-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neteisėtai per Lietuvą vykusių ar joje buvusių asmenų padaugėjo pustrečio karto

Lietuvai tapus pilnateise Šengeno erdvės nare pustrečio karto išaugo pasieniečių sulaikomų neteisėtai šalyje esančių ar per ją bandančių vykti užsieniečių.
Pasienietis tikrina keliautojų dokumentus
Pasienietis tikrina keliautojų dokumentus / VSAT nuotr.

Kaip informuoja Valstybės sienos apsaugos tarnyba, VSAT pastaruoju metu fiksuoja ir naujus užsieniečių nelegalų patekimo būdus į Lietuvą bei kitas Europos Sąjungos valstybes.

Nelegalių imigrantų tikslas yra labiau ekonomiškai išsivysčiusios Vakarų Europos valstybės, bet pastebima, kad vis daugiau imigrantų Lietuvą renkasi kaip pageidaujamą valstybę.

Lietuva, kaip tikslo valstybė, išlieka patraukli Rusijos, Moldovos, Ukrainos, Kazachstano, Uzbekistano ir kitų buvusių sovietinių respublikų valstybių piliečiams.

2008 m. VSAT pareigūnai prie valstybės sienos ir šalies viduje iš viso nustatė 3 tūkst. 17 asmenų, kurie pažeidė buvimo ir vykimo per Lietuvą tvarką. 2007 m., kai Lietuva dar nepriklausė Šengeno erdvei, buvo sulaikyti 1 tūkst. 194 tokie asmenys.

Pernai daugiausiai užsieniečių, pažeidusių vykimo ar buvimo Lietuvoje tvarką, nustatyta šalies viduje – 1 tūkst. 644.

Lietuvai dar rengiantis tapti pilnateise Šengeno erdvės nare, VSAT, nuolat stiprindama bendrijos išorės sienų su Baltarusija ir Rusija apsauga, nuosekliai ruošėsi tinkamai įgyvendinti alternatyvų vykstančiųjų kontrolės mechanizmą prie vidaus sienų su Latvija ir Lenkija. To prireikė, nes šiuose sienos ruožuose buvo panaikinti nuolatiniai pasienio tikrinimai kontrolės punktuose.

Lietuvos įsiliejimas į Šengeno erdvę atvėrė kelią laisvai judėti joje ne tik teisėtai esantiems ar gyvenantiems asmenims, bet ir nelegaliems migrantams. Panaikinus Europos Sąjungos vidaus sienų kontrolę bei pasienio tikrinimus kaip kompensacinė priemonė yra nelegalios imigracijos prevencijos ir kontrolė šalies viduje stiprinimas.

Pagal Vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintą „Kontrolės prie Lietuvos Respublikos vidaus Europos Sąjungos sienų panaikinimo ir kompetentingų institucijų veiklos pasienio regionuose stiprinimo koncepciją“ nuo 2008 m. pradžios VSAT buvo pavesta užtikrinti nelegalios migracijos kontrolę Lietuvos viduje.

Nuo 2008 m. sausio 1 d. visose fizinę Lietuvos sienos apsaugą vykdančiose VSAT rinktinėse veiklą pradėjo nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės padaliniai. Jų veikla pasirodė esanti ypač efektyvi, nes pavyko išaiškinti labai daug pažeidimų nelegalios migracijos srityje.

Šie nelegalios migracijos prevenciją vykdantys padaliniai aktyviai bendradarbiauja ir keičiasi informacija su VSAT operatyvininkais, Migracijos ir URM Konsuliniu departamentais, vykdo bendras priemones su policija, muitine, Mokesčių ir Darbo inspekcijomis.

Pažymėtina, kad VSAT pareigūnams, vykdantiems užsieniečių atvykimo bei buvimo šalyje kontrolę, pavyko nustatyti ir nemažai Lietuvos gyventojų, kurie suteikė gyvenamąjį plotą nelegaliai šalyje buvusiems asmenims. Dėl tokių faktų pernai surašyta 117 administracinės teisės pažeidimo protokolų. Dažniausiai užsieniečius neteisėtai priglaudusiems gyventojams buvo skiriamos 1000 Lt administracinės baudos.

VSAT išskiria kelias pastaruoju metu pastebėtas nelegalios migracijos tendencijas šalyje.

Kaip ir ankstesniais metais, 2008-aisiais didžiausią nelegalių imigrantų skaičių sudarė asmenys, teisėtai atvykę į Lietuvą ir joje užsibuvę ilgiau nei galioja jų turėtos vizos. Nustatyti atvejai, kuomet tokie asmenys nelegaliai dirbo ar mėgino įsidarbinti Lietuvoje

Taip pat pastebėta, kad daugėjo pasieniečių sulaikomų asmenų, neteisėtai Šengeno erdvėje besinaudojusių suklastotais Europos Sąjungos valstybių piliečių pasais, asmens tapatybės kortelėmis, leidimais nuolat ar laikinai gyventi šalyje, klastotomis Šengeno šalių vizomis ar trečiųjų šalių piliečių pasais.

Dalis neteisėtai Šengeno erdvėje atsidūrusių užsieniečių Lietuva naudojosi kaip tranzitine valstybe, per kurią buvo mėginama vykti į kitas Vakarų Europos šalis. Pavyzdžiui, Sirijos piliečiai, neteisėtai iš Rusijos patekę į Latviją, lengvaisiais automobiliais buvo gabenami per Lietuvą į Lenkiją.

Nelegalios migracijos prevenciją ir kontrolę vykdantys VSAT pareigūnai taip pat atkreipia dėmesį, kad dalis trečiųjų šalių piliečių Šengeno vizas gaudavo apgaule, t. y. pateikdami duomenis vizai gauti tokie asmenys Lietuvą nurodydavo kaip galutinį kelionės tikslą. Tačiau pasieniečiai, vadovaudamiesi rizikos analizės faktoriais ir šalies oro uostuose vykdydami keliaujančiųjų srautų kontrolę, nekart nustatė tokių asmenų, kurie vos tik atvykę į Lietuvą jau bandė išvykti į kitą Šengeno erdvės valstybę.

Sulaikyti užsieniečiai pareigūnams teisindavosi neva sugalvoję kitoje šalyje „nusipirkti automobilių“, „aplankyti draugų“ ir pan.

Gauta informacijos, kad dalis tokių asmenų, gavusių vizas apgaulės būdu, net nevyko į Lietuvą, o iškart skrido į kitas Europos Sąjungos valstybes, kur bandė nelegaliai įsidarbinti arba pateikė prašymus gauti prieglobstį. VSAT duomenimis, tokiu būdu neteisėtai Šengeno erdvėje dažniausiai pasilikti mėgino Armėnijos, Kirgizijos, Kazachstano, Baltarusijos, Uzbekistano ir Tadžikistano piliečiai.

Neretai Šengeno erdvei nepriklausančių valstybių piliečiai teisėtai atvyksta į Lietuvą su savo valstybės išduotais pasais, po to siekdami tęsti kelionę į pageidaujamą valstybę panaudoja suklastotą kaip Šengeno valstybės išduotą dokumentą arba jo dalį. Pastebėta, kad klastojamos tik tam tikro dokumento dalys, duomenų lapai.

Taip pat žinomi maršrutai Rusijos Kaliningrado sritis – Lietuva. Šį maršrutą „pamėgo“ Turkijos piliečiai, kurie pasieniečiams pateikia suklastotus Turkijos specialiuosius (panašus statusas kaip diplomatinio) pasus. Šių pasų panaudojimo atvejai žinomi ir vykstant iš Baltarusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius