Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Nežymėtos „Škodos“ laimikis pakaunėje – du „Chevrolet“ į Švediją skubėję pervežti serbai

Baltąją Kauno policijos „Škodą“ daugelis vietinių jau palydi įtarimų kupinais žvilgsniais, tačiau KET pažeidėjams iš užsienio ji – siurprizas. Tuo galėjo įsitikinti 15min žurnalistai, keletą valandų su patruliais praleidę jų nežymėtoje tarnybinėje mašinoje. Šįkart švyturėliai įsijungė dėl sportinių „ševrolečių“ pirkėjų iš Švedijos. Naujus pirkinius jie nusprendė išbandyti dar Lietuvos keliuose.
50 kilometrų leistiną greitį viršiję „Chevrolet“
50 kilometrų leistiną greitį viršiję „Chevrolet“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Nėra išskirtinių kelio atkarpų, kuriose kauniečiai mėgsta „paspausti“. Visur viršija greitį, kur tik mūsų nėra“, – šyptelėjo vienas Kauno apskrities policijos patrulių, kai vienintele tokia laikinojoje sostinėje nežymėta „Škoda“ įsukome į K.Baršausko gatvę.

Penktadienio popietė. Įpusėjo eilinė pareigūnų patruliavimo diena, prasidedanti 6 valandą ryto ir pasibaigianti po pusę paros trunkančios pamainos. Judame užmiesčio link – pažeidėjų tykosime greitkelyje į Klaipėdą bei „Via Baltica“ kelyje.

Staiga, dar K.Baršausko gatvėje, pro langus švysteli skiriamojoje juostoje pastatyti užrašai ryškiame fone: „Dėmesio! Patruliuoja nežymėtas policijos automobilis“. Atsirado jie vos prieš keletą dienų. Ir nesvarbu, ar tuo metu tas „slaptas“ automobilis patruliuoja iš tikro, ar ne, perspėjimas atlieka prevencinę funkciją. Tokių kelio ženklų Kaune bus ne vienas – planuota įrengti bent aštuonetą. Pasak Kauno apskrities policijos atstovų, jie veikia – daugelis išvydę sumažina greitį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ženklas K.Baršausko gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ženklas K.Baršausko gatvėje

Ne vienas vairuotojas atpažįsta

„Baltoji Škoda“ – vienintelis Kauno policijos nežymėtas tarnybinis transportas, galintis sekti pažeidėjo greitį važiuodamas paskui ar priešais jį. Tik jame įrengta vaizdo fiksavimo technika, kurios kokybė stebina ir 15min fotografą. Pajuokaujame, jog regimas vaizdas išties geresnis nei daugelio miesto kamerų. Nors ir lyja lietus. Ar kauniečiai atpažįsta šį slaptą jų baudėją ant ratų?

„Daugelis vairuotojų žino. Kai kurie net privažiuoja ir pamojuoja“, – šypteli patruliai.

Rodos, tai tiesa. Nes įsukus į greitkelį visi automobiliai su lietuviškais numeriais šalia „Baltosios Škodos“ važiuoja neviršydami greičio.

Kaip patikina policijos pareigūnai, pasitaiko, jog kartais per dvi valandas nebūna nė vieno pažeidėjo, o kartais jie registruojami vienas po kito. Fiziškai per 60 minučių įmanoma surašyti apie keturis administracinių nusižengimų protokolus – vieno jų užpildymas, jei nestringa programinė įranga, trunka apie 10–15 minučių. O įranga retkarčiais stringa. Tai suprasti galima vien jau pažvelgus į gana seno „sukirpimo“ kompiuterius. Tačiau patruliai nesiskundžia, – tiesiog pagal technines galimybes atlieka savo darbą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu

Pirmasis pažeidėjas – ne lietuvis

Netrukus akiratin papuola pirmasis pažeidėjas – rusiškais numeriais paženklinta „Audi Q7“. Kurį laiką „Škoda“ važiuoja paskui, nuolat filmuojanti ir vaizdą įrašanti įranga, patruliui paspaudus mygtuką, ima fiksuoti „Audi“ pažeidimą. „Via Baltica“ kelyje ji pasiekia 115 km/val. greitį. O toje atkarpoje spidometro rodyklė negali viršyti 90 km/val. greičio padalos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./KET pažeidusi „Audi“ vairuotoja
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./KET pažeidusi „Audi“ vairuotoja

Už greičio viršijimą 25 km/val. „Audi“ vairuotojai gresia bauda nuo 30 iki 90 eurų. Lietuvoje ji prasižengia pirmą kartą, tad turi galimybę susimokėti pusę minimalios nuobaudos, – vos 15 eurų.

Įsijungia „Škodos“ švyturėliai. Tai perspėjimas iš vakarinio aplinkkelio į Raudondvario plentą išsukančiam „Audi“ vairuotojui kuo greičiau sustoti. Ar visuomet pažeidėjai stoja? Ar visuomet supranta, kad švyturėliai skirti būtent jiems?

„Kas turi vairuotojo pažymėjimą, tas supranta“, – patikina patruliai.

Netrukus vienas jų nueina pakalbinti „Audi“ valdytojo. Pasirodo, tai – rusakalbė moteris. Kol pareigūnai pildo protokolą, iš sustabdyto automobilio keleivio pusės išlipa užsimiegojęs vyriškis. Priėjęs prie policijos tarnybinės mašinos, jis pajuokauja, kad žmonelė – užkietėjusi pažeidėja, ir atsiklausia, ar gali trumpam pasišalinti. Gavęs leidimą, rusas čia pat, pareigūnų akiratyje, perbėga itin intensyvaus eismo Raudondvario plentą. Ir visai ne pėstiesiems skirtoje vietoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu

Už greičio viršijimą 25 km/val. „Audi“ vairuotojai gresia bauda nuo 30 iki 90 eurų. Kadangi Lietuvoje ji prasižengia pirmą kartą, turės galimybę susimokėti pusę minimalios nuobaudos, – vos 15 eurų. Pasak patrulių, pažeidėja linkusi atverti piniginę. Nors to tikėtis iš mūsų šalį tik kertančių užsieniečių – naivu. Reikiamų sumokėti sumų išieškojimas iš užsienio piliečių – kone neįmanomas. Nesumokėję baudų jie gali turėti bėdų nebent su vizų į Lietuvą išdavimu.

Kol policijos pareigūnai baudžia „Audi“ vairuotoją, „Facebook“ grupėje „Kur stovi policija Kaune“ jau pasirodo pro šalį vykusios kaunietės pranešimas: „Balta „Škoda“ Raudondvario pl. prieš „Iki“ parduotuvę. Jau kažką pasigavo. Kryptis – Lampėdžiai–centras“. Tačiau policija tokiose perspėjimuose nieko blogo nemato – įrašai taip pat atlieka prevencinę funkciją.

VIDEO: Paskutinis metų penktadienis su nežymėta policijos „Škoda“: 50 km/h viršijęs „Camaro“

Įkliuvo ir serbai iš Švedijos

Grįžtame į „Via Balticą“. Pasiteiraujame patrulių, ar niekuomet nebuvo situacijos, kai nepavyktų susikalbėti su sustabdytu užsieniečiu vairuotoju. Atsakymas: nebūna. Ir tuo netrukus įsitikiname. Rusų kalbą pakeičia anglų kalba, nes pastebimi pažeidėjai iš Švedijos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu

Vos tik pasidomime, ar nėra tekę stabdyti kokios prabangios mašinos, pvz., „Lamborghini“, priešais išgirstame dviejų sportinių mašinų variklių gausmą. Lyg būtume lenktynių trasoje. Viena lietuviškais numeriais ženklinta raudona „Chevroletė“ aplenkia sunkiasvorę mašiną – paskui važiuoja ir policijos „Škoda“. Antrasis sportinis automobilis lieka už nugaros. Greitis siekia 140 km/val. Įsijungia pareigūnų tarnybinės mašinos švyturėliai. Priešais lėkusi „Chevroletė“ priversta nusukti į šalikelę. Paskui seka ir antroji sportinė mašina.

„Tik atskridome vakar į Lietuvą. Marijampolėje nusipirkome šias „mažules“. Dabar pervarome jas į Švediją. Važiuojame į Klaipėdą, kelsimės keltu“, – šyptelėjo vienos iš „Chevrolečių“ keleivis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diena su nežymėtu policijos automobiliu

Skandinavijoje gyvenantys serbai prisipažįsta, nematę jokių kelio ženklų, nurodančių, kokiu greičiu galima važiuoti. Arba nenorėjo matyti. Švedijoje jie teigia pratę lėkti 200 km/val. greičiu ir niekas nestabdo. O kaip dėl vasarinių „Chevrolečių“ padangų? Ar jie žino, kad Lietuvoje – žiema?

„Tik ką nusipirkome jas, negalite nieko dėl to sakyti“, – nusijuokė keleivio vietoje sėdintis serbas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./50 kilometrų leistiną greitį viršiję „Chevrolet“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./50 kilometrų leistiną greitį viršiję „Chevrolet“

Policijos pareigūnai visus pastebėtus pažeidimus fiksuoja viename protokole, tačiau visuomet skiriama bauda tik už didžiausią pažeidimą. Šiuo atveju – greičio viršijimą.

Kai raudona „Caddy“ Kaune – ne viena

Paklausti, kuo ypatingos šios raudonos, jų žodžiais tariant, „mažulės“, serbai iš Švedijos choru atsako: „Greitos.“

„Tai dienelė Lietuvoje. Vakar atskridome, pasilinksminome Vilniaus „Cocainn“ klube, – kokios gražios lietuvės moterys, įsigijome sportinius automobilius, pakliuvome į pareigūnų rankas ir dar žvaigždėmis tapsime. Jūs tikrai rašysite apie mus?“ – paros nuotykius įvardijo vienas serbų.

Vaikinai savo mobiliuosiuose telefonuose ėmė ieškoti 15min žinių portalo. Gera nuotaika iš jų veidų nedingo. Už greičio viršijimą 50 km/val. vienam „Chevroletės“ vairuotojui, kuris pareigūnams pateikė Švedijos piliečio pasą, buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Už tai gresia bauda nuo 170 iki 230 eurų. Kadangi Lietuvoje prasižengė jis pirmą kartą, suteikta galimybė sumokėti tik pusę minimalios baudos – 85 eurus.

Taigi penktadienio popietę policijai kliuvo tik užsieniečiai. Tačiau patruliai neskubėjo tvirtinti taisyklės, jog lietuviai „Škodą“ greitai atpažįsta, o atvykėliai – ne. Pasak jų, tik ši diena tokia.

Kauno apskrities policija turi ir dar vieną nežymėtą tarnybinį automobilį – raudonos spalvos „VW Caddy“. Tačiau joje esančia įranga pažeidėjus galima registruoti tik stovint. Pasitaiko ir kuriozinių atvejų, nes Kaune raudonų „Caddy“ mašinų – ne viena. Tad tokių automobilių savininkai gali pasijusti patruliais: išvydę jų transporto priemonę, daugelis spaudžia stabdį. O vienas kaunietis savąjį „Caddy“ netgi pažymėjo specialiu ženklu, kuriame pavaizduotas nubrauktas radaras.

VIDEO: Paskutinis metų penktadienis su nežymėta policijos „Škoda“: 50 km/h viršijęs „Camaro“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje