Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelegalią dopingo ir vaistų laboratoriją įkūrę vilniečiai gaminius platino visame pasaulyje

Generalinė prokuratūra paskelbė apie 8 kaltinamuosius, kurie bendradarbiaudami organizuotoje grupėje gamino ir platino anabolinius steroidus bei vaistus. Byloje asmenys kaltinami šių medžiagų kontrabanda, neteisėtu disponavimu, platinimu bei dokumentų klastojimu. Įtariama, kad šia veikla buvo užsiimama apie dvejus metus. 15min išsiaiškino, kad anabolinius steroidus ir vaistus gaminti sugebėjo su medicina ar farmacija nieko bendro neturintys vyrai, dirbę itin profesionaliai.
Vaistai „Remdesivir“ gydantys nuo koronaviruso
Asociatyvi nuotr. / „Scanpix“ nuotr.

Vilniuje ir Vilniaus rajone šie kaltinamieji buvo įrengę net nelegalią laboratoriją gaminti anabolinius steroidus ir žmogaus augimo hormonus, vaistinius preparatus. O taip pat kaltinamieji buvo įkūrę sandėlius, kuriuose laikė savo gaminius.

Ne vaistininkai, bet dirbo profesionaliai

Grupuotė veikė ne šiaip sau, o pagal tam tikrą schemą. Kiekvienas užėmė tam tikras pareigas ir atlikinėjo jam skirtus veiksmus.

Tyrimui vadovavęs Europos deleguotas prokuroras Vytautas Kukaitis 15min sakė, kad kaltinamųjų amžius nuo 30 iki 50 metų. Visi asmenys – vilniečiai.

Kyla įtarimas, kad vaistinius preparatus sukurti gali tik labai gerai apie tai nusimanantys žmonės – medikai ar farmacininkai. Vis dėlto šioje grupuotėje, bylos duomenimis, tokių nebuvo. Sukčiai turėdavo profesionalius receptus, pagal kuriuos gamindavo vaistinius preparatus.

„Visas profesionalumas buvo aukščiausio lygio. Jie sverdavo gramus, miligramus, pagal tam tikras formules. Domėdavosi internete ir t. t.“, – aiškino prokuroras.

Produkciją platino visame pasaulyje, tiekė sporto klubams

V.Kukaitis taip pat informavo, kad pagamintus anabolinius steroidus ir vaistus grupuotė tiekdavo tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Taip pat savo gaminius platindavo ne tik pavieniams asmenims, bet, pavyzdžiui, sporto klubams.

Kaip ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra, Vilniaus apygardos teismui perduota nagrinėti aštuonių kaltinamų asmenų, veikusių organizuotoje grupėje, baudžiamoji byla dėl dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytų žmogaus augimo hormono somatropino ir anabolinių androgeninių steroidų grupei priskiriamų medžiagų kontrabandos, neteisėto disponavimo, platinimo, dokumentų klastojimo.

Profesionaliai veikę sukčiai savo gaminių pakuotes patys maketuodavo tam, kad jos nesiskirtų nuo originalių prekių, parduodamų užsienyje.

Taip pat asmenys kaltinami ir dėl neteisėtos farmacinės veiklos vykdymo, neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis, sukčiavimo, neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo, pinigų plovimo, svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimo.

Įtariama, kad medžiagas ir įrankius preparatų gamybai bei priemones pagamintiems produktams talpinti, kaltinamieji įsigydavo iš Kinijos.

Į Lietuvą prekes kaltinamieji atsigabendavo be didelių rūpesčių – per siuntų gabenimo paslaugų įmones. Kad nekiltų įtarimų ir nesusidurtų su muitinės kontrole – užmaskuodavo prekių pavadinimus.

Profesionaliai veikę sukčiai savo gaminių pakuotes patys maketuodavo tam, kad jos nesiskirtų nuo originalių prekių, parduodamų užsienyje.

Nusikalstamu būdu gautus pinigus sukčiai reinvestuodavo, kad galėtų toliau vykdyti savo „verslą“. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, tai turėtų būti ne mažiau, nei 40 tūkst. eurų, gauti nusikalstamu būdu.

Didelės apimties ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius