-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelegalias pajamas kaunietis bandė pateisinti fiktyvia sutartimi su amerikiete

Siekdamas išvengti mokesčių nuo beveik 300 tūkst. litų iš užsienio gautų pajamų, kaunietis įrodinėjo, kad tai skolinti pinigai. Tačiau JAV mokesčių administratorius padėjo išsiaiškinti, kad Amerikoje jis pinigų nesiskolino.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja apie išaiškintą atvejį, kai kaunietis, vengdamas sumokėti Gyventojų pajamų mokestį (GPM), nedeklaravo, neapskaičiavo ir nesumokėjo į biudžetą mokesčių nuo beveik 300 tūkst. litų iš užsienio gautų pajamų. Mėgindamas išvengti mokesčių, minėtas asmuo įrodinėjo, kad tai skolintos lėšos, tačiau VMI, bendradarbiaudama su JAV mokesčių administratoriumi, įrodė, kad tai nebuvo skolinti pinigai.

Mokestinio tyrimo metu kaunietis mokesčių administratoriui pateikė 2006 m. sudarytos su JAV gyventoja paskolos sutarties kopiją ir jos notaro patvirtintą vertimą į lietuvių kalbą dėl beveik 300 tūkst. litų paskolos.

Aiškindamas piniginių lėšų gavimo aplinkybes jis teigė, jog 2006 m., būdamas JAV, dešimčiai metų pasiskolino 115 tūkst. dolerių, kurie turėjo būti pervesti jam iki 2008 m. į sąskaitą banke. Kauniečio teigimu, pagal susitarimą pinigus skolinusi JAV pilietė juos pervedė į vienos amerikiečių įmonės, kurioje atstove dirba jo pažįstama, sąskaitą. Ši dolerius persiuntė į Lietuvą, bet ne į juos pasiskolinusio asmens, bet į jo pažįstamo valiutinę sąskaitą.

Atliekant mokestinį tyrimą, asmuo, į kurio sąskaitą iš JAV buvo pervesti pinigai, pateiktame paaiškinime nurodė, jog sutiko pažįstamam kauniečiui leisti pasinaudoti savo banko sąskaita Lietuvoje ir dalį atsiųstų pinigų, konvertavęs į litus, atidavė grynais, o kitą dalį JAV doleriais pervedė į nurodytas sąskaitas bankiniais pavedimais.

Oficialios tarnybos paneigė „pasaką“

Tęsiant tyrimą gautas atsakymas iš JAV pajamų tarnybos paneigė visus kauniečio argumentus dėl lėšų kilmės. Paaiškėjo, jog pinigų pervedimai JAV buvo atlikti ne iš mokesčių mokėtojo nurodytos įmonės, bet iš ten gyvenančios jo pažįstamos banko sąskaitos, atidarytos prieš mėnesį iki pinigų persiuntimo į Lietuvą. Be to, JAV mokesčių administratorius išsiaiškino, kad minima esą pinigus skolinusi amerikietė jokios paskolos sutarties nesudarė, niekam pinigų neskolino, nes tokios sumos niekada neturėjo, o ir apie tariamą paskolos gavėją nieko nėra girdėjusi. JAV pajamų tarnyba nustatė, kad ir nurodytas notaras, esą tvirtinęs paskolos sutartį, neegzistuoja.

„Įvertinus iš JAV pajamų tarnybos gautą informaciją bei vadovaujantis Mokesčių administravimo įstatymu, kuriame teisiniuose santykiuose viršenybė teikiama šių santykių dalyvių veiklos turiniui, o ne jos formaliai išraiškai, nustatyta, kad mokėtojas siekė įforminti paskolos sutartį dėl to, jog pagal GPM įstatymą paskolintos lėšos yra neapmokestinamos, nedeklaruojamos pajamos“, – sako Kauno AVMI viršininko pavaduotojas Raimondas Ramanauskas.

Mokestinio tyrimo metu išsiaiškinus, kad kaunietis gavo pajamų iš nenustatytų, mokesčių administratoriui nežinomų šaltinių, jis turės į valstybės biudžetą sumokėti beveik 112 tūkst. litų GPM mokesčių, delspinigių bei baudų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius