Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelegalu: interneto svetainė, kurioje transliacija gali vykti ir iš tavo kiemo

„Žinių radijas“ išsiaiškino, kaip internete pažeidžiami asmens duomenys – interneto svetainėje insecam.com pateikiama daugiau nei 73 tūkst. nesaugių web kamerų aplink visą pasaulį, prie kurių prisijungus galima stebėti, kas ką veikia. Lietuvoje tokių kamerų yra 173. Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas patvirtino, jog inspekcija nieko nežinojo apie minėtą svetainę, kurioje atliekami nelegalūs veiksmai.
WEB kamera
WEB kamera / Mainyk.lt nuotr

„Dėl šios interneto svetainės, tikrai sužinojome pirmą kartą.  Šiuo atveju tai yra nelegalūs veiksmai, pažeidimas yra aiškus – nesvarbu, ar gerais, ar blogais tikslais“, – laidoje „Žvilgsnis“ sakė jis.

A. Kunčinas taip pat pažymėjo, kad nesaugios yra ne visos stacionarios ar kompiuterinės kameros:

„Kaip jie rašo savo svetainėje, jie prisijungia prie tų kamerų, kur nepakeisti slaptažodžiai admin12345. Tai yra nesaugus naudojimas. Ar taip yra iš tikrųjų, mes negalime pasakyti, tačiau tai yra įspėjimas visiems, kurie naudoja vaizdo kameras: bent jau pakeiskite slaptažodį, kad bet kas prie jūsų negalėtų prisijungti“, – kalbėjo jis.

Tai yra įspėjimas visiems, kurie naudoja vaizdo kameras: bent jau pakeiskite slaptažodį, kad bet kas prie jūsų negalėtų prisijungti.

Pasak A. Kunčino, inspekcija neturi nei žmogiškų, nei finansinių galimybių kontroliuoti tokio pobūdžio asmens duomenų pažeidimus internete:

„Jei gauname skundą, tuomet mes į tai reaguojame, teikiame konsultacijas, tačiau vesti bendro stebėjimo monitoringą galimybių neturime“, – sakė jis.

Po to, kai „Žinių radijas“ pranešė inspekcijai apie minėtą svetainę ir jos specialistai įsitikino, kad ten atliekami nelegalūs veiksmai,  A. Kunčinas nurodė, kad inspekcija išanalizuos situaciją ir imsis veiksmų programos, kaip tokiems dalykams užkirsti kelią:

„Galbūt bandysime ir su ta svetaine susisiekti, bet visų pirma mes pasiaiškinsime, ar tos institucijos, kurios pas mus užsiregistravusios kaip vaizdo duomenų valdytojai, nepateko į šitą kompaniją“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius