Neteisėtai laikytu morfijumi vos nepražudęs bendradarbio anykštietis mokės baudą ir už platinimą

Neteisėtai laikęs morfino tabletes ir davęs jų bendradarbiui, anykštietis A.S. mokės dvigubai didesnę – septynių tūkstančių 800 litų baudą už psichotropinės medžiagos platinimą – taip nusprendė Panevėžio apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą ir patenkinęs Anykščių rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro prašymą dėl pirmosios instancijos priimto nuosprendžio pakeitimo.
Pinigai
Pinigai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Apeliaciniu skundu prokurorai prašė perkvalifikuoti asmens padarytą veiką dėl neteisėto stiprių psichotropinių medikamentų laikymo į sunkesnį nusikaltimą – jų platinimą, teigiama išplatintame pranešime.

Panevėžio apygardos teismas anykštietį pripažino kaltu ir dėl platinimo, todėl jam paskirta dvigubai didesnė – 60 MGL dydžio bauda. Teismas, atsižvelgęs į išskirtines bylos aplinkybes, nuteistajam paskyrė švelnesnę, negu numato įstatymas bausmę, nes šiuo atveju laisvės atėmimo bausmės paskyrimas prieštarautų teisingumo principo įgyvendinimui.

Anykščių rajono apylinkės teismas, prieš du mėnesius išnagrinėjęs Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokurorų perduotą baudžiamąją bylą, šio rajono Kunigiškių 49 metų gyventoją A.S. buvo pripažinęs kaltu tik dėl neteisėto psichotropinės medžiagos laikymo ir paskyręs 30 MGL – trijų tūkstančių 900 litų baudą.

Utenos regiono kelių įmonėje dirbantis vairuotojas A.S., radęs Kupiškyje gyvenusiam ir prieš ketverius metus mirusiam broliui gydytojo išrašytų psichotropinių medikamentų – morfino tablečių, nutarė, kad šie nuskausminamieji vaistai galėtų padėti jam atsikratyti nugaros skausmų. Po trejų metų dalį jų davė ir bendradarbiui, kuris paprašė vaistų danties skausmui numalšinti. Tačiau tokiu neatsakingu elgesiu su stipriai veikiančiais medikamentais jis vos nepražudė žmogaus, kurio gyvybę
ligoninės intensyvios terapijos skyriuje teko gelbėti medikams. Tyrimo metu paaiškėjo, kad anykštietis morfino tabletes vartojo kartu su alkoholiu.

„Kai kurie vaistai, tarp jų ir morfinas, kuris įrašytas į antrąjį narkotinių ir psichotropinių medžiagų klasifikavimo sąrašą, yra labai pavojingi žmogaus sveikatai. Tokie vaistai išrašomi tik pagal griežtai kontroliuojamus receptus, jais gali būti gydomas tik tas žmogus, kuriam jie skirti. Šie stipriai veikiantys medikamentai, jeigu jie naudojami ne pagal gydytojo paskyrimą, sukelia žalingus padarinius, gali atsirasti net reali grėsmė žmogaus gyvybei. Įstatymai griežtai draudžia neteisėtai laikyti psichotropinius medikamentus ir perduoti kitiems asmenims, už jų platinimą yra numatyta labai griežta baudžiamoji atsakomybė,“ – teigia apeliacine tvarka nagrinėjant baudžiamąją bylą apygardos teisme dalyvavusi Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė Jolanta Činčikienė.

Pravartu būtų prisiminti, kad įstatymas, numatantis bausmes už neteisėtą narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymą, tuo pačiu numato ir galimybę atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės asmenis, kurie savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdami atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ar
psichotropines medžiagas.

Už narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę nuo dvejų iki 8 ar net 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius