Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuosprendį Eglei Kusaitei apskundė ir prokuroras, ir advokatas

Tiek klaipėdietės Eglės Kusaitės advokatas, tiek prokuroras apskundė teismo nuosprendį, kuriuo 24 metų mergina nuteista 10 mėnesių laisvės atėmimo bausme dėl rengimosi įvykdyti teroro aktą Čečėnijoje.
Eglė Kusaitė
Eglė Kusaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuteistosios E.Kusaitės gynėjas advokatas Kęstutis Stungys trečiadienį BNS sakė, kad Apeliaciniame teisme jis sieksiąs visiško savo ginamosios išteisinimo.

„Prašau lygiai to paties, ko prašiau trejus metus – kad ją visiškai išteisintų. Manau, kad jos veiksmuose nėra nusikaltimo sudėties“, – BNS sakė advokatas. Jis sakė skundą išsiuntęs antradienį.

Gynėjas mano, kad nebuvo jokų teisinių pagrindų prieš E.Kusaitę pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Terorizmas yra materiali veikla su atitinkamu rezultatu“, – sako gynėjas.

Gegužės 30 dieną Vilniaus apygardos teismas 24 metų E.Kusaitę pripažino kalta tik pagal vieną prokuratūros kaltinimą. Pagal šį kaltinimą ji nuteista kalėti dešimčiai mėnesių, tačiau, įskaičius kardomajame kalinime praleistą laiką, pripažinta, kad ji jau atliko bausmę. Teismas jauną moterį išteisino dėl to, kad ji esą organizavo ir kūrė grupę su Magmadovais teroro aktui įvykdyti bei dalyvavo jos veikloje.

Tokiam nuosprendžiui prieštarauja Generalinė prokuratūra.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras M.Dūda BNS sakė, kad gegužės 13 dieną paduotu skundu Apeliacino teismo prašo, ko prašė per baigiamąsias kalbas – pripažinti kalta pagal abu kaltinimus. Prokuratūra taip pat mano, kad teismas nepagrįstai E.Kusaitei skyrė švelnesnę, nei numato įstatymas, bausmę.

„Tam nėra pagrindų, smarkiai prieštarauja teismų praktikai“, – BNS sakė M.Dūda.

Apeliacinio teismo jis taip pat prašo išspręsti procesinių išlaidų klausimą ir nuteistosios turto konfiskavimo klausimą.

Vilniaus apygardos teismas nuosprendyje atkreipė dėmesį, kad E.Kusaitės veiksmais žalos padaryta nebuvo, mergina gerai charakterizuojama, ji nusikalto dėl socialinės aplinkos ir gyvenimiškos patirties stokos.

Teismas mano, kad atsižvelgus į šias aplinkybes tikslinga skirti švelnesnę bausmę.

Pagal prokuroro kaltinimus, dešimt metų laisvės atėmimo yra minimali bausmė, nes mergina kaltinama rengusi teroro aktą prieš strateginės reikšmės objektą. Pasak prokuroro M.Dūdos, E. Kusaitė iš pradžių internetu atsisiuntė knygą apie sprogmenų gaminimą, paskui su Rusijoje gyvenančiais čečėnais Magmadovais aptarė vykimo planą.

Bylos duomenimis, į Maskvą nuvykusią E.Kusaitę Apti Magmadovas būtų pergabenęs į Čečėniją, kur ji apsilankytų teroristinėje organizacijoje „Kavkaz Imirat“ ir jos nariai klaipėdietę parengtų mirtininkės vaidmeniui. Be to, E. Kusaitė verbavo vykti į Rusiją dvi lietuves. Jas planuota taip pat panaudoti teroristiniams aktams.

Klaipėdietę VSD pareigūnai sulaikė 2009 metų spalį Kauno autobusų stotyje.

E. Kusaitė savo ruožtu teisme teigė, kad būdama dar paauglė pateko į Valstybės saugumo departamento (VSD) provokacijos tinklą, ji buvo pasirinkta dėl savo pažeidžiamumo.

Prokuroras atmetė bet kokią VSD provokacijos versiją šioje byloje. Pasak jo, kol klaipėdietės mama ir teta nebuvo kreipusis į pareigūnus, VSD apie E.Kusaitę jokių žinių neturėjo ir veiksmų jos atžvilgiu nevykdė.

2011 metų gruodį Rusijoje nuteisti E.Kusaitės bendrininkai brolis ir sesuo Apti ir Aišat Magmadovai. Jiems skirtos atitinkamai šešerių ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius