paliko dukrytę gyvą ir, panašu, kad sveiką. Tik liūdnoka ji. Apie tai dar negaliu daug kalbėti, bet šią minutę jokių rimtų padarinių nepastebėjome“, – džiaugėsi moteris, žadanti ir pati kreiptis į policiją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Duobė prie „Auksinės kopos“ viešbučio Šventojoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Duobė prie „Auksinės kopos“ viešbučio Šventojoje

Kiek vėliau mergaitei pakilo temperatūra, jai buvo paskirti antibiotikai. Eglė spėja, kad galbūt dukra užsikrėtė kuo nuo vandens, buvusio duobės gilumoje.

„Tos teritorijos savininkai susisiekė su mumis. Vyras ir mama šiandien nuvyko į susitikimą su direktoriumi. Pats savininkas nepasirodė. Purtosi atsakomybės, nors žino, kad ten yra įkasta 20 tonų talpa. Sako, kad nematė, jog šulinio dangčio nebėra, nors jis turi ten būti. Ten apaugę žolėm viskas buvo, aš dar su rankom išdraskiau tą žolę. Dabar jau ten atkastas tas šulinys ir ištrauktas vanduo“, – antradienio rytą 15min informavo Eglė.

Tyrimo nepradės

Antradienio popietę Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė 15min patvirtino, kad buvo gautas pranešimas apie šią nelaimę, tačiau joks ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, nes nenustatyta nusikaltimo sudėtis.

15min žurnalistei nuvykus į vietą, ant kalvelės priešais „Auksinių kopų“ viešbutį pievoje atsivėrusi duobė jau buvo aptverta policijos „Stop“ juosta ir uždengta lentomis bei kitais statybiniais rakandais.

„Auksinių kopų“ direktorius Pranas Subačius pokalbio su žurnaliste metu ne kartą ištarė: „Dieve mano, baisus čia dalykas.“ Vos tris mėnesius šioje bendrovėje vadovo pareigas einantis vyras buvo susirūpinęs ir tikino darysiąs viską, kad kuo greičiau ta duobė būtų užpilta.

„Nerandu žodžių. Nors kaltės savo aš tikrai nerandu. Nežinojau. Jei būtų man perduotas tas įrenginys...“, – teisinosi direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Duobė prie „Auksinės kopos“ viešbučio Šventojoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Duobė prie „Auksinės kopos“ viešbučio Šventojoje

Jis tvirtino nežinojęs apie jokį priešgaisrinį vandens rezervuarą, esantį jo valdomos įmonės teritorijoje. Nežinojo apie tai ir kiti „Auksinių kopų“ darbuotojai, kasdien vaikščioję ant tos kalvelės ar greta jos, triskart šiemet pjovę žolę. Duobė iki šios nelaimės nebuvo atsivėrusi.

„Ieškome kaip tik dabar ekskavatoriaus. Ne taip lengva čia rasti. Per šiandien ar ryt bus sutvarkyta. Per pirmąsias dienas nuo nelaimės neskubėjome užversti duobės, nes norime išsiaiškinti, kas čia yra. Užversti bet kada suspėsi, bet gali reikti po to ir iškasti.

Kreipiausi į „Palangos komunalinį ūkį“, „ryšininkus“ – niekas nežino, kieno čia ta užkasta vandens talpa. Niekas šios nuosavybės nenaudoja. Net 2002 m., kuomet privatininkas įsigijo buvusius žemės ūkio ministerijos poilsio namus (buvęs „Lino“ filialas), darytoje topografinėje nuotraukoje nėra nieko šioje vietoje pažymėta. Kai man nėra tai perduota, kaip galiu žinoti?

Galiausiai radau čia seniai dirbusį vyrą, kuris paaiškino, kad vandens rezervuaras buvo įkastas apie 1960-uosius. Buvo skirta gaisrui gesinti. Šventojoje tokių talpų buvo daug, bet užverstos jau kitos“, – tikino „Auksinių kopų“ direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Višbučio „Auksinės kopos“ teritorijos planas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Višbučio „Auksinės kopos“ teritorijos planas

Duobės gylis – 3 metrai

Jis spėja, kad duobę išplauti galėjo lietūs. Ji buvo užversta apie 30 cm storio žemių sluoksnių.

„Viduje buvo uždengta šaligatvių borteliais. Matyt, per ilgą laiką sukrito. Dangčio anga sulinkusi – neatlaikė. Pati talpa surūdijusi. Reiks ją sulaužyti pirma ir tuomet užpilti žemėmis. Kai mergytė ėjo, ten buvo žolė, duobės nesimatė. Ir ta skylė, kai ėjome jos tvarkyti, dabar buvo jos dydžio“, – teigė P.Subačius.

Mergaitė įkrito į trijų metrų gylio duobę. Joje būta vandens – ištraukė jo apie 10 kubų.

Pasak jo, mergaitė įkrito į trijų metrų gylio duobę. Joje būta vandens – ištraukė jo apie 10 kubų. Pačios talpos tūris – dvigubai didesnis.

„Į tą talpą ateina kažkoks vamzdis. Aiškinsimės, kokio jis ilgio, iš kur ateina“, – žadėjo „Auksinių kopų“ direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešbutis „Auksinės kopos“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešbutis „Auksinės kopos“

Jis patvirtino bendravęs su nukentėjusios mergaitės šeima. Ši reikalauja kuo greičiau užtaisyti atsivėrusią pavojingą duobę.

„Daugiau ko nors dabar dar nereikalauja“, – nutęsė P.Subačius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius