-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 14 /11:33

Nėščią moterį Kaune užsipuolę jaunuoliai suka uodegas, nukentėjusioji teisme rėžė įkvepiančią kalbą

Kovo 12 d. vakarą Kauno Rokų g. veikiančioje parduotuvėje, įtariama, užsipuolę neva per ilgai kasoje už prekes atsiskaitinėjusią nėščią moterį, o vėliau smurtavę ir rasistiniais šūksniais užgaulioję jos ginti stojusį užsienietį vyrą jaunuoliai Kauno apylinkės teisme pakeitė savo poziciją. Kaltę jie ėmė mesti ant pačios nukentėjusiųjų porelės. Nukentėjusiąją tai paskatino rėžti įkvepiančią kalbą.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Byloje buvo išklausyti visų posėdžio dalyvių parodymai. Balandžio 14 d. teisme įvyko vaizdo įrašų, kuriose užfiksuotas pats galimo nusikaltimo padarymo faktas, peržiūra. Posėdžių salėje kaltinamieji neslėpė šypsenėlių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme

„Iš pradžių buvo kalbama, kad kaltę jie pripažino. Gailėjosi. Bet staiga ėmė keisti savo poziciją. Tikino, kad tai mano vyras juos užsipuolė, mušė, neleido išvažiuoti iš aikštelės, provokavo. Negaliu patikėti, kad galima taip įžūliai meluoti“, – prieš posėdį 15min teigė nukentėjusioji Rasa.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nukentėjusieji
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nukentėjusieji

Pasak jos, vieno iš teismo posėdžių metu netgi sugebėta pagrasinti jos artimiesiems.

„Kaip jaučiuosi dabar? Buvo daug streso. Mes neprašome net jokios piniginės kompensacijos, norime, kad triumfuotų teisingumas. Kad tokie žmonės žinotų, jog už jų veiksmus gresia pasekmės. O ir ką iš jų prisiteisi, juk niekur nedirba“, – teigė Rasa.

Vis dėlto penktadienį vykusio teismo posėdžio metu abu kaltinamieji paprašė teisėjo leisti jiems atsiprašyti nukentėjusiųjų.

„Atsiprašome už tai, ką padarėme“, – choru pasisakė abu kaltinamieji.

Penktadienį teismo posėdžių salėje išsakytos baigiamosios kalbos. Pasak bylos prokurorės, neginčytinai įrodyta, jog kaltinamieji įvykdė nusikalstamą veiką. Bylos nagrinėjimo metu jie keitė savo parodymus.

„Tik įteikus jiems kaltinimus, abu kaltinamieji pripažino savo kaltę, tačiau vėliau savo parodymus teisme pakeitė. Jie teigė, kad „Maximoje“ nukentėjusiosios neįžeidinėjo, juodašikniu ir babajumi jos vyro nevadino. Gal tik asilu. Kad būtent nukentėjusioji paskatino savo vyrą filmuoti jų kompaniją, provokuoti. Kad tik grasino spirsią, bet nespyrę. Kad nukentėjusysis pirmasis smūgiavo. Vienam jų netgi bėgo iš nosies kraujas“, – teigė prokurorė.

Pasak jos, priešingus, nukentėjusiųjų, parodymus įrodo liudytojų parodymai. Jog nėščiai moteriai dar parduotuvėje buvo pasakyta: „Kodėl neini apsipirkti į gaidyną?“, „Žiurke, įmesim tave į bagažinę ir ištiks Strazdauskaitės likimas“. Be to, automobilių aikštelėje, įžeidinėdamas nukentėjusiosios vyrą, vienas iš kaltinamųjų nusimovė kelnes ir parodė nuogą užpakalį.

Prokurorė siūlo teismui kaltinamiesiems skirti griežčiausią galimą bausmę – įkalinimą iki dvejų metų.

Liudytojai nurodė, kad kaltinamieji netgi grasino išsitraukti iš mašinos „dūrą“ (šaunamasis ginklas – aut. past.), smurtavo prieš nėščiosios vyrą.

Prokurorė siūlo teismui kaltinamiesiems skirti griežčiausią galimą bausmę – įkalinimą šešių mėnesių laikotarpiui. L.Bukauskui siūloma atidėti bausmės vykdymą, nes jo ankstesnis teistumas išnykęs. Dvejus metus jis nuo 21 val. iki 6 val. ryto turėtų būti, anot prokurorės, namuose, pasirašyti pasižadėjimą niekur be teisėsaugos žinios neišvykti. Be to, skirti kaltinamajam 100 neapmokamų valandų valstybinėse įstaigose.

Pateikė įkvepiančią kalbą

„Norėčiau būti namie, ilsėtis, tačiau esu čia. Kodėl? Nes tai liečia ne tik mane ir mano vyrą, tai liečia tūkstančius žmonių, kurie yra puldinėjami gatvėse tokių chuliganų. Tą vakarą nukentėjome mes, o kitą kartą tai gali būti kitas kitatautis, kita moteris ar koks vaikas. Džiaugiamės, kad atsirado žmonių, kurie mus užstojo. Tiesiog jautėme pareigą kreiptis į teismą.

Sulaukėme daug palaikymo. Žmonės išsakė, jog jie gyvena baimėje, bijo vakare kur išeiti. Manau, turi būti atvirkščiai, nusikaltėliai turi bijoti daryti nusikaltimus. Nesame praradę vilties dėl mūsų teisingumo sistemos. Tokie veiksmai turi turėti pasekmes. Žmonės turi nebijoti kreiptis.

Norime, kad visiems būtų gera ir saugu vaikščioti Kauno gatvėmis. Ypač užsieniečiams, kurie nėra visi kokie okupantai ar teroristai. Kiek teko girdėti, jog užsieniečius Lietuvoje užpuldinėja net autobuse. Vien dėl to, kad jie kalba kita kalba. Reikia mums išsiugdyti pagarbą kitataučiams, juk ir lietuvaičių tiek daug gyvena užsienyje. Kas šešta santuoka Lietuvoje yra mišri. Visuomenė turi susitaikyti su tuo ir priimti užsienio piliečius, kurie moka mokesčius. Nesame juk barbarų valstybė“, – teisme įkvepiančią kalbą rėžė nukentėjusioji Rasa.

Anglų mokytoja dirbanti ir kartu su vyru verslą plėtojanti jauna moteris kreipėsi ir į kaltinamuosius, teigdama, kad jie nėra kokie priešai ir ji tikrai nenorinti jų pasiųsti už grotų. Jai net būtų gaila dėl to.

„Jie penkias valandas viską anksčiau neigė, mus kaltino, o dabar už kažką atsiprašė. Už ką? Taip ir nesupratau. Maniau, kad viską galima gražiai išspręsti, reikėjo tik viešai atsiprašyti, o buvo daug melo. Lai teismas jiems suteikia dar vieną galimybę atsiprašyti. Linkiu jums, Velykų proga, atrasti naują gyvenimą, išsivaduoti nuo nusikaltimų ir atsitiesti. Turite galimybę rinktis daryti gerus pasirinkimus“, – teigė tris mažamečius vaikus su vyru jau auginanti ir ketvirtojo gegužę susilauksianti Rasa.

Nukentėjusiosios vyras teigė, pasijautęs viešai pažemintas. Visa tai įvyko jo vaikų akyse.

Jos vyras teigė, pasijautęs viešai pažemintas. Visa tai įvyko jo vaikų akyse.

„Grasinti mano žmonai – itin didelis nusikaltimas. Anglijoje vienas asmuo komentare neseniai pagrasino nužudyti parlamento narį ir vien už tai buvo pasodintas į kalėjimą keturiems mėnesiams. Nesu čia, kad prašyčiau piniginės kompensacijos iš kaltinamųjų. Nejaučiu jiems jokio pykčio. Mes ruošiamės atleisti, bet jiems reikia suprasti, kad pasielgė negerai. Jie turi viešai atsiprašyti. Pasiuntimas į kalėjimą nebūtų atsakymas“, – kalbėjo nukentėjusysis.

Kaltinamųjų advokatas teigė, jog visa ši istorija labai išpūsta ir prašė teismo skirti kuo mažesnę bausmę.

Nuosprendis šioje byloje bus skelbiamas balandžio 28 d.

Prašo grąžinti automobilį

15min primena, jog nufilmavusi agresyviai nusiteikusią, Ievos Strazdauskaitės likimu grasinusią ir iš automobilių stovėjimo aikštelės be nuplėštų galinių numerių su „Mercedes-Benz“ kovo 12 d. pasišalinusią kompaniją, nukentėjusiųjų pora kreipėsi į policiją. Iškart buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Kovo 13 d., prieš pietus, buvo sulaikyti du 23 ir 24-erių metų amžiaus anksčiau už vagystes teisti asmenys, rastas ir paimtas automobilis.

Kiek vėliau buvo nustatyti ir kiti du įtariamieji: 18-os metų mergina bei 21-erių metų anksčiau teistas vaikinas. Tačiau tyrimo metu jiems įtarimai nepareikšti.

Kaltinamieji – 1994 m. gimęs Lukas Bukauskas (teistas kartą) ir 1992 m. gimęs Paulius Elijošius (teistas dukart) – niekur nedirba. Pastarojo advokatas pirmajame teismo posėdyje tikino, jog jo ginamasis kaltę pripažįsta ir gailisi. Tačiau vėliau jo pozicija pakito.

Už šią nusikalstamą veiką kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

„Mercedes-Benz“ vairavusiam asmeniui surašytas protokolas už vairavimą be valstybinių numerių ir be draudimo. Automobilis priklauso L.Bukausko seneliui, kuris teisme prašė jį jam grąžinti.

„Automobilis buvo tik ką pirktas. Nuvežėme jį remontuoti, pirmadienį turėjome perregistruoti mano vardu, tačiau nespėjome. Anūkas nuvyko jo paimti iš meistrų. Leidau pasivažinėti“, – teismo posėdžių salėje teigė L.Bukausko senelis.

VIDEO: Nufilmuota: Kaune jaunuoliai užpuolė besilaukiančią moterį ir jos užsienietį vyrą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius