Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuoskauda buvo stipresnė už baimę

Vakar naktį Kauno greitosios pagalbos medikų aptiktas ant šaligatvio miegoti besirengiantis devynmetis guodėsi pabėgęs iš Kulautuvos sanatorijos, nes neapsikentęs vyresnių berniukų smurto.

Basą vaiką, sėdintį Vilijampolėje, Kėdainių gatvėje, ant šaligatvio medikai pastebėjo grįždami iš iškvietimo maždaug 23 valandą. Berniuko pasakojimą apie patirtą smurtą liudijo sutvarstytas pirštas ir sumuštas pilvas.

Pedagogės įsitikinimu, 9-metį kankino širdgėla, kad motina netesi žodžio pasiimti jį iš sanatorijos

Nuo pakaunėje esančios Kulautuvos gyvenvietės, kurioje berniukas gydėsi nuo tuberkuliozės, iki Vilijampolės - keliolika kilometrų. 9-metis teigė įveikęs šį atstumą pėsčiomis.

Pabėgimas planuotas

Medikai nuvežė mažametį į artimiausią policijos įstaigą. Iš jos berniukas pervežtas į ligoninę, kurioje ir praleido likusią nakties dalį.

Vakar Kauno rajono policija dėl šio įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Pritaikytas Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą.

Kulautuvos vaikų sanatorinės mokyklos, į kurią 9-metis buvo atvežtas su metais vyresniu broliu prieš gerą mėnesį, darbuotojai berniuko pasigedo per vakarienę. Taip vakar LŽ teigė laikinai šiai įstaigai vadovaujanti Emilija Ruplėnaitė. Policijai apie tai pranešta tik 22 valandą. Iki to laiko dingusio globotinio ieškota savo jėgomis. Anot E.Ruplėnaitės, išsiaiškinta, kad 9-metis planavo pabėgimą jau savaitę. Kvietė su savimi ir kitus vaikus, bet šie nesiryžo.

Mįslingas incidentas

Pedagogės įsitikinimu, 9-metį kankino širdgėla, kad motina netesi žodžio pasiimti jį iš sanatorijos. Į Kulautuvą berniukas buvo atvežtas tiesiai iš Prienų specialiosios mokyklos, kurią lankė dėl tam tikrų asmenybės sutrikimų. Tuo paaiškinamas ir sunkus vaiko būdas: jis buvo sunkiai suvaldomas, nevengdavo priešgyniauti suaugusiesiems bei kabinėtis prie vyresnių vaikų.

Paskutinį kartą neklaužadą pedagogė teigė mačiusi likus kelioms valandoms iki vakarienės - po neseniai įvykusio incidento. 9-metis kažko ieškojo spintelėje, pro šalį ėjęs kitas vaikas, kaip manoma, netyčia pastūmė jos dureles. Šios privėrė berniukui pirštus.

Apie tai, jog Kauno medikai konstatavo, kad neseniai buvo sumuštas 9-mečiui pilvas, pašnekovė tikino pirmą kartą išgirdusi iš LŽ. "Nieko negaliu paaiškinti", - toks buvo jos atsakymas.

Vakar rytą Kulautuvoje pasirodžiusi policijos iškviesta jo motina susirinko sūnaus daiktus ir, atsiėmusi iš sanatorijos vyresnėlį, išvyko pasiimti iš ligoninės jaunėlio.

Gal paliko batus automobilyje, kuris greičiausiai pavėžėjo, kėlė savas versijas pedagogė,

Situacija - be išeities?

Negalėjo E.Ruplėnaitė paaiškinti ir to, kodėl 9-metis bėglys aptiktas basas. "Gal paliko batus automobilyje, kuris greičiausiai pavėžėjo", - kėlė savas versijas pedagogė, netikėdama, kad 9-metis galėjo nueiti tokį atstumą.

Teigdama, kad tai - pirmas toks nemalonus incidentas, E.Ruplėnaitė teisinosi, kad šiuo metu jų įstaigoje yra 120 vaikų nuo 4 iki 18 metų. Beveik trečdalis jų - specifinis kontingentas iš 3 globos namų. Be to, šiuo metu - pats atostogų karštymetis. Likusios auklėtojos turi dirbti su per 30 vaikų grupėmis.

Pašnekovės tikinimu, iki šiol daugiausia problemų kėlė globotinių vagystės iš Kulautuvos gyventojų sodų. Buvo ir vienas kitas pabėgimas iš sanatorijos, tačiau visais atvejais tai buvo susiję su namų ilgesiu.

Už fizinio skausmo mažamečiui sukėlimą gresia laisvės atėmimas iki 2 metų. Tačiau už tai baudžiama tik nuo 16 metų. E.Ruplėnaitės, po incidento apklaususios 9-mečio draugus, duomenimis, pastaruoju metu šis trečiokas labiausiai konfliktavo su vienu jų sanatorijoje gydomu antroku. Kokio amžiaus gali būti galbūt jo į pagalbą kviesti vyresni berniukai, neaišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius