-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nepradėta Valstybinės ligonių kasos vadovo Algio Sasnausko byla teisme jau guli beveik metus

Greitai sueis metai, kai Vilniaus apygardos teismui niekaip nepavyksta pradėti nagrinėti piktnaudžiavimu įtariamo Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovo Algio Sasnausko ir kitų kaltinamųjų bylos.
Byla
Byla / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Trečiadienį į posėdį susirinkus proceso dalyviams paaiškėjo, kad susirgo vienas kaltinamųjų Robertas Janickas, kitas posėdis turėtų vykti po savaitės, BNS pranešė teismo tarnautojai.

Tai penktas kartas, kai teismui nepavyksta pradėti bylos. Ketvirtas proceso dalyvių susirinkimas liepos mėnesį irgi buvo nesėkmingas. Tada paaiškėjo, kad toliau serga kaltinamasis Vytas Sinkevičius. Į posėdžius buvo kviečiami ir liudytojai, tačiau po kelių nesėkmingų bandymų pradėti bylą liudytojų kurį laiką nuspręsta nekviesti.

A.Sasnausko ir kitų kaltinamųjų byla teismą pasiekė sausį. Balandį teismas bandė surengti pirmąjį posėdį, tačiau į jį neatvyko vieno kaltinamųjų advokatas. Į kitą posėdį birželį susirinko visi proceso dalyviai, tačiau juridinio asmens bendrovės „Gelsauga“ atstovas paprašė laiko susipažinti su byla.

A.Sasnausko piktnaudžiavimas siejamas su įstaigos organizuotais ir vykdytais viešaisiais intelektualinės saugos paslaugų pirkimais. A.Sasnauskas iki šiol eina VLK vadovo pareigas ir jam pateiktus kaltinimus atmeta.

Kartu su A.Sasnausku teisiami keturi fiziniais asmenys ir vienas juridinis asmuo – bendrovė „Gelsauga“.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi ikiteisminį tyrimą, pranešė, kad A.Sasnauskas kaltinamas susitaręs su bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertu R.Janicku, pavedė savo pavaldiniams – VLK Informacinių technologijų departamento direktoriui Justinui Vyšniauskui, to paties departamento Informacinės sistemos eksploatavimo skyriaus vedėjui Mindaugui Zlatarinskui ir VLK Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjui V.Sinkevičiui – organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga“.

Bendrovės darbuotojas kaltinamas dėl padėjimo piktnaudžiauti, dokumento suklastojimo. Šių nusikalstamų veikų padarymu kaltinima ir bendrovė „Gelsauga“.

M.Zlatarinskas, J.Vyšniauskas ir V.Sinkevičius, kaip ir A.Sasanauskas, iki šiol dirba VLK.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys yra sakęs, kad teisėsaugos dėmesio sulaukusio pavaldinio nušalinimo nesvarstęs – esą sprendimą dėl to šioje situacijoje gali priimti tik teismas.

Birželį A.Sasnauskui buvo skirta tarnybinė nuobauda – papeikimas. Ji skirta už aplaidumą formuojant 2010 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervą bei disponuojant rezervo lėšomis. Tačiau teismas šią nuobaudą neseniai panaikino.     

Prokurorai ikiteisminį tyrimą dėl PSDF rezervo formavimo balandžio pabaigoje nutraukė, tačiau rekomendavo šioje istorijoje įvertinti VLK darbuotojų tarnybinę atsakomybę. Tai ir buvo padaryta.

Valstybės kontrolė pernai balandį sukritikavo VLK, kad ji viršplaninių lėšų nenaudojo suteiktų paslaugų visai vertei apmokėti, o sudarė terminuotųjų indėlių sutartis. Reaguodamas į Valstybės kontrolės išvadas sveikatos apsaugos ministras R.Šukys tuomet kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti, ar VLK vadovų veiksmuose nebūta piktnaudžiavimo. Generalinė prokuratūra medžiagą buvo perdavusi korupcinio pobūdžio nusikaltimus tiriančiai STT, tačiau ji savo ruožtu nusprendė, kad pradėti ikiteisminį tyrimą nėra pagrindo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius