Nuo deginamos žolės jau užsiliepsnojo ir sudegė keli pastatai

Priešgaisirnės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad praėjusią parą gaisrų skaičius suvestinėje smarkiai išaugo ir pasiekė 193. Šis skaičius padidėjo dėlto, kad trečiadienį beveik vienu metu visoje šalyje pasipylė sausos žolės deginimai. Šis sausos žolės deginimo bumas prasidėjo vos pradžiuvo laukai.
Dega žolė
Dega žolė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Statistika

Tad trečiadienį ugniagesiai gesino 135 žolės gaisrus, kurie išdegino apie 250 ha laukų. Daugiausia tokių gaisrų –35– malšinta Vilniaus apskrityje, 24 gaisrai gesinti Kauno apskrityje, 23 – Alytaus. Ir kitose apskrityse užfiksuota nemažai žolės deginimų.

Žmonių paleista ir vėliau nevaldoma ugnis ne tik nuniokoja gamtą – išdegina laukus, pievas ir krūmus, žūsta prabundanti gyvūnija ir augmenija, bet liepsnos dažnai pasiekia ir netoli esančias sodybas ar atokiai stovinčius statinius. Tada nuostolių patiria ir patys gyventojai.

Štai ir trečiadienį Alytaus rajono Raitininkų kaime buvo deginama sausa žolė. Paleista ugnis įsiplieskė. Nuo jos užsidegė V.S. ūkinis pastatas. Apie šį gaisrą ugniagesiams buvo pranešta pavėluotai, tad kai jie atskubėjo į įvykio vietą, medinis pastatas jau buvo beveik sudegęs.

Prienų rajono Vydžionių kaime taip pat buvo padegta sausa žolė, o nuo jos ugnis persimetė į mišką ir negyvenamą sodybą. Per gaisrą išdegė 10 ha pievos, 3 ha miško paklotės, sudegė ūkinis pastatas, lauko virtuvė, lauko rūsys ir negyvenamas namas. Įvykio aplinkybės aiškinamos.

Šakių rajono Jančių kaime nuo degančios žolės užsiliepsnojo medinė daržinė. Pastatas ir joje buvę namų apyvokos daiktai sudegė, išdegė dar 1,5 ha pievos. Nuo ugnies buvo išgelbėtas kitas ūkinis pastatas.

Lazdijų rajono Varnėnų ir Taikūnų kaimuose taip pat buvo deginama sausa žolė. Taikūnų kaime įsišėlusi ugnis dar persimetė ant ūkinio pastato ir gyvenamojo namo. Iškviesti ugniagesiai jau nebespėjo užgesinti degančių medinių  pastatų, tačiau  nuo ugnies išgelbėjo 68 metų namo šeimininką.

Tad išties žolės deginimas dažnai pasibaigia ne tik tuo, kad išdeginamas laukas ir nuniokojama gamta, tačiau ugnis supleškina ir gyventojų namus bei kitus pastatus, o gaisre dažnai žūsta ir patys gyventojai. Tad prieš uždegdami sausą žolę, atminkite tai.

Trečiadienį ugnyje žuvo ir vienas žmogus. Šis gaisras anksti ryte kilo Zarasų rajono Riešutinės kaime. Čia užsidegė vasaros virtuvė. Apgesinus medinį pastatą gaisravietėje buvo rastas sudegęs 72 metų moters kūnas. Nelaimės aplinkybės tiriamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius